BNR a renunţat la plafonarea împrumuturilor către bănci

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 septembrie 2012

BNR a renunţat la plafonarea împrumuturilor către bănci

Banca Naţională a României (BNR) a eliminat, ieri, plafonul pentru sumele injectate în sistemul bancar în cadrul operaţiunilor "repo", împrumutând zece bănci cu 12,96 miliarde lei.

La licitaţia de săptămâna trecută, 15 bănci au atras patru miliarde de lei, deşi au plasat ordine de subscriere pentru 17 miliarde lei.

În contextul în care BNR a renunţat la limitarea injecţiilor de lichiditate, leul a scăzut, ieri, cu 3,03 bani, faţă de euro, cursul oficial ajungând la 4,4898 lei/euro.

În perioada în care Banca Centrală a menţinut plafonul la sumele acordate băncilor prin operaţiunile "repo", leul s-a apreciat în raport cu euro cu 2,5%.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a reuşit să se împrumute, ieri, de pe piaţa internă, după ce în luna august, a respins ofertele băncilor la trei din cele cinci licitaţii organizate pentru vânzarea de titluri de stat, din cauza costurilor de finanţare care au crescut pe fondul plafonărilor realizate de BNR.

Trezoreria a atras, ieri, 931,1 milioane lei prin certificate cu scadenţa la opt luni, peste valoarea indicativă, la un randament mediu de 6,11% pe an, în creştere de la nivelul de 5,91%, de la operaţiunea din luna august.

Valoarea indicativă a operaţiunii fost de 700 milioane lei, iar băncile au subscris titluri de 1,56 miliarde lei, randamentul maxim acceptat fiind de 6,15%.

La precedenta licitaţie pentru astfel de certificate, din 16 august, Finanţele au împrumutat 700 milioane lei, la un randament mediu de 5,91% pe an.

Erik de Vrijer, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, a recomandat autorităţilor locale să cedeze presiunilor din piaţă şi să accepte plata unor randamente mai ridicate, pentru a reconstrui rezervele-tampon în zona finanţelor publice.

MFP intenţionează să împrumute, în această lună, 3,3 miliarde lei de pe piaţa internă, de peste două ori mai mult decât suma atrasă în august.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro