AURESCU:"Politica externă a României trebuie să rămână o politică de consens naţional, coerentă şi predictibilă"

J.P.
Politică / 01 decembrie 2020

"Politica externă a României trebuie să rămână o politică de consens naţional, coerentă şi predictibilă"

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, azi, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale în care afirmă că politica externă a României trebuie să rămână o politică de consens naţional, coerentă şi predictibilă, conform Agerpres.

"În acest an, sărbătorim Ziua Naţională a României în condiţii deosebite şi doresc să le transmit tuturor românilor, mai ales celor din afara graniţelor ţării, în special gânduri de sănătate şi încredere în viitor. Mesajul meu de speranţă porneşte de la convingerea că, împreună, prin acţiuni de solidaritate, vom reuşi să depăşim această perioadă complicată", spune Aurescu în mesaj.

El arată că România a acţionat atât la nivel naţional, împreună cu autorităţile române şi cu societatea civilă, cât şi în strânsă cooperare cu celelalte state membre ale Uniunii Europene şi cu Aliaţii noştri din NATO, în spiritul responsabilităţii şi al solidarităţii, pentru a găsi soluţii la provocările acestui an.

"În toată această perioadă complexă, cu presiune crescută inclusiv asupra activităţii diplomatice şi consulare, politica externă a României a rămas fundamentată pe aceiaşi piloni care stau la baza arhitecturii sale - creşterea rolului şi profilului României în cadrul Uniunii Europene, respectiv în NATO, întărirea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, ataşamentul profund pentru multilateralism şi respectarea şi promovarea dreptului internaţional şi a valorilor democratice. Toate acestea sunt elemente-cheie, inclusiv în contextul eforturilor individuale şi comune de gestionare a crizei actuale", mai afirmă ministrul de Externe.

El reiterează faptul că MAE, atât prin activitatea sa de politică externă, în relaţiile bilaterale şi pe plan multilateral, cât şi prin dimensiunea de sprijin consular, are ca obiective prioritare protejarea şi respectarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români din ţară şi din străinătate, pentru a le asigura securitatea şi bunăstarea.

"Păstrez convingerea fermă că politica externă a României trebuie să rămână o politică de consens naţional, coerentă şi predictibilă, care să conducă la rezultate concrete pentru cetăţeni. MAE va urmări în continuare realizarea unei politici externe active în susţinerea obiectivelor şi intereselor naţionale, care să facă România mai puternică şi mai respectată la nivel internaţional, continuând să întărim parteneriatele strategice şi relaţiile speciale cu alte state care fac parte din aceeaşi comunitate de valori şi de securitate cu România", spune Aurescu.

Ministrul subliniază că România trebuie să continue pe calea unei societăţi moderne, incluzive şi reziliente.

"Aniversarea Zilei Naţionale a României, cu atât mai mult în aceste circumstanţe fără precedent, ne îndeamnă să reflectăm atât asupra rolului şi locului pe care România şi diplomaţia română le ocupă în secolul XXI, dar mai ales asupra valorilor fundamentale care ne definesc ca naţiune, la valorile democratice pe care le împărtăşim, ca parte a comunităţii europene şi euro-atlantice. România trebuie să continue pe calea unei societăţi moderne, incluzive şi reziliente. Iar fiecare dintre noi, cetăţenii români din ţară şi din străinătate, suntem cei care putem participa constant, fiecare în parte, dar mai ales împreună, la definirea şi promovarea României viitorului - o Românie modernă, solidară, dinamică şi conectată în plan internaţional. Iar diplomaţia română, care a fost tot timpul, de-a lungul istoriei noastre, un vector de dezvoltare, modernizare şi progres ale ţării, va rămâne fidelă acestor deziderate şi va continua cu demnitate şi profesionalism să contribuie la realizarea interesului naţional", arată ministrul de Externe.

El aminteşte că, în 2020, România marchează împlinirea a 75 ani de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi a 65 ani de când are statut de membru, 70 de la semnarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

"Aceste momente aniversare ne amintesc, o dată în plus, importanţa apartenenţei şi a creşterii profilului României în spaţiul valorilor occidentale. Ziua Naţională a României ne reaminteşte de faptul că naţiunea română trebuie să-şi păstreze hotărârea de a se afirma în spiritul valorilor care ne definesc şi al identităţii noastre comune", conchide Aurescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

11 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9202
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0467
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5150
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7275
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.3162

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro