Anticipând tensiuni cu Biden, Erdogan caută să liniştească relaţiile sale cu Europa

J.P.
Internaţional / 18 ianuarie 2021

Anticipând tensiuni cu Biden, Erdogan caută să liniştească relaţiile sale cu Europa

Semn al exasperării lor faţă de o diplomaţie turcă apreciată drept agresivă, ţările europene au căzut de acord luna trecută să sancţioneze Ankara în legătură cu forajele unilaterale de gaze în Mediterana de Est, relatează G4media.

Turcia şi-a enervat partenerii occidentali şi intervenind în Libia pentru a susţine guvernul de la Tripoli şi sprijinind Azerbaidjanul în conflictul acestuia cu Armenia în regiunea Nagorno Karabah.

Dar după luni de agresivitate marcate de schimburi de mesaje injurioase între dl Erdogan şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, şeful statului turc repetă acum că doreşte "să scrie o pagină nouă" în relaţiile dintre Ankara şi UE.

Erdogan şi Macron au schimbat chiar scrisori în ultimele zile. Începutul unei reconcilieri?

Ankara a întins o ramură de măslin Atenei invitând-o la negocieri, programate la sfârşitul lunii ianuarie, privind exploatarea hidrocarburilor în Mediterana.

Dacă Turcia îşi îndulceşte limbajul, e pentru că "nu-şi poate permite o escaladare a tensiunilor în acelaşi timp cu Statele Unite şi cu Europa, mai ales cu o economie atât de slăbită", subliniază un diplomat european.

"În căutare de prieteni"

Dependenţa economică a Ankarei de Europa este într-adevăr mare: între 2002 şi 2018, două treimi din investiţiile directe străine în Turcia provin din cele 27 de ţări ale UE, potrivit cifrelor oficiale.

Dar tensiunile au contribuit la crearea unui climat de instabilitate printre investitori care se reflectă în degringolada lirei turceşti care a pierdut o cincime din valoare faţă de dolar în 2020.

După ce şi-a îndepărtat ginerele din funcţia de ministru al finanţelor în noiembrie, dl Erdogan şi-a înmulţit apelurile către Europa, promiţând să întărească statul de drept.

Izolat, Erdogan caută prieteni peste tot unde îi poate găsi", subliniază Ilke Toygur, analist la Institutul german de relaţii internaţionale şi probleme de securitate SWP.

În acest scop, dl Erdogan şi ministrul turc al afacerilor externe au avut marţi întâlniri cu ambasadori ai ţărilor europene.

Aşteptându-l pe Biden

Dacă dificultăţile economice au orientat noua abordare turcă, victoria lui Joe Biden pare de asemenea să fie un factor determinant.

În vreme ce dl Erdogan a creat cu Donald Trum o relaţie personală care i-a permis Ankarei să evite sancţiuni grele pentru operaţiunile sale militare în Siria sau pentru achiziţia de rachete ruseşti, Turcia anticipează mai multă răceală din partea viitoarei administraţii.

"Victoria lui Biden a schimbat cu siguranţă lucrurile. Turcia se aşteaptă ca viitorul guvern american să-i lase mai puţină libertate de mişcare", estimează diplomatul european.

Apelul la apropierea de UE "poate fi interpretat ca un mod de a se pregăti" pentru preluarea funcţiei de către dl Biden, crede Sinem Adar, de la Centrul de studii aplicate privind Turcia de la Berlin.

Dar în opinia ei, încercarea de liniştire a Ankarei se explică şi prin "presiunea internă crescândă" faţă de dl Erdogan "datorată problemelor economice agravate de pandemie" şi "o erodare a popularităţii" partidului naţionalist MHP, aliat al preşedintelui turc.

Măsuri concrete

Dar dacă oficialii turci îşi înmulţesc declaraţiile, analiştii se întreabă ce măsuri concrete va fi gata să ia Ankara.

Pentru ca Turcia "să fie percepută drept credibilă de UE, va trebui ca Ankara să-şi schimbe orientarea" privind statul de drept, estimează dna Adar, în timp ce arestarea opozanţilor şi a figurilor societăţii civile a îngrijorat mult Occidentul.

Dna Toygur estimează şi ea că această chestiune este "adevăratul obstacol", adăugând că Europa aşteaptă o dovadă de bună credinţă" din partea lui Erdogan.

Din punctul de vedere al UE, Turcia rămâne în orice caz un partener inevitabil din cauza situării sale geografice şi a rolului său în gestionarea fluxurilor migratorii spre Europa.

"Mai multe ţări europene vor să calmeze lucrurile, deoarece tensiunile (...) nu folosesc nici intereselor Turciei, nici celor ale Europei", arată diplomatul european.

Totuşi, adaugă el, "ofensiva de farmec" a Turciei creează pentru moment "mulţi sceptici".

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. prea tarziu ...

  alea jacta est! (latina - Zarurile au fost aruncate) ... asta ca tot ii plac lui Erdogan jocurile de noroc (geopolitic) ... balansand intre NATO/SUA si Rusia in ultimii ani...  

  Cand se crede cel mai smecher din parcare ... sa isi asume faptul ca parcarea in mod sigur nu e goala!

  1. Tovarasul Erdogan demonstreaza cat de stravezie ii este gandirea si cata baza se poate pune pe el si pozitiile sale. Omul taraste Turcia in marasm.

  SUA e cu 4 ani în urmă la targetul de război din cauza mandatului Trump.

  Biden trebuie să tragă tare să îndrepte greșelile care au periclitat sănătatea financiară a Complexului Militar Industrial american. La cererea publicului, poate încropeşte Biden o listă cu ceva cărniţă de tun, flăcăi tineri, frumoşi şi liberi care să lupte pentru democraţie pe la osmanlâi. 

  Trump a plecat,ti-a venit si tie randul,Erdogane!Trebuie sa scape lumea de descreierati ca voi.Sa in luati si pe Putin,prietenul vostru !Cat de nesimtit poate fi si asta!A tunat si v-a adunat!

  1. mmmmmnu.... nu chiar... din ochiadele trase de mine in viitor Erdogan e ultimul presedinte al Turciei inainte de o rupere a Turciei in 3-4 tari distincte.

   Nu e inca momentul ca Erdogan sa plece.  

   Nici nu a inceput inca razboiul pe teritoriul Turciei. 

   Multe mai sunt sa se intample.

   E nevoie de rabdare, un sirag intreg de situatii urmeaza.. . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9578
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6350
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1130
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7669
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.6639

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro