ASTĂZICamera Deputaţilor va numi un nou judecător la Curtea Constituţională

G.U.
Politică / 3 mai

Camera Deputaţilor va numi un nou judecător la Curtea Constituţională

Actualizare - Camera Deputaţilor: Bogdan Licu - ales judecător la Curtea Constituţională

Camera Deputaţilor l-a ales, astăzi, pe actualul procuror general adjunct Bogdan Licu în funcţia de judecător la Curtea Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Stelian Ion: ''USR a propus pentru CCR un competitor care are o înaltă pregătire profesională''

USR a propus pentru Curtea Constituţională un competitor care are "o înaltă" pregătire profesională, a declarat, astăzi, în plen, deputatul Stelian Ion, care a susţinut că social-democraţii Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Simonis: ''Avem de ales la CCR între original şi copie''

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a afirmat astăzi că deputaţii au de ales la Curtea Constituţională între 'original' şi 'copie', menţionând că Cristian Danileţ, susţinut de USR, a fost exclus din magistratură, iar Bogdan Licu, propus de social-democraţi, este procuror general adjunct al României, conform Agerpres.

"Avem de ales între original şi copie. Avem de ales între domnul Cristian Danileţ, magistrat exclus sau persoană care este exclusă din magistratură în acest moment de către CSM, garantul justiţiei în România. Domnul Danileţ a şi atacat această excludere la Curtea de Apel Alba Iulia, unde a pierdut în primă instanţă, deci o instanţă de judecată s-a pronunţat şi a pierdut domnul Danileţ, deci rămâne exclus din magistratură. Şi pe de altă parte, vorbim de Bogdan Licu, procuror general adjunct al României de 9 ani de zile, în 2 rânduri procuror general al României interimar pe o perioadă de 8 luni o dată şi de câteva luni altă dată. Da, este adevărat, avem de ales între original şi copie. V-aţi dat seama cine este originalul", a spus Simonis.

---

Actualizare - Ioan Sabău-Pop, candidat la CCR: ''Experienţa mea profesională arată că am capacitatea să aduc o contribuţie bună''

Profesorul universitar Ioan Sabău-Pop, propus de AUR pentru un mandat de judecător la CCR, a afirmat, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, că este un candidat atipic, iar experienţa sa personală de peste 45 de ani "pe tărâmul dreptului", precum şi calităţile umane arată că poate să-şi aducă o contribuţie bună la instanţa constituţională, conform Agerpres.

"Pentru că sunt un candidat atipic, am să încep cu a cita din respectivul moto de Mihai Eminescu: 'Legile cele mai bune nu pot da decât rezultate rele în mâini deprinse a le viola'. (...) Experienţa mea profesională de peste 45 de ani pe tărâmul dreptului în tripla postură de magistrat până la nivelul Curţii de Apel şi conducător de instanţă, cadru universitar până la nivel de profesor emerit şi avocat timp apreciabil, în care am împletit armonios teoria şi practica dreptului, mă face să afirm cu modestie că am capacitatea şi forţa încă să aduc contribuţie bună la aşezarea decizională care se aşteaptă să intre în competenţa Curţii Constituţionale. Parcursul profesional de până acum m-a dus la cel puţin o dublă constatare. Prima este că judecătorul de la orice instanţă din structura sistemului judecătoresc, precum şi cel din cadrul Curţii Constituţionale reprezintă inteligenţa tăcută a dreptului. El aplică legea, aplică Constituţia", a afirmat Sabău-Pop.

---

Actualizare - George Simion: ''AUR are un candidat pentru CCR experimentat în sistemul juridic românesc''

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) are un candidat pentru Curtea Constituţională experimentat în sistemul juridic Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Cristi Danileţ, candidat la CCR: ''Am 23 de ani experienţă în magistratură''

Judecătorul Cristi Danileţ a declarat, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, că are 23 de ani de experienţă în magistratură şi îndeplineşte criteriile care îl recomandă pentru o funcţie de judecător la Curtea Constituţională, conform Agerpres.

"Am terminat Facultatea de Drept la Iaşi cu media 9,82 şi am obţinut licenţa cu media 9,33. După aceea am intrat la primul concurs de admitere în magistratură cu o medie foarte mare, care mi-a permis să îmi exercit funcţia de judecător la Judecătoria Vatra Dornei, judecătoria Cluj-Napoca, Tribunalul Cluj, după care am fost detaşat la Ministerul Justiţiei pentru doi ani, unde am fost consilier al ministrului Justiţiei, şi alţi şase ani am fost ales membru în Consiliul Superior al Magistraturii", a spus Cristi Danileţ, candidat pentru un post de judecător la Curtea Constituţională, susţinut de USR.

El a menţionat că a scris 30 de lucrări ştiinţifice, publicate în reviste de specialitate, unul dintre criteriile pentru a accede la CCR.

"M-am specializat în drept penal, dreptul contenciosului administrativ şi dreptul muncii. De asemenea, am fost şi sunt încă formator la Institutul Naţional al Magistraturii şi am fost cadru didactic preparator, respectiv cadru didactic asociat la trei universităţi din ţară şi am participat la mai multe manifestări ştiinţifice", a adăugat Danileţ.

În finalul intervenţiei sale, Cristi Danileţ a susţinut că "unul dintre contracandidaţi i-a plagiat una dintre lucrările ştiinţifice". "Nu ridicaţi plagiatul la nivel de valoare constituţională", le-a transmis el parlamentarilor.

Cristi Danileţ este propus de USR pentru a ocupa o funcţie de judecător la CCR.

---

Actualizare - Bogdan Licu, candidat la CCR: ''Sunt pregătit să preiau mandatul de judecător''

Procurorul Bogdan Licu s-a declarat pregătit astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor care urmează să numească, prin vot, un nou judecător la CCR, să preia acest mandat, conform Agerpres.

"Vreau să vă spun tuturor că este o onoare pentru mine să fiu aici, în faţa dumneavoastră. Despre mine pot să vă spun că sunt magistrat, am o vechime de peste 25 de ani în magistratură, am parcurs aproape toate etapele profesionale în cadrul Ministerului Public, de la procuror cu funcţie de execuţie până la prim-adjunct al procurorului general. În două situaţii am fost şi procuror general interimar, în anul 2016 pentru trei luni şi în anul 2019 pentru 10 luni. Am fost şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, vicepreşedinte la CSM şi sunt pregătit să preiau mandatul de judecător la Curtea Constituţională", a afirmat Licu.

Acesta a adăugat că în cazul în care va ajunge judecător la CCR va face ceea ce a făcut şi ca magistrat şi anume va apăra ordinea de drept, va apăra drepturile şi libertăţile cetăţenilor, va apăra Constituţia şi valorile naţionale ale României, dar şi valorile europene.

Prim-adjunctul procurorului general Bogdan Licu este propus de PSD pentru a ocupa o funcţie de judecător al CCR.

---

Camera Deputaţilor va desemna, astăzi, prin vot, un judecător la Curtea Constituţională, pe locul actualului preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul în luna iunie, informează Agerpres.

Miercuri, Comisia juridică i-a audiat pe cei trei candidaţi pentru această funcţie: prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, propus de PSD; judecătorul Cristi Danileţ - susţinut de USR; şi prof. univ. Ioan Sabău-Pop - din partea AUR. Toţi trei au primit avize favorabile din partea Comisiei juridice.

Preşedintele Comisiei juridice, Laura Vicol Ciorbă, a precizat că avizul a fost dat din perspectiva îndeplinirii condiţiilor profesionale pentru a candida la această funcţie, plenul Camerei fiind suveran şi va decide, prin vot, asupra persoanei care va fi numită la CCR.

Conform procedurii, votul va fi secret cu buletine de vot.

Şi Senatul urmează să desemneze marţi un nou judecător al CCR pe locul Monei Pivniceru, care va deveni vacant tot în iunie.

Potrivit Legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9480
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0712
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1139
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6665
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro