În preajma sărbătorilor de iarnă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis recomandări privind cumpărarea şi consumul alimentelor de origine animală, precum şi obligaţiile celor care sacrifică porci în gospodărie, potrivit ANSVSA, de la care relatăm cele ce urmează.
ANSVSA precizează că porcii pot fi sacrificaţi în gospodărie doar sub control sanitar-veterinar, astfel încât să fie verificată sănătatea animalului şi siguranţa cărnii. Carnea provenită din sacrificări tradiţionale în gospodărie nu poate fi comercializată, ci este destinată exclusiv consumului familial. De asemenea, este interzisă vânzarea cărnii provenite din gospodării aflate în zone cu restricţii sanitare veterinare din cauza Pestei Porcine Africane.
Instituţia reaminteşte că atât carnea de porc domestic, cât şi cea de mistreţ trebuie supuse obligatoriu examenului trichineloscopic înainte de consum. Analiza se poate realiza doar în centre autorizate, cu un cost cuprins între 27 şi 101 lei + TVA, în funcţie de laborator şi proceduri. ANSVSA avertizează că nerespectarea acestei obligaţii expune consumatorii riscului de îmbolnăvire cu Trichinella spp., o afecţiune severă cu consecinţe grave asupra sănătăţii.
Comercializarea cărnii de porc fără control sanitar-veterinar este considerată contravenţie gravă şi poate fi sancţionată cu amenzi de până la 40.000 de lei. Vânzarea clandestină, în spaţii neautorizate sau fără documente sanitar-veterinare, reprezintă un risc major pentru sănătatea publică şi poate favoriza răspândirea Pestei Porcine Africane.
ANSVSA mai recomandă ca alimentele de origine animală să fie depozitate în frigider cât mai curând posibil după cumpărare, cu respectarea instrucţiunilor privind temperatura de păstrare şi termenul de valabilitate. Produsele perisabile - carne, lapte, ouă, peşte, brânzeturi şi preparate tradiţionale - trebuie păstrate în spaţii curate, unde lanţul frigorific este menţinut până la momentul consumului, pentru a evita riscul de toxiinfecţii alimentare.















































Opinia Cititorului