BBC: Joe Biden condamnă atacul Israelului asupra personalului World Central Kitchen din Gaza

A.F.
Politică / 3 aprilie

BBC: Joe Biden condamnă atacul Israelului asupra personalului World Central Kitchen din Gaza

Preşedintele SUA, Joe Biden, a condamnat uciderea a şapte lucrători umanitari în Gaza, transmite BBC.

Declarându-se "indignat şi cu inima frântă", el a acuzat Israelul că nu face suficient pentru a-i proteja pe lucrătorii umanitari.

Israelul a promis o anchetă independentă, după ce Marea Britanie, SUA, Canada, Australia şi Polonia şi-au pierdut cetăţeni în atacul de luni.

Preşedintele israelian Isaac Herzog şi-a cerut scuze pentru aceste decese.

Cele şapte victime, care lucrau pentru World Central Kitchen (WCK), au fost ucise luni, când convoiul lor a fost atacat din aer.

Biden a cerut ca ancheta israeliană să fie efectuată rapid şi a declarat că aceasta "trebuie să aducă responsabilitate", iar concluziile sale să fie făcute publice.

Distribuirea ajutoarelor în Gaza a fost "atât de dificilă", a spus el, deoarece Israelul "nu a făcut suficient pentru a proteja lucrătorii umanitari care încercau să livreze ajutorul atât de necesar civililor".

În unul dintre cele mai dure discursuri de la începutul războiului, Biden a acuzat, de asemenea, Israelul că nu face suficient pentru a proteja civilii palestinieni.

"Statele Unite au îndemnat în mod repetat Israelul să îşi deconcilieze operaţiunile militare împotriva Hamas cu operaţiunile umanitare, pentru a evita victimele civile", a declarat liderul american.

Ajutorul umanitar pentru Gaza este sub semnul întrebării după ce WCK - un furnizor cheie de ajutor pentru Fâşia Gaza - şi-a suspendat operaţiunile.

Trei dintre lucrătorii umanitari ucişi erau cetăţeni britanici. Un cetăţean polonez, un australian, un palestinian şi un cetăţean cu dublă cetăţenie americană şi canadiană au fost, de asemenea, ucişi. Forţele de apărare israeliene (IDF) au promis o anchetă independentă asupra incidentului.

Premierul britanic Rishi Sunak a discutat, marţi, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. În cadrul convorbirii, acesta a descris situaţia din Gaza ca fiind "din ce în ce mai intolerabilă" şi "a cerut o anchetă independentă, completă şi transparentă" cu privire la uciderea lucrătorilor umanitari.

Sunak a adăugat că Israelul trebuie să pună capăt restricţiilor asupra ajutorului umanitar şi să protejeze civilii, potrivit unei declaraţii a Downing Street.

WCK - fondată de celebrul bucătar Jose Andres - este unul dintre principalii furnizori de ajutoare pentru Gaza. În urmă cu patru zile, acesta a declarat că a servit 42 de milioane de mese în teritoriu - trimiţând peste 1.700 de camioane cu alimente şi, de asemenea, aproape 435.000 de mese pe mare.

Organizaţia caritabilă a declarat că îşi va întrerupe imediat operaţiunile în regiune. "Vom lua în curând decizii cu privire la viitorul activităţii noastre", a precizat organizaţia.

Potrivit Cogat, organismul Ministerului israelian al Apărării responsabil cu politica civilă în teritoriile palestiniene ocupate, WCK este responsabil pentru 60% din ajutorul neguvernamental care ajunge în teritoriu.

O a doua organizaţie caritabilă, organizaţia americană Near East Refugee Aid (Anera), care a lucrat îndeaproape cu WCK, a declarat pentru BBC că şi-a îngheţat şi ea operaţiunile din Gaza.

Lucrătorii umanitari care au fost ucişi sunt:

- Lalzawmi "Zomi" Frankcom, cetăţean australian

- Damian Sobol, cetăţean polonez

- Saifeddin Issam Ayad Abutaha, palestinian

- Jacob Flickinger, cetăţean american-canadian

- John Chapman, cetăţean britanic

- James Henderson, cetăţean britanic

- James Kirby, cetăţean britanic

Toţi cei şapte au fost "eroi", a declarat directorul executiv al WCK.

Potrivit organizaţiei caritabile, convoiul de ajutor a fost lovit în timp ce părăsea depozitul din Deir al-Balah, "unde echipa descărcase peste 100 de tone de ajutoare alimentare umanitare aduse în Gaza pe ruta maritimă".

Convoiul era format din trei vehicule, dintre care două blindate, care afişau clar logo-ul organizaţiei caritabile. Toate trei au fost lovite în timpul atacului.

WCK a declarat că a coordonat mişcările convoiului cu IDF.

Peste 196 de lucrători umanitari au fost ucişi în Gaza începând din octombrie, potrivit Aid Worker Security Database, o bază de date finanţată de SUA, care înregistrează incidentele majore de violenţă împotriva personalului umanitar. Nu toţi au fost ucişi în timpul serviciului.

O mare parte din Fâşia Gaza a fost devastată în timpul operaţiunilor militare israeliene care au început după ce bărbaţi înarmaţi din Hamas au atacat sudul Israelului la 7 octombrie, omorând aproximativ 1 200 de persoane şi luând 253 de ostatici.

Aproximativ 130 dintre ostatici au rămas în captivitate, dintre care cel puţin 34 sunt presupuşi morţi.

Peste 32.916 persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dar nu condamna si atacurile teroriste indreptate asupra

    obiectivelor civile cu mii de morti, a Ucrainei 

    1. Da un exemplu de atac terorist al Ucrainei soldat cu mii de morti!

    praf in ochi

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5777
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0370
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8147
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4834

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb