Abonament gratuit

BERD: Îngrijorările cu privire la statul de drept ar putea afecta creşterea economică în Ungaria şi Polonia

M.I.
Macroeconomie /

 Îngrijorările cu privire la statul de drept ar putea afecta creşterea economică în Ungaria şi Polonia

Ţările din Europa Centrală care nu respectă statul de drept riscă să afecteze inovaţia şi creşterea economică, pentru că vor rămâne în urmă în cursa pentru atragerea de investitori străini, a declarat, joi, economistul şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Beata Javorcik, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, chiar dacă până acum economiile, cu ritmuri puternice de creştere, ale Poloniei şi Ungariei au ignorat îngrijorările potrivit cărora procedurile legale demarate de Uniunea Europeană cu privire la reforma sistemului juridic vor afecta creşterea economică, Beata Javorcik avertizează că în viitor lucrurile ar putea fi mult mai dificile, informează Agerpres.

"Percepţiile negative cu privire la modul în care funcţionează justiţia se vor traduce printr-o atractivitate mai mică a ţării. Într-un context global în care competiţia pentru investiţiile străine directe se intensifică, orice trimite un mesaj negativ va afecta atractivitatea ţării ca destinaţie pentru fluxurile de investiţii străine directe", a spus Javorcik.

De asemenea, o serie de mari companii străine precum BMW şi JPMorgan Chase au făcut investiţii mari în Polonia şi Ungaria în ultimii ani, însă potrivit economistul şef al BERD modificarea mediului global ar putea ridica unele provocări.

"Tendinţa de scădere a fluxurilor globale de investiţii străine directe ar putea continua din cauza incertitudinii cu privire la războaiele comerciale, pentru că automatizarea va juca un rol mai mare ceea ce înseamnă că salariile vor fi un factor mai puţin important, dar şi pentru că câştigurile rapide rezultate de pe urma înfiinţării unor lanţuri globale de creare de valoare adăugată au fost deja epuizate", a spus Beata Javorcik.

Cu un avans al Produsului Intern Brut de peste 5% în 2018, Polonia şi Ungaria se numără printre economiile europene cu cel mai puternic ritm de creştere, graţie majorării salariilor şi unei pieţe a muncii dinamice care stimulează consumul intern. Cu toate acestea, BERD prognozează că în 2020 ritmul de creştere va încetini la 3,1% în cazul Ungariei şi la 3,5% în cazul Poloniei, pe măsură ce economia mondială pierde din elan.

În opinia primului cetăţean polonez şi totodată primei femei care a devenit economist şef al BERD de la înfiinţarea instituţiei financiare, stimularea inovaţiei este o condiţie crucială pentru creşterea viitoare. Creşterea condusă de inovaţie "este mult mai greu de pus la punct şi aici investiţiile străine directe joacă un rol mai mare pentru că multinaţionalele sunt creatoare de know-how, sunt responsabile pentru cea mai mare parte din inovaţia globală şi îşi aduc cunoştinţele în ţările gazdă. Firmele care inovează sunt mult mai sensibile la climatul de business", spune Beata Javorcik.

BERD este principalul investitor instituţional din ţara noastră, cu investiţii de peste 8,3 miliarde de euro în diferite sectoare ale economiei româneşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

10 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8359
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1129
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4883
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3702
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.7021

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie