Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

ASOCIAŢIA PARAKLETOS:"Problema creditării în CHF a devenit un fenomen social"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

"Problema creditării în CHF a devenit un fenomen social"

Problema creditării populaţiei în franci elveţieni a devenit un fenomen social, potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia Parakletos, care apreciază: "Abordarea ei trebuie făcută la nivel global şi să vizeze o rezolvare generală de care să beneficieze toate persoanele care au luat credite în franci elveţieni. Amintim că este vorba de cel puţin 60.000 de credite în franci elveţieni luate după anul 2000, în România.

Autorităţile, înţelegând prin aceastea Parlamentul, Guvernul şi BNR (singura instituţie învestită cu puterea de a ordona, controla şi reglementa sistemul băncilor comerciale), nu s-au implicat decât într-o mică măsură în problema creditelor în franci elveţieni, fapt care a favorizat o acţiune a băncilor comerciale care a dus aproape la impunerea acestui tip de credit unor clienţi. Ţinând cont de lipsa de experienţă a populaţiei în relaţiile ei cu băncile, statul, prin instituţiile lui, ar fi trebuit să prevină, să avertizeze şi chiar să educe populaţia în dobândirea unei culturi bancare. BNR a adoptat o atitudine formală, derobându-se de responsabilitatea morală faţă de populaţia din România. Obiectivul BNR nu este favorizarea băncilor în a obţine profit, ci dezvoltarea economică, socială şi financiară a României şi a românilor. Considerăm că BNR nu a sprijinit un asemenea obiectiv atunci când a fost vorba de creditele în franci elveţieni".

Conform Parakletos, din perspectiva structurii sociale, este remarcabilă ponderea (76,3%) celor cu studii superioare care au luat credite în franci elveţieni. În acest context, sursa citată consideră că "există riscul construirii unor modele sociale în care băncile nu îşi mai găsesc rolul sau au un rol diminuat".

Specialiştii din cadrul Asociaţiei Parakletos, condusă de avocatul Gheorghe Piperea, afirmă: "Remarcăm o doză de naivitate din partea persoanelor care au luat credite în franci elveţieni. Fără a justifica această credulitate, afirmăm că ea se datorează unei lipse de culturi în domeniul creditelor bancare, lipsă explicabilă prin faptul că populaţia nu a avut experienţa relaţionării cu băncile şi metodele acestora. Să nu uităm că sistemul bancar apare în România abia după anul 1990 şi se consolidează după anul 2000. Încrederea în instituţii, inclusiv cele bancare, ideea că instituţiile sunt corecte, sincere şi cinstite a determinat clienţii băncilor să accepte ca adevărate toate datele prezentate de bancă şi să urmeze recomandările acestora fără să le mai supună unei îndoieli, cercetări sau analize".

Băncile comerciale care au acordat credite în franci elveţieni, deşi aparent au respectat în mod formal normele şi legislaţia în vigoare, în realitate au manipulat clienţii orientându-i spre obiectivele lor, şi anume acordarea unor împrumuturi în monedă elveţiană, atrag atenţia sursele citate. Acestea apreciază: "Cel puţin deontologic, băncile comerciale se fac responsabile de o atitudine partizană şi în defavoarea clientului".

Răspunsurile la primele două întrebări din cadrul sondajului arată faptul că, în opinia respondenţilor, alegerea unui credit pe termen lung în franci elveţieni a avut la bază, în primul rând, o informare incorectă a consumatorilor, realizată de către bănci, în ceea ce priveşte riscurile acestui tip de creditare.

În opinia consumatorilor, lipsa de implicare a BNR în problema creditării în franci elveţieni reprezintă un alt factor determinant în explicarea comportamentului acestora. În opinia respondenţilor, Banca Naţională ar fi avut obligaţia de a proteja sistemul bancar de riscurile acestui tip de creditare.

Conform sondajului, doar 53,4% din respondenţi au solicitat informaţii şi altor surse, în afara băncii, peste 40% apelând fie la mass - media sau internet, fie la sfaturile rudelor sau ale prietenilor. Doar 30,8% din ei au solicitat sfaturile unor specialişti în domeniul finanţelor.

Referitor la motivele principale care au stat la baza alegerii creditării în franci elveţieni în detrimentul altor monede, printre acestea se numără "presupusa predictibilitate a francului elveţian (63,6%), precum şi dobânzile mai mici ale creditelor în franci elveţieni faţă de celelalte credite (21,2%)".

O proporţie de 96,6% dintre intervievaţi nu ar mai apela la un credit în franci elveţieni.

În opinia Parakletos, acţiunile persoanelor care au avut de suferit prin contractarea de credite în franci elveţieni ar trebui să urmeze trei direcţii:

1) Continuarea demersurilor către instituţiile normative - Parlament, Guvern şi BNR - pentru emiterea de către acestea a unor reglementări (legi, ordonanţe, hotărâri) care să reducă povara acestor credite;

2) Continuarea acţiunilor, fie în grup, fie individuale, în instanţă, prin care să se obţină reducerea dimensiunii creditului, condiţii de returnare mai avantajoase, durate mai mari de timp pentru plata creditelor;

3) Lansarea unei campanii la nivel naţional de sensibilizare şi prezentare a realităţilor declanşate de problema creditelor în franci elveţieni şi a creşterii cursului francului elveţian.

Asociaţia Parakletos face următoarele propuneri:

"- prezentarea în mass - media, inclusiv pe internet, a unor cazuri tragice ca o consecinţă a creşterii cursului francului (familii care au pierdut tot, familii destrămate, servicii pierdute etc.);

- atragerea unor personalităţi de anvergură naţională de partea celor care au pierdut prin contractarea de credite în franci elveţieni şi care să prezinte şi să ia atitudine în mod activ în favoarea persoanelor cu credite în franci elveţieni;

- accentuarea cu insistenţă a faptului că băncile ar trebui să fie motorul dezvoltării economice şi nu factor de regres şi deprivare a unei părţi a populaţiei".

Chestionarul a fost aplicat unui eşantion de 1.756 de respondenţi, din care 71,8% cu vârsta cuprinsă între 31 şi 45 de ani, 25,8% între 46 şi 60 ani; 76,3% cu studii superioare finalizate şi 23,4% cu şcoală postliceală sau liceu.

Respondenţii au fost selectaţi din rândul consumatorilor care au contractat un credit în franci elveţieni, scopul cercetării fiind acela de a explica comportamentul acestora şi criteriile care au stat la baza alegerii acestui tip de creditare.

Opinia Cititorului ( 17 )

 1. Dupa mine ar trebui sa va asociati lanivel European sa aveti un cuvant de spus.

  Parlamentul se indoaie ca o salcie pentru bani. Ungaria a pus piciorul in prag frumos, corect. Acolo toate preturile sunt in forinti inclusiv imobile, auto la noi in euro, leul doar de forma, comision bancar la schimb de valuta. 

  Creierul cred ca este BN a Elvetiei cu complicitatea Bce. 

  Bnr cel mult complice.

  Asa se explica de ce bancile pun presiune pe politic. 

  1. Problema CHF este prezenta in mai multe tari europene. Ca pondere, DA, Europa centrala si de est, conduce detasat: Ungaria - aproximativ 800 de mii credite; Polonia - aproximativ 225 de mii credite (unele cifre indica 300 de mii credite); Romania - cel putin 175 de mii credite (aceeasi problema ca in cazul Poloniei - Banca Nationala NU cunoaste numarul real); Croatia - aproximativ 15 mii credite; Bosnia - aproximativ 12 mii credite; Serbia - numar necunoscut (cel putin nu am reusit sa aflu pana acum); Bulgaria - cateva sute de credite ( conditiile economice nu au "permis" pacalirea cetatenilor bulgari + colaborarea cu Germania in domeniul financiar-bancar); Slovenia - cateva mii (2-3 mii dupa cunostintele mele).

   Trecem la zona populatiei "educata fonanciar": 

   Germania - cateva sute de credite acordate in special AUTORITATILOR LOCALE, ajunse (conduse) in faliment; 

   Marea Britanie - cateva sute de credite atat pentru persoane fizice cat si pentru afaceri; 

   Grecia - cateva mii de credite (2-3 mii conform asociatiei care lupta in justitie); 

   Italia - un numar aproximativ mic, spre 1000 de credite (conform asociatiei care lupta in justitie); 

   Preferatele mele: Austria - peste 2000 de credite acordate in principal de Raiffeisen Austria; Spania - cateva mii de credite (4-5 mii, sunt doua asociatii care lupta in justitie); FRANTA - 5000 mii de credite. 

   Nu am informatii cu privire la Portugalia si Irlanda. 

   Restul tarilor, nordice, nu au acordat credite in CHF. 

   --- 

   Modul de rezolvare a fost diferit: 

   Croatia - lege de conversie la curs istoric; 

   Bosnia - conversie voluntara efectuata de singura banca (austriaca) in urma dezastrului din justitie, 95% din procese fiind pierdute de banca; 

   Ungaria - un program complex de "inghetare" a cursului in functie de tipul creditului si a momentului acordarii acestuia (circa 65% au avut un ajutor real); 

   Polonia - vorbe si promisiuni neconcretizate; 

   Grecia, Serbia, Slovenia. Italia, Spania - procese colective si individuale (mentiune speciala: Curtea Suprema din Spania a decis ca imprumuturile denominate in alta moneda nu reprezinta operatiuni speculative de tip FX); 

   Marea Britanie a rezolvat problema prin justitie, toate creditele acordate in CHF fiind "inghetate" la cursul de la data acordarii si prin eliminarea clauzelor abuzive din contracte, justia britanica bazandu-se pe precedentele judiciare (intr-un mod aproximativ ca cel al SUA); 

   Franta - proces penal deschis din oficiu de Parchet, garantie penala de ordinul miliardului de euro, aducerea ca parte in proces a clientilor, amendarea si eliminarea din sistemul bancar a conducatorilor bancii; 

   Austria - proces penal, garantie penala la nivelul a 2 miliarde euro, constituirea ca parte a clientilor. 

   ROMANIA, SE STIE, NU A FACUT decat LEGEA DARII IN PLATA!

   ANPC, BNR, CURTEA CONSTITUTIONALA, ANAF, CURTEA DE CONTURI si Justitia fiind atat oarbe cat si surde... 

   Uk a rezolvat cel mai corect. Au democratie de cativa ani buni, cefeti aceeasi rezolvare.

   Ma intereseaza Germania de ce nu a aparut in presa sau nu stiu eu? E ca orasul fantoma din Sua? 

   Germania a lasat ca autoritatile locale sa intre in faliment. In consecinta, primarii si consilierii locali nu sunt remunerati pana la achitarea creditelor preluate de statul federal sau de landuri.

   Despre Marea Britanie si Germania au fost difuzate cateva reportaje pe DigiWorld in anii 2013-2016. Desigur, este suspect faptul ca marii analisti Moise Guran, Lucian Mandruta si Stelian Muscalu nu au auzit si/sau vizionat aceste reportaje. Sau NU este suspect... 

  dl Piperea iar fabuleaza (ca orice avocat) cand spune ca cei care au luat credite in CHF au avut o doza de naivitate si le-a lipsit cultura in domeniul creditelor bancare. Poate este cazul la cei cu credite mici.Dar cei care au luat credite de zeci si sute de mii CHF, nu au fost nici naivi, nici creduli nici fara educatie. Pentru a plati ratele la credite asa mari, ei aveau si salarii mari, deci, oameni educati si nicidecum naivi. Dar s-au crezut mult mai destepti decat cei care au luat credite in dolari, euro sau lei. Si chiar au fost, pentru ca, dupa cele mai multe calcule coreste (vezi Ziarul Financiar), cel mai mult au platit cei imprumutati in euro. Asa ca dl Piperea sa ne mai lase cu apararea in ziarul Bursa a clientilor (sa o faca la tribunal), iar ziarul sa-si vada mai mult de BURSA (nu doar comentarii ale jurnalistilor pe raportarile companiilor, ci interviuri cu brokeri sau conducerile emitentilor)!

  1. Ne agitam. Eu pot sa-ti spun ca mie mi-au spus trei banci ca nu ma incadrez la Euro, dar m-as incadra la CHF. Stiu, nu avea sens atunci si nu are sens nici acum. Dar asa a fost situatia. Daca vrem sa acuzam pe cei cu credite in CHF, trebuie sa-i acuzam ca au fost atat de creduli si s-au aruncat sa cumpere apartamente, fara sa-si dea seama ca e o bula speculativa. Dar aici ar intra si cei cu credite in EURO. Cei cu credite in RON nu exista, nimeni nu-si lua acum 10 ani credite in RON - elementul asta e adus in discutie de cei anti-debitori in CHF, pentru a arata ca cei cu credite in RON au platit mai mult. Dar cine dracu era nebun sa-si ia credit in RON atunci?

   Da, ZF este un exemplu de corectitudine politica!

   Asa ca, te rog, sa calculezi tu cat fac, in total, 5 pere + 6 mere + 7 gutui... 

   La total sa adaugi Euribor la pere, Libor la mere (manipulat la NY), Libor la gutui (manipulat la Londra). 

   Apoi sa vorbesti si despre Robor manipulat in birourile turnatorului.

   Sa ne prezinti rezultatul final. 

   Multumesc pentru indicatiile cu privire la ceea ce trebuie sa constituie preocuparile ziarului BURSA, dar cred ca aceste indicatii ar trebui sa le dai ziarului tau.

   Nu ai?

   Atunci n-ai decit sa-ti continui admiratia pentru corectitudinea calculelor evazionististilor fiscali. 

   Este adevarat. Asta era practica bancara. Spuneau ca nu te incadrezi la altceva. Din dorinta de a avea o locuinta sau din alte motive personale nu aveai ce face. Nu iti dadeau in alta moneda. Eu am vrut in lei si nu ne " incadram". Asta este Romania

   MAKE, te-ai enervat! De ce crezi ca tu și ziarul tău aveți întotdeauna dreptate? Faptul ca acum te-ai enervat arata ca știi ca tu și jurnaliștii tai mai aveți de lucru pana sa va aduceți ziarul la un nivel profesionist. Cei care investesc la Bursa știu sa citească raportările emitenților de pe site-ul BVB. Un ziar care poarta numele Bursa trebuie sa vina cu mai mult. Asa ca... la munca, fără nervi!

   Ma enerveaza lipsa de discernamint, nu poti face comparatie intre activitatea jurnalistica si activitatea de lobby sau cea de purtator de cuvint.

   Cum se numesc cei care nu vad distinctia? 

  ori vrem valute libere ori nu vrem.

  Imprumutatii CHF au stiut ce fac : au vrut dobanzile cele mai mici.

  Vrem capitalism cu legi comuniste cand nu ne convine 

  1. Asta va spun voua bancherii sa va linistiti propria constiinta. Lucratorii bancari au fost insrtuiti sa prinda in sistem orice potential creditac bun de plata, iar pentru asta a fost nevoie sa implementeze la nivel de sistem un intreg arsenal de tactici de manipuolare la adresa aolicantului de credite. Si de ce ar fi procedat asa sistemul bancar? Pentru ca au la picioare lor bancherii si politicienii si guvernantii si administratia BNR si nu in cele din urma justitia romana. Deci au posibilitatea de al obliga pe debitor la nesfarsit sa plateasca infractiunile comise in sistemul bancar de catre bancheri impreuna cu recuperatorii lor.

   Debitorii în franci elevețieni au fost escrocați de bănci.

   Francul elvețian a fost un simplu tertip al bancherilor pentru a acorda împrumuturi peste gradul maxim de îndatorare. Debitorii au primit lei, contractele au fost făcute în franci, iar mai departe clienții au fost ruinați financiar 

   Au scazut pt ca multi, din disperare datorata ratelor dublate au acceptat conversia la cursul dublu.

   De ce nu au propus bancile conversia atunci cand aprecierea era de 20 -25-30% pt ca stiau evolutia ulterioara? 

   Au fost multe situatii cand oamenii au solicitat inca de atunci conversii insa bancile grijulii i-au trimis pe oameni la plimbare. Dar totusi apara statul de drept.....

   Statul este vinovat pt ca trebuia procedat ca in Franta........plangeri penale. 

   Mai draga ...,

   Leul este unicul mijloc legal de plata pe teritoriul ROMANIEI! 

   Valuta libera nu exista. O incercare timida o reprezinta Bitcoin. Insa este departe de ceea ce tu fabulezi, valuta libera.

   Despre CHF, numai de bine. 

  Total gresit ca BNR nu s-a implicat.S-a implicat foarte puternic in favoarea bancilor,impunerea legilor favorabile bancilor,seminarii de mituire a judecatorilor .Iar judecatorii nu raspund pentru deciziile lor si Manole are imunitate de faraon.

  Sa vina raspunderea magistratilor ! 

  Si a faraonului turnator!

  DNA sa vina sa-l ia. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

29 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1678
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3626
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.6304

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
CONPET
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie