Bogdan Aurescu a co-semnat o scrisoare privind necesitatea unei discuţii strategice despre Balcanii de Vest

S.B.
Internaţional / 11 martie

Bogdan Aurescu a co-semnat o scrisoare privind necesitatea unei discuţii strategice despre Balcanii de Vest

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a adresat miercuri o scrisoare Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, alături de omologii săi, miniştrii afacerilor externe din alte opt state membre UE (Austria, Croaţia, Cehia, Germania, Grecia, Irlanda, Slovacia şi Slovenia), prin care solicită includerea pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe din luna aprilie 2021 a unei discuţii strategice cu privire la Balcanii de Vest, informează news.ro.

"Scrisoarea adresată Înaltului Reprezentant de către cei nouă miniştri de externe europeni vine în contextul numeroaselor schimbări care au avut loc în regiunea Balcanilor de Vest în ultima perioadă. Astfel, miniştrii de externe subliniază importanţa unei discuţii strategice pe această temă, având în vedere o serie de evoluţii interne din aceste state, peste care s-au suprapus provocările aduse de pandemia de COVID-19, exacerbând tendinţe deja existente, unele dintre acestea având implicaţii geopolitice", arată un comunicat de presă al MAE.

Conform sursei citate, scrisoarea menţionează faptul că UE ar trebui să abordeze regiunea nu doar din perspectiva extinderii, ci şi dintr-o perspectivă mai amplă de politică externă, pentru a răspunde mai bine evoluţiilor interne şi pentru un angajament mai activ în relaţia cu state terţe.

De asemenea, miniştrii europeni au pledat pentru o bună coordonare cu Statele Unite ale Americii, partener cheie în regiune, şi evidenţiază importanţa crescută a unei poziţionări europene comune şi eficiente.

Totodată, miniştrii europeni au subliniat în conţinutul scrisorii faptul că Uniunea Europeană a continuat, în această perioadă, să sprijine în mod consistent regiunea, fiind însă necesară o comunicare mai eficientă.

România va continua să aibă un rol activ în promovarea liniilor de acţiune de natură să profileze o angajare vizibilă şi eficientă a Uniunii Europene în regiunea Balcanilor de Vest, atât în ce priveşte politica de extindere a UE, ca instrument de asigurare a păcii, a stabilităţii şi bunăstării în această regiune, cât şi în ce priveşte sprijinul acordat de UE în contextul eforturilor de gestionare a pandemiei de COVID-19, conchide sursa menţionată, potrivit news.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Allview
Artego

Curs valutar BNR

18 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9268
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0326
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7268
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.2201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
carieraenergetica.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro