BOGDAN AURESCU, MINISTRUL DE EXTERNE: "Marea Neagră e parţial şi un «lac» NATO"

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 7 mai 2021

"Marea Neagră e parţial şi un «lac» NATO"

România nu se simte ameninţată, ci îngrijorată de prezenţa militară sporită a Rusiei în regiune, iar datorită Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, Marea Neagră "e parţial şi un «lac» NATO", a afirmat, ieri, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, în cadrul dezbaterii online.

EPC Talks Geopolitics, conform Agerpres.

În cadrul dezbaterii, ministrul Afacerilor Externe a vorbit despre rolul ţării noastre pe flancul estic al NATO.

Întrebat dacă România se simte ameninţată de prezenţa militară sporită a Federaţiei Ruse în regiune, Bogdan Aurescu a răspuns: "Nu ne simţim ameninţaţi. România este aliat NATO, face parte din Alianţă - cea mai de succes şi cea mai puternică alianţă militară din istorie. Nu ne simţim ameninţaţi, dar, în acelaşi timp, suntem îngrijoraţi când vedem o dislocare masivă de militari, o asemenea demonstraţie de forţă militară în regiune. Nu putem să nu ne întrebăm care este motivul pentru acest lucru, ce tip de îngrijorare vrea să transmită Rusia către noi, în calitate de aliaţi NATO din regiune".

Ministrul a fost întrebat şi "ce ar putea NATO să facă pentru a împiedica Rusia să transforme Marea Neagră într-un "lac rusesc".

"Datorită aliaţilor NATO, Marea Neagră e parţial şi un «lac» NATO. Nu putem renunţa la a fi prezenţi în regiune ca membri ai Alianţei şi cred că este important să continuăm să ne promovăm valorile în regiune", a spus şeful diplomaţiei române.

El a apreciat că "este important ca NATO să continue apărarea şi descurajarea în această zonă şi că, în acelaşi timp, conflictele prelungite din zonă reprezintă o ameninţare la securitatea regională şi nu numai". Totodată, a arătat că ţara noastră îşi doreşte "mai mulţi aliaţi în brigada multinaţională din România".

"Avem Polonia, forţe ale unor ţări aliate - Portugalia, Italia şi altele -, dar avem nevoie de o prezenţă mai mare pe teren (...). În ultimii ani am văzut că a crescut prezenţa navală în Marea Neagră şi mai multe nave NATO vin şi organizăm exerciţii comune, în limitele prevăzute", a punctat Bogdan Aurescu, care a mai spus că este nevoie de coeziune pe Flancul estic al Alianţei şi a subliniat că "securitatea din zona Mării Negre este parte integrantă a securităţii NATO".

În privinţa proiectelor proiectele Rail-2-Sea şi Via Carpathia, vitale şi pentru forţele NATO din estul Europei, Bogdan Aurescu a precizat că acestea sunt necesare nu doar "pentru dezvoltarea economică a regiunii, ci şi în ceea ce priveşte mobilitatea militară".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

12 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8909
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7450
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0380
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7696
Gram de aur (XAU)Gram de aur272.6466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro