ICT

Banca Greciei propune un plan de reducerea creditelor neperformante

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 noiembrie 2018

Banca Greciei propune un plan de reducerea creditelor neperformante

Banca centrală a Greciei a dezvăluit, săptămâna trecută, o propunere care ar putea elimina o parte importantă din creditele neperformante din bilanţurile băncilor, astfel încât acestea să ajungă, în doi - trei ani, la o rată cu o singură cifră (din total), anunţă Reuters.

Băncile greceşti au cel mai ridicat nivel de expuneri neperformante (NPE) din Europa, mai mult de 45% din acestea, adică echivalentul a 88,9 miliarde de euro fiind clasificate drept credite neperfor-mante.

În conformitate cu propunerea băncii centrale, băncile elene ar transfera o parte semnificativă din NPE şi creanţele privind impozitul amânat către un vehicul cu destinaţie specială. Acesta din urmă va converti apoi creanţele privind impozitul amânat - excepţii fis-cale pentru societăţi în momentul raportării pierderilor - într-o creanţă asupra statului. Transferul va fi finanţat cu o emisiune de obli-gaţiuni, potrivit băncii centrale.

Banca nu a menţionat valoarea împrumuturilor care vor fi transferate, informând doar că ar trebui efectuate de către părţi terţe independente. Conform aşteptărilor, băncile îşi vor asuma angajamentul de a atinge o rată cu o singură cifră în privinţa NPE, într-o perioadă de trei ani de la angajarea tranzacţiei.

Băncile elene au convenit cu autoritatea de reglementare din zona euro, Banca Centrală Europeană (BCE), să ia măsuri pentru reducerea creditelor neperformante cu 37%, până la 64,6 miliarde de euro la sfârşitul lui 2019.

"Planul a fost trimis la BCE şi va fi prezentat luni (n.r. astăzi)", a declarat un oficial al băncii centrale din Grecia, citat de Reuters. Aces-ta a menţionat: "Banca centrală a Greciei încearcă, în tandem cu eforturile băncilor şi ţinând cont de limitările legale, să reducă dras-tic creditele neperformante, astfel încât acestea să scadă la media europea-nă până în 2021".

Banca centrală a Greciei a precizat că propunerea sa va genera o reducere "directă şi drastică" a NPE.

Expunerile neperformante (NPE) reprezintă o moştenire specială a ţărilor afectate de criză, iar Grecia şi Ciprul se află în fruntea listei cu NPE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro