Analiză KEYSFIN: Creditele acordate de IFN-uri ating un nivel record în 2023

A.F.
Companii / 17 aprilie

Analiză KEYSFIN: Creditele acordate de IFN-uri ating un nivel record în 2023

Valoarea creditelor acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN) din România a atins nivelul record de aproape 50 de miliarde de lei în 2023, după un avans anual de 13,9% potrivit ultimei analize KeysFin, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, IFN-urile creditează în special companiile nefinanciare, cu 78% din total portofoliu şi un avans anual de 17%, în timp ce împrumuturile către populaţie au reprezentat 21% din total şi au crescut în 2023 cu doar 5% faţă de anul anterior.

Parlamentul a adoptat la sfârşitul lui martie un proiect de lege care prevede plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare şi cele de consum (în valoare de până la 100.000 de lei), acordate de IFN-uri. Astfel, costurile totale ale creditului ar fi limitate la dublul sumei împrumutate, dar apar şi limite zilnice de dobândă, în funcţie de valoarea împrumutului.

Dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare ar urma să fie limitată la cel mult 8 puncte procentuale peste rata dobânzii la facilitatea de creditare (în prezent 8%, deci nivelul maxim ar fi 16%), iar cele de consum DAE nu poate depăşi cu peste 27 puncte procentuale, deci nivelul maxim ar fi 35%.

La momentul redactării analizei, legea fusese trimisă la Preşedintele României pentru promulgare şi va fi aplicabilă la 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Ca pondere în total, IFN-urile incluse la categoria activităţi multiple de creditare au acordat 97% din totalul împrumuturilor, în timp ce instituţiile incluse la categoria de leasing financiar au creditat doar 2% din total, potrivit datelor de la sfârşitul lui decembrie 2023 publicate de Banca Naţională a României (BNR).

CREDITELE ACORDATE DE IFN-URI: POPULAŢIA ÎN LEI, COMPANIILE ÎN EURO

Aproape 89% dintre creditele acordate de IFN-uri populaţiei au fost în lei, urmate de cele în euro cu 10,7% şi alte valute cu 0,6% în decembrie 2023.

"Faţă de finalul lui 2022 observăm o creştere cu 19% în cazul ponderii creditelor acordate populaţiei în euro şi cu doar 4% a ponderii creditelor în lei. De cealaltă parte, 82% dintre creditele acordate de IFN-uri companiilor nefinanciare au fost în euro, urmate de cele în lei cu 18% din total, potrivit datelor BNR.

Din perspectiva maturităţii, observăm că 58% din portofoliul de credite în euro acordate de IFN-urile locale companiilor nefinanciare aveau scadenţa cuprinsă între 1 şi 5 ani, 21% aveau scadenţa peste 5 ani, iar 4% mai puţin de un an", a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, cel mai mare furnizor de soluţii de business information cu capital 100% autohton din România.

CELE MAI MARI IFN-URI DIN ROMÂNIA

UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN SA a rămas cel mai mare IFN din România după valoarea activelor totale, cu aproape 5,8 miliarde de lei, care a reprezentat 11,6% din total în 2022. Pe locul 2 s-a situat BCR LEASING IFN SA cu active totale de 3,6 miliarde de lei, 9% din total, urmat de AGRICOVER CREDIT IFN SA care a înregistrat cea mai mare creştere nominală de 842 milioane de lei, la 2,9 miliarde de lei. În top 5 urmează DEUTSCHE LEASING ROMANIA IFN SA cu 2,6 miliarde de lei şi BNP PARIBAS LEASING SOLUTIONS IFN SA după cel mai mic avans nominal şi procentual din top 10, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice analizate de specialiştii KeysFin.

În privinţa Rezultatului net, FONDUL NAŢIONAL DE GARANTARE A CREDITELOR PENTRU ÎNTREPRINDERILE MICI ŞI MIJLOCII SA - IFN SA (locul 10 după activele totale) a avut cel mai mare profit dintre IFN-urile locale, de aproape 180 milioane de lei şi a generat 14,9% din total în 2022. Pe locul al doilea după profitul net înregistrat în 2021 s-a situat UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN SA cu aproape 122 milioane de lei, urmat de BT LEASING TRANSILVANIA IFN SA cu 85,9 milioane de lei în 2022.

RATA CREDITELOR NEPERFORMANTE, ÎN SCĂDERE ÎN 2023

Rata creditelor neperformante acordate de IFN-uri a scăzut cu 18,8 puncte procentuale (p.p.) faţă de decembrie 2022, la 3,2% în septembrie 2023, cele mai importante ajustări înregistrându-se în cazul companiilor (-18,3 p.p.), la 2%, potrivit datelor BNR. Cu toate acestea, rata creditelor neperformante acordate de IFN-uri populaţiei a rămas de peste 2 ori mai mare decât cea a împrumuturilor bancare către populaţie (6,6% comparativ cu 3,8% în cazul creditelor bancare).

Analiza are la bază rezultatele a 170 de IFN-uri dintre cele 177 incluse în Registrul General la sfârşitul lui Septembrie 2023 (94%).

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5830
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8429
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4379

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb