ANA BIRCHALL: "Solicit reluarea urgentă a dezbaterii proiectului meu pe tema conversiei"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 septembrie 2015

"Solicit reluarea urgentă a dezbaterii proiectului meu pe tema conversiei"

Dezbaterea asupra proiectului legislativ care prevede conversia în lei a creditelor contractate în valută, iniţiat anul trecut de deputatul PSD Ana Birchall, ar trebui reluată de urgenţă, este de părere parlamentarul, precizând: "Am solicitat Biroului Permanent al Comisiei pentru buget punerea pe ordinea de zi şi reluarea în regim de urgenţă a discuţiilor asupra proiectului de lege L345/2014 - Propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele pentru consumatori, prin care propun o posibilă soluţie pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă românii cu credite în franci elveţieni, sufocaţi de majorările ratelor bancare lunare, exclusiv din cauza fluctuaţiilor cursului de schimb valutar".

Ana Birchall, raportor al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor în problema creditelor în franci elveţieni, susţine că nerespectarea angajamentelor unor bănci de împărţire a poverii creditelor în franci elveţieni cu clienţii lor reclamă o soluţie din partea Legislativului.

Doamna Birchall a propus, la începutul anului în curs, ca, în cazul creditelor acordate în franci elveţieni, conversia să se facă prin aplicarea unui curs mediu determinat ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei.

Deputatul PSD a spus, la vremea respectivă, că Legea conversiei creditelor a trecut de Senat, fiind avizată de Guvern, şi că se află în dezbatere la Camerei Deputaţilor.

Ulterior, deputaţii nu au mai discutat pe marginea acestei iniţiative, Ana Birchall mergând mai departe cu Legea insolvenţei persoanelor fizice, care a şi fost aprobată.

Ieri, în cadrul unui comunicat, doamna Birchall a menţionat că a cerut băncilor şi instituţiilor bancare să comunice Comisiei de buget ce măsuri au fost luate pentru soluţionarea crizei creditelor în franci elveţieni. Solicitarea a fost adresată Consiliului Patronatelor Bancare, Băncii Naţionale a României şi Asociaţiei Române a Băncilor.

Parlamentarul a mai precizat că, până în acest moment, instituţiile care au răspuns solicitării sale sunt Volksbank România, Consiliul Patronatelor Bancare din România şi Banca Naţională a României.

Domnia sa a declarat: "Având în vedere răspunsurile primite, din care rezultă că nu s-au respectat angajamentele asumate de către bănci la dezbaterile Comisiei pentru o împărţire corectă şi echitabilă a poverii între creditori şi debitori, precum şi prin prisma numeroasele plângeri primite din partea clienţilor cu credite în CHF, care subliniază inflexibilitatea şi lipsa dialogului din partea unor bănci, consider că se impune în regim de urgenţă în intervenţia Legislativului pentru rezolvarea acestei situaţii".

Criza creditelor în CHF a izbucnit la jumătatea lunii ianuarie, când Banca Centrală a Elveţiei a ridicat pragul de 1,2 CHF/EUR impus în anul 2011.

De atunci, în timp ce nicio iniţiativă legislativă nu a fost adoptată, debitorilor le-a fost tot mai greu să-şi achite ratele bancare.

În prezent, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) lucrează la un proiect de lege care prevede conversia cu discount, în lei sau euro, a creditelor în valută, urmând ca restul soldului să fie garantat, în proporţie de 50%, de către stat.

Opinia Cititorului ( 10 )

 1. Si in al 12 ceas unele masuri Sunt binevenite.Sa speram ca Va tineti de cuvint.

  Rar mi-a fost dat sa vad un om politic de tupeul si prostia acestei doamen chipurile care "se zbate" pentru dreptate. E asemenea unei ciocanitoare care nu aude si nu vede dar ciocane...

  1. Pacat, ea compromite o cauza corecta.

   2008 am facut un credit de 74000 chf. 2014 aveam un sold de 52000 chf

   În 2015 aceeași luna august am sold 57000 chf . încotro să apuc?

   Chiar ne credeți o țară de prosti? ?? 

  faceti ceva doamna ca ceilalti parlamentari dorm o sa vedem cine o sa ii mai aleaga la anu la alegeri nesimtiti dracului veti vedea ca vom reusi cei cu rate in chf sa facem conversia in instanta si pe dumneavoastra o sa va votam pentru ca ati fost alaturi de noi

  1. daca ar fi fost mai multi parlamentari ca ea problema era de mult rezolvata .jos guvernu

   asa e femeia asta chiar e singura care se zbate pentru amarati astia de oameni care chiar au probleme ce ei nu vor sa dea banni la banca sa isi plateasca ratele dar daca ratele sa dublat o data si ceva de unde sa ii dea sa se duca la furat asa cum fac toti alesi .rusine domnilor parlamentari luati exemplu de la aceasta doamna si aparati cetateni acestei tari care vau pus acolo sa ne protejati nu sa ne camatareasca bancile si sa nu mai avem cu ce sa trimitem copii la scoala neau luat tot mai ramane sa ne ia viata masoni astia

   Sunt pentru dezbaterea de urgenta a proiectului dar sa se aplice inaintea executarii silite...., ar fi tare nu ?

  In 2008 rata era cat o chirie si un pic. Nu am beneficiat dw programe gen Prima Casa, consider ca e drept sa primim ajutorul acesta din partea statului. Dar repede, ca intram in executare silita!

  1. cine sa ne ajute ? guvernanti si politicieni corupti?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9757
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5889
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0206
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8369
Gram de aur (XAU)Gram de aur348.3880

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb