Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

ANDREI RĂDULESCU, BANCA TRANSILVANIA:"Ritmul anual al construcţiilor - în accelerare în iulie, spre maximul din martie"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii /

"Ritmul anual al construcţiilor - în accelerare în iulie, spre maximul din martie"

Statisticile publicate ieri de INS privind evoluţia sectorului construcţiilor în iulie indică revenirea pe creştere lunară şi accelerarea dinamicii anuale spre maximul atins în luna martie, arată Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania, într-un raport de analiză. Potrivit acestuia, evoluţia vine pe fondul mix-ului relaxat, fără precedent, de politici economice în implementare în ţara noastră.

Rădulescu notează: "Construcţiile (sector intensiv în capital şi forţă de muncă) au crescut cu un ritm lunar de 4,3% în iulie, după declinul pe parcursul a trei luni la rând, evoluţie determinată de redinamizarea reparaţiilor curente (16,9% lună/lună) şi reparaţiilor capitale (11,2% lună/lună). De asemenea, construcţiile noi au consemnat o dinamică lunară de 1,5% în iulie".

Datele INS arată că ritmul anual de creştere al sectorului de construcţii a accelerat de la 10,4% în iunie la 12,2% în iulie, cea mai bună evoluţie din martie.

"Evoluţia a fost determinată de accelerarea reparaţiilor curente (39,5% an/an) şi reparaţiilor capitale (40,9% an/an). Pe de altă parte, dinamica anuală a construcţiilor noi a decelerat de la 2,5% în iunie la 0,4% în iulie", mai evidenţiază analistul, adăugând că "din perspectiva analizei pe obiecte de construcţii se observă accelerarea construcţiilor de clădiri nerezidenţiale de la 13,9% an/an în iunie la 21,9% an/an în iulie (cea mai bună evoluţie din ianuarie)" evoluţie "susţinută de perspectiva intrării economiei în ciclul investiţional post-pandemie şi de nivelul redus al costurilor reale de finanţare".

De asemenea, lucrările de construcţii inginereşti au accelerat de la 5,7% an/an în iunie la 8% an/an în iulie.

"Prin urmare, în primele şapte luni din 2020, sectorul construcţiilor a consemnat un avans de 18,1% an/an, evoluţie susţinută de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice. Se evidenţiază majorarea lucrărilor de reparaţii curente şi lucrărilor de reparaţii capitale cu ritmuri anuale de 48%, respectiv 48,2%. Lucrările de construcţii noi au consemnat un avans de doar 6,2% an/an la şapte luni. Din perspectiva analizei pe obiecte de construcţii se evidenţiază majorarea lucrărilor de construcţii inginereşti cu 25,5% an/an, determinată de creşterea cheltuielilor de capital ale statului (cu 18,6% an/an la 12,1 miliarde de lei). De asemenea, lucrările de construcţii clădiri rezidenţiale au consemnat un avans de 17,2% an/an în perioada ianuarie-iulie, dinamică susţinută de nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi de continuarea Programului Prima Casă/Noua Casă. Nu în ultimul rând, lucrările de construcţii clădiri nerezidenţiale au urcat cu 8,4% an/an la şapte luni, pe fondul creşterii investiţiilor productive în economie", mai spune economistul.

Rădulescu mai punctează că în luna iulie evoluţia sectorului de construcţii s-a situat sub ritmul potenţial în iulie după 11 luni cu dinamică peste potenţial. "Ne aşteptăm ca sectorul construcţiilor să crească cu ritmuri ridicate în ciclul economic post-pandemie, pers­pectivă susţinută de persistenţa costurilor reale de finanţare la niveluri reduse pe termen mediu, oportunităţile de dezvoltare din economia internă şi programele lansate de Uniunea Europeană (Next Generation şi cadrul financiar multianual 2021-2027)", conchide economistul.

La rândul lor, analiştii BCR notează că "tendinţa pe termen lung exprimată de media mobilă pe 12 luni (vezi grafic) arată în continuare un avans consis­tent al construcţiilor în pandemie, de +25,8% în termeni anuali în iulie, pe fondul investiţiilor publice şi a aplicării unor restricţii mai uşoare faţă de alte sectoare. Pentru acest an vedem o contribuţie pozitivă a construcţiilor la PIB".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

21 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8583
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1224
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5057
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.2937
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.7976

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie