Analiză Imobiliare.ro: Chirii tot mai scumpe în marile oraşe

F.D.
Miscellanea #Construcţii / 27 septembrie 2023

Analiză Imobiliare.ro: Chirii tot mai scumpe în marile oraşe

Chiriile solicitate pentru apartamentele din cele mai mari şase oraşe ale ţării au continuat să se majoreze în luna septembrie, pe fondul unei oferte tot mai scăzute şi a unei cereri stimulate de întoarcerea studenţilor pentru începerea unui nou an universitar, conform datelor analizate de Imobiliare.ro

Un avans semnificativ s-a putut observa în cazul locuinţelor din Capitală, preţurile ajungându-le din urmă pe cele din Cluj-Napoca, oraş considerat până acum cel mai scump pentru chiriaşi, arată datele analizate de Imobiliare.ro.

De la începutul lui 2023 şi până la mijlocul lunii septembrie, cele mai importante majorări ale preţurilor au putut fi observate în cazul proprietăţilor din Constanţa. La polul opus s-a aflat oraşul Timişoara, care se menţine cel mai accesibil pentru chiriaşi.

"Chiriile continuă să crească şi este probabil ca acest trend să continue şi în lunile următoare. Oferta disponibilă pe segmentul chiriilor este la un nivel scăzut, iar cererea continuă să fie ridicată. Dincolo de sezonalitate, cererea pe piaţa chiriilor este alimentată de scăderea tranzacţiilor pe piaţa vânzărilor de locuinţe." - Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro

Preţuri mai mari în Bucureşti

Potrivit sursei citate, garsonierele din Capitală se închiriază, luna aceasta, cu o sumă medie de 320 euro/lună. Bugetul pe care trebuie să-l aloce un chiriaş a crescut, astfel, cu 10 euro faţă de august. De la începutul lui 2023 şi până la mijlocul lunii septembrie, proprietarii au scumpit chiriile garsonierelor cu 11%.

Apartamentele cu 2 camere, care sunt şi cele mai numeroase în oferta locală, au ajuns să se închirieze cu 500 euro/lună, după ce la sfârşitul verii pentru o astfel de locuinţă un chiriaş trebuia să scoată din buzunar 480 euro/lună. În total, de la începutul anului chiriile au crescut cu 14% în cazul acestui tip de locuinţă.

La apartamentele cu 3 camere chiria medie se menţine în jurul valorii de 650 euro/lună, preţ similar cu cel practicat şi în Cluj-Napoca. De-a lungul anului, chiriaşii au ajuns să plătească cu 12% mai mult pentru a se muta într-o astfel de locuinţă.

Cea mai mare cerere s-a înregistrat, în septembrie, în cazul locuinţelor situate în zonele Militari, Drumul Taberei şi Lujerului. Aici găsim unele dintre cele mai accesibile apartamente de închiriat din Capitală. Mai mult, acestea se află în apropierea polului universitar Grozăveşti-Politehnică.

Cele mai scumpe garsoniere, în Cluj-Napoca

Cluj-Napoca este, în momentul de faţă, cel mai scump oraş din ţară pentru cei care îşi doresc să închirieze o garsonieră. Chiria medie practicată pe plan local este de 330 euro/lună. Pe parcursul lui 2023, chiriile solicitate pentru garsonierele din Cluj-Napoca s-au majorat cu 12%, conform datelor Imobiliare.ro.

Pentru un apartament cu 2 camere chiriaşii trebuie să îşi aloce, în medie, un buget de 500 euro/lună, la egalitate cu cel necesar bucureştenilor. În cazul acestui tip de locuinţe, proprietarii au scumpit chiriile cu aproape 16% de la începutul anului şi până la mijlocul lunii în curs.

Un avans important s-a putut sesiza, de la o lună la alta, în cazul apartamentelor cu 3 camere. Dacă în august o astfel de locuinţă putea fi închiriată cu 600 euro, în prezent chiria a ajuns la 650 euro/lună. De menţionat este şi faptul că, pe parcursul lui 2023, chiriile apartamentelor cu 3 camere au crescut tot cu aproape 16%.

Cele mai căutate locuinţe au fost, în septembrie, cele situate în imobilele aflate în zona Mărăşti. Acestea au fost urmate de proprietăţile din zonele Gheorgheni şi Zorilor, cunoscute ca fiind preferate de studenţi, arată sursa citată.

Tractorul, cea mai căutată zonă din Braşov

Braşovul ocupă locul al treilea în clasamentul oraşelor cu cele mai scumpe garsoniere din ţară. Bugetul mediu pe care trebuie să-l aloce un chiriaş este de 300 euro/lună, la egalitate cu cel necesar pentru închirierea unei garsoniere în Constanţa. De la începutul lui 2023, preţurile s-au scumpit cu aproape 14% pe plan local.

Un apartament cu 2 camere poate fi închiriat cu 450 euro/lună, a doua cea mai piperată chirie din ţară, după cea practicată în Capitală şi în Cluj-Napoca. Şi în cazul acestor locuinţe chiriile s-au majorat semnificativ de la începutul anului, respectiv cu 17%.

Proprietarii solicită, în medie, 600 euro/lună pentru un apartament cu 3 camere, după un avans cu 19% de la începutul lui 2023. Şi de această dată, chiria din Braşov este a doua cea mai mare din ţară.

Locuinţele aflată în cartierul Tractorul, cunoscut pentru dezvoltarea sa accelerată din ultimii ani pe segmentul rezidenţial nou, au fost cele mai căutate în luna septembrie de către potenţialii chiriaşi care au accesat portalul Imobiliare.ro. Acestea sunt urmate în top de apartamentele din zonele Astra şi Centrul Civic.

Cele mai mari scumpiri, în Constanţa

Chiriile s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului în Constanţa, arată datele centralizate şi analizate de Imobiliare.ro.

În momentul de faţă, chiriaşii trebuie să plătească, în medie 300 euro/lună pentru o garsonieră, după o majorare a preţurilor cu circa 22% din ianuarie şi până la mijlocul lunii septembrie.

Bugetul necesar pentru închirierea unui apartament cu 2 camere a ajuns la 430 euro/lună, după un avans cu aproape 21%, în timp ce pentru un apartament cu 3 camere proprietarii solicită, în medie, o chirie de 560 euro/lună. Şi în acest caz, majorările au fost cu 21% pe parcursul lui 2023.

Cea mai mare cerere s-a înregistrat, luna aceasta, în cazul locuinţelor din zonele Tomis Nord, Faleză Nord şi în cazul celor situate în apropierea mall-ului City Park.

Locuinţele din Copou, cele mai solicitate

Garsonierele din Iaşi pot fi închiriate cu un preţ mediu de 299 euro/lună, după o scumpire cu aproape 13% de la începutul lui 2023 şi până în prezent.

După un avans cu 10% pe parcursul anului, apartamentele cu 2 camere pot fi închiriate, în prezent, cu o sumă medie de 400 euro/lună. Chiria solicitată pentru apartamentele cu 3 camere a crescut şi ea, de această dată cu 15%, şi a ajuns la 482 euro/lună.

În luna septembrie, s-au căutat cel mai mult locuinţele din Copou. Cartierul situat în nord-vestul oraşului este şi locul unde îşi are sediul una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din ţară. Potenţialii chiriaşi care şi-au căutat o locuinţă în Iaşi pe Imobiliare.ro au arătat un interes crescut şi pentru zonele Tătăraşi şi Podu Roş.

Cele mai mici scumpiri, în Timişoara

Cele mai mici scumpiri ale chiriilor, dar şi cele mai scăzute preţuri din rândul celor şase centre regionale majore puse sub lună de Imobiliare.ro, s-au înregistrat în cazul oraşului Timişoara.

Avansul la nivelul preţurilor a fost cu mai puţin de 7% pentru garsoniere. În prezent, o astfel de locuinţă poate fi închiriată, în medie, cu 230 euro/lună.

Proprietarii au scumpit cu circa 9% chiriile pentru apartamentele cu 2 camere pe parcursul lui 2023. Preţul mediu solicitat a ajuns luna aceasta la 350 euro/lună. Un avans similar a putut fi observat şi în cazul apartamentelor cu 3 camere care pot fi închiriate, la ora actuală, cu 419 euro/lună.

Cererea cea mai mare s-a înregistrat, în luna septembrie, în cazul locuinţelor situate în zonele Cetate, Complex-Stadion şi Aradului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5843
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2137
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8128
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.5965

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb