BIRCHALL (PSD), DESPRE DECIZIA CJUE CARE CONSIDERĂ "BAIL-IN"-UL LEGAL:"Este inadmisibil ca banii deponenţilor să poată fi confiscaţi, e un atac la adresa dreptului de proprietate"

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 iulie 2016

Ana Birchall (Sursa foto: Facebook)

Ana Birchall (Sursa foto: Facebook)

Recenta decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) conform căreia directiva Uniunii Europene privind salvarea de la faliment a băncilor prin confiscarea depozitelor clienţilor ("bail-in", n.r.) este legală, este "cinică" prin prisma argumentului referitor la ajutorul de la stat pentru bănci şi creează un precedent "extrem de periculos", consideră deputatul PSD Ana Birchall.

"În general, ca om care a iubit şi iubeşte dreptul, m-am abţinut să comentez decizii ale diverselor instanţe de judecată, interne sau internaţionale. Cu toate acestea, recenta decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene conform căreia directiva Uniunii Europene privind salvarea de la faliment a băncilor prin confiscarea depozitelor clienţilor este legală, nu numai că este cinică prin prisma argumentului referitor la ajutorul de la stat pentru bănci, dar creează un precedent extrem de periculos. Probabil că se vor câştiga procese la CEDO!", s scris astăzi Ana Birchall, pe pagina sa de Facebook.

Deputatul mai consideră că este inadmisibil ca banii deponenţilor să poată fi confiscaţi, acest demers reprezentând un atac la adresa dreptului de proprietate garantat de orice Constituţie din lume.

"Când o bancă decide să investească, asumându-şi anumite riscuri care ar putea chiar să o ducă la un risc de solvabilitate, de faliment, cred că este normal ca astfel de investiţii să fie făcute exclusiv din şi pe banii acţionarilor nu din banii deponenţilor!", a precizat Ana Birchall.

În opinia preşedintelui Comisiei pentru afaceri europene nu este normal ca un deponent să plătească pagubele produse de riscurile luate de un management defectuos, în timp ce, în cele mai multe cazuri, acelaşi management se bucură "de salarii şi prime consistente".

Birchall mai spune că acelaşi argument este valabil şi pentru riscurile asumate de o bancă atunci când acordă credite care, încă din momentul acordării, au un risc extrem de mare să se transforme în credite neperformante. "Astfel, ajungem la vechea şi interminabila discuţie «too big to fail»!", punctează deputatul PSD.

Birchall mai consideră că este momentul să se poarte o discuţie serioasă, profesionistă, fără patimă, despre rolul pe care o bancă trebuie să îl aibă: rolul de bancă comercială în sensul tradiţional sau un rol de bancă de investiţii.

"Având în vedere această decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cred că este datoria Băncii Naţionale a României şi a autorităţilor române în general să asigure un mediu echilibrat în sistemul bancar de la noi pentru a se evita situaţii în care bănci cu acţionariat majoritar străin să fie salvate de la faliment pe banii românilor!", conchide deputatul.

Curtea Europeană de Justiţie a confirmat, săptămâna trecută, că salvarea băncilor cu banii deponenţilor ("bail-in") este legală.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Pacat ca dna Birchall, desi scrie legi despre banci, nu intelege ca depunerea unor bani la banca schimba obiectul asupra caruia ai act de proprietate. Ai avut bani, acum ai o chitanta. Esti proprietar pe un activ, nu pe bani. Mai mult, daca banii sunt in depozite, si nu in cont curent la vedere, cu atat mai putin obiectul nu mai este identic cu cel original. Banul cash a devenit activ investitional. Adica alta mancare.

  Dupa ce depui banii la banca, actul de proprietate al deponentului este asupra unui contract dintre el si banca. Nu asupra banilor initiali. Mai cititi, dna Birchall. 

  1. Daca e asa cum spui e gresit si trebuie schimbat.

   Bani trebuie sa fie ai mei tot timpul!

   Ce sa fac cu un contract? Banca e o societate care o poate scalda cu o insolventa,faliment si eu raman cu buzele umflate. 

   Deponentii romani au mai trecut prin bail-in. Banii nu au fost folositi pentru salvarea bancilor, ci pentru formarea capitalistilor securisti.

   Multe fonduri private de pensii vor jubila dupa bail-in. Tot tu vei veni si ne vei lamuri de ce furtul e normal, de ce contributorii la fondurile de pensii sunt fraieri si mai vezi tu ce-ti mai trece prin cap. 

   Acum se vede cu cata detasare a facut legea insolventei pt ca nu s-a vazut in postura de falita,dar gandul ca ar putea pierde milioanele de euro (~23 mil)o inspaimanta.Milionarii psd care mimeaza grija pt plebe.

   Wow

   Da ce invarte? 

   In tara noastra, ca in toata Europa, depozitele pana la 100 mii euro sunt garantate, adica beneficiaza 99,5% din deponenti!

  Total de acord.

  Tot asa si cu multinationalele, e un alt articol. 

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7214
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1471
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7597
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.8747

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb