Bani pentru cogenerare şi termoficare

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 31 mai

Cu prilejul lansării apelului, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat: "Investiţiile în tehnologii pentru o energie sigură şi mai puţin poluantă sunt priorităţile mele enunţate chiar la preluarea mandatului. România şi-a stabilit ţinte curajoase în acest domeniu de decarbonare. (Sursa foto: facebook/Sebastian Burduja)

Cu prilejul lansării apelului, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat: "Investiţiile în tehnologii pentru o energie sigură şi mai puţin poluantă sunt priorităţile mele enunţate chiar la preluarea mandatului. România şi-a stabilit ţinte curajoase în acest domeniu de decarbonare. (Sursa foto: facebook/Sebastian Burduja)

English Version

Unităţile administrativ-teritoriale şi CET-urile pot depune aplicaţiile pentru finanţarea proiectelor de cogenerare de înaltă eficienţă şi modernizare a reţelelor de termoficare, după ce ieri Ministerul Energiei a lansat apelul aferent pentru accesarea în acest scop a 361 milioane euro din Fondul pentru Modernizare.

Cu prilejul lansării apelului, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat: "Investiţiile în tehnologii pentru o energie sigură şi mai puţin poluantă sunt priorităţile mele enunţate chiar la preluarea mandatului. România şi-a stabilit ţinte curajoase în acest domeniu de decarbonare. Nu puţini au pus sub semnul întrebării capacitatea Ministerului Energiei de a pune la treabă cele 16 miliarde de euro din Fondul pentru modernizare, dar iată că ritmul susţinut în care muncesc colegii mei pune banii europeni în mişcare. În urma acestor investiţii, scade costul de producţie al agentului termic, ceea ce se va simţi direct în buzunarul cetăţeanului şi de asemenea, se va asigura o eficienţă mai bună a furnizării de căldură şi apă caldă".

Ghidul aferent schemei de ajutor de stat promovată prin Ordinului ministrului energiei nr. 542/2024 şi care finanţează dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaz, flexibile, pentru producerea de energie electrică şi termică în cogenerare de înaltă eficienţă (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, mai arată comunicatul de presă al Ministerului Energiei. Ghidul are ca obiectiv atingerea ţintelor naţionale privind modernizarea şi realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficienţă, precum şi modernizarea reţelelor de termoficare şi este a doua lansare după ghidul de reţele, care a fost promovat la începutul acestui an. Modernizările tehnologice vor conduce la asigurarea atingerii ţintelor aferente 2030 stabilite în Green Deal.

Potrivit ghidului, beneficiarii eligibili sunt: întreprinderile care produc energie electrică şi termică în cogenerare în sistemul încălzirii centralizate (CET-urile): întreprinderi mari, mijlocii sau mici; unităţi administrativ-teritoriale/subdiviziuni administrativteritoriale definite conform prevederilor legale în vigoare. Bugetul total alocat apelului: 361.950.000 euro. Valoarea ajutorului de stat este de 100% din costul net suplimentar (deficitul de finanţare), care trebuie determinat comparând profitabilitatea scenariului factual cu cea a scenariului contrafactual. Ajutoarele de stat acordate pentru proiecte care vizează investiţii în sisteme de termoficare şi răcire centralizată eficiente din punct de vedere energetic vor fi acordate doar în cazul în care acestea au efect stimulativ şi respectă principiul demarării lucrărilor.

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb