BERARII ROMÂNIEI: "Piaţa berii s-a contractat cu 8,6%, din cauza presiunii fiscale"

IOANA ŞTEFAN
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 25 martie 2015

"Piaţa berii s-a contractat cu 8,6%, din cauza presiunii fiscale"

Volumul pieţei berii a atins anul trecut doar 14,9 milioane hectolitri, în scădere cu 8,6% faţă de anul precedent, anunţă asociaţia Berarii României (BR). Nivelul consumului pe cap de locuitor s-a redus de la 81 litri în 2013, la 74 litri în 2014, plasându-ne pe locul 12 la nivel european.

Lucian Ghinea, noul preşedinte BR, a declarat: "După doi ani consecutivi de contracţie accentuată a consumului având ca principală cauză presiunea fiscală, piaţa berii are nevoie mai mult ca oricând de o gură de oxigen. Toate studiile pe care le-am derulat în ultimii ani au contrazis însăşi raţiunea presiunii fiscale: creşterea accizei la bere nu poate genera venituri mai mari la stat, ci dimpotrivă - pe fondul contracţiei consumului, pierderile la bugetul de stat din TVA şi alte taxe aferente producţiei de bere au depăşit veniturile din acciză".

Conform surselor din cadrul asociaţiei, statul a încasat acum doi ani venituri cu 4% mai mici de pe piaţa berii, ca urmare a creşterii accizei, iar anul trecut veniturile din acciză, TVA şi alte taxe aferente producţiei de bere au scăzut cu 22 milioane euro.

Anul trecut, importurile de bere s-au diminuat cu 0,09 milioane Hl, până la 0,45 milioane Hl, în timp ce exporturile au scăzut cu 0,05 milioane HL, până la 0,3 milioane Hl.

Contracţia pieţei în 2014 a afectat şi investiţiile, bugetele companiilor de profil scăzând cu 2 milioane de euro, ajungând la 60 milioane euro. De la înfiinţarea asociaţiei în 2004 şi până în prezent, eforturile investiţionale ale membrilor BR se ridică la peste 1,3 miliarde euro.

De asemenea, numărul locurilor de muncă în companiile producătoare de bere membre ale asociaţiei a fost redus cu 300, ajungând la 3.700. BR estimează că s-au pierdut 6.000 de locuri de muncă generate direct şi indirect de sectorul berii, la nivelul întregii economii.

Asociaţia Berarii României apreciază: " Cu zero evaziune fiscală pe lanţul de producţie, 69.700 locuri de muncă şi un nivel înalt al valorii adăugate, industria berii continuă să aibă o contribuţie importantă la economia tării noastre. Sectorul berii contribuie cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piaţa băuturilor alcoolice, iar jumate din preţul unei beri îl reprezintă în prezent taxele".

Din berea consumată de noi, peste 97% este produsă local, iar materia primă agricolă folosită pentru aceasta provine din ţară în proporţie de 70%.

Noul proiect de Cod Fiscal prevede scăderea nivelului accizelor pentru bere de la 3,9 lei/hl/1grad Plato la 3,3 lei/hl/1grad Plato, iar pentru berea produsă de producătorii independenţi a căror producţie anuală nu depăşeşte 200 mii hl, de la 2,24 lei/hl/1grad Plato la 1,82 lei/hl/1grad Plato. Măsura este impusă, potrivit autorităţilor, de scăderea consumului din 2012 şi până în prezent cu 1,9 milioane hl bere, cu influenţe negative asupra veniturilor la bugetul de stat aferente altor impozite, (n.r. Gradul Plato reprezinta greutatea de zahăr exprimată în grame, conţinută în 100 g de soluţie măsurată la origine la temperatura de 20E/4E C).

Este exceptată de la plata accizelor berea fabricată de persoana fizică şi consumată de către aceasta şi membrii familiei sale, cu condiţia să nu fie vândută.

Asociaţia Berarii României a fost înfiinţată în 2004 şi are 8 membri: Bergenbier, Heineken, URBB, Ursus, Martens, microberăria Clinica de bere şi Soufflet Malt România şi Asociaţia producătorilor de hamei. Cei şase membri producători de bere furnizează peste 80% din cantitatea de bere consumată în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb