ANDREI RĂDULESCU, BT:"Ajustarea din acest an va fi contrabalansată de creşterea din 2021 şi 2022"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 noiembrie 2020

Andrei Rădulescu

Andrei Rădulescu

Ajustarea economică din acest an va fi contrabalansată de creşterea din 2021 şi 2022, astfel că economia României va înregistra o creştere medie anuală de peste 2,5%, în intervalul 2020-2022, arată Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania, într-o analiză. Specialistul atrage atenţia, însă, că deşi economia a depăşit punctul critic al şocului indus de pandemie, persistenţa crizei sanitare a determinat reintroducerea unor restricţii, acestea având impact la nivelul activităţii economice pe termen scurt.

Rădulescu precizează: "Considerăm că economia a depăşit punctul critic al şocului indus de incidenţa crizei sanitare în prima jumătate a anului, evoluţiile recente ale indicatorilor macro-financiari (inclusiv comenzile în industrie, dinamica construcţiilor, expunerea băncilor străine, etc) exprimând faptul că ne îndreptăm spre un nou ciclu economic. Pe de altă parte, atragem atenţia cu privire la reintensificarea crizei sanitare în ultimul trimestru al anului curent (ceea ce a determinat reintroducerea unor restricţii), dar şi la eforturile fără precedent (la nivel mondial) pentru dezvoltarea de soluţii medicale pentru contracararea pandemiei. Menţinem prognoza pe termen mediu pentru economia internă: o dinamică medie anuală de peste 2,5% în intervalul 2020-2022 - ajustarea din 2020 determinată de incidenţa pandemiei urmând să fie contrabalansată de creşterea din 2021 şi 2022, susţinută de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice în implementare pe plan mondial, la nivel european şi în România".

În acest scenariu, Rădulescu se aşteaptă la o creştere a investiţiilor productive cu un ritm mediu anual de 6,8% în perioada 2020-2022, evoluţie susţinută de persistenţa costurilor reale de finanţare la un nivel redus, implementarea programelor lansate la nivelul Uniunii Europene (Next Generation şi cadrul financiar multianual 2021-2027) şi potenţialul ridicat de dezvoltare şi convergenţă europeană din România (îndeosebi la nivel de infrastructură critică, digitalizare şi cercetare-dezvoltare).

"Conform programului Next Generation România ar putea beneficia de subvenţii nete de peste 5% din PIB", arată analistul.

Pentru consumul privat, principala componentă a PIB, este prognozată o creştere medie anuală de 1,4% în intervalul 2020-2022.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Adică vom trăi și vom vedea!

  Previziuni de parcă nenea acesta ar fi un candidat in campanie electorală!

  Pandemia, bat-o vina, a infestat și băncile. 

  eu cred ca nu stiu ce inseamna cadere 30% pe bursa....

  Revenirea de acum este o revenire artificiala... cazatura a fost data deja.. tot ce creste acum pe bursa este artificial iar robinetul se va oprii ca in 1929... este exxtrem de aberant ce se intampla...  

  Nu exista valoare reala productiva ca unele cocioabe in piata din Romania sa sara din 2010 de la 2000 mii de euro csa si teren la 30000 -40000 mii de euro aceeasi casa si teren cu un lavabil, polistiren si termopane de nici 3000 mii euro investit. 

  Este un salt aberant peste colateralele jucate in piata financiara. 

  Asa cu se cumpara in "margini" actiuni la bursa asa se cumpara in "margini" imobiliare in piata. 

  Doar ca ciclul creditului nu mai speculeaza actiuniile la bursa ca pondere ci imobiliarele!!! 

  Imi este scarba de mizeria asta, cineva tre sa mai si munceasca, sa produca nu doar sa consume! 

  Astept nota de plata! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

19 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9261
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0937
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4797
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6851
Gram de aur (XAU)Gram de aur235.3486

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro