BOGDAN AURESCU: "Simulacrele de referendumuri ilegale din această săptămână sunt o încălcare gravă a dreptului internaţional"

G.D.
Politică / 30 septembrie

"Simulacrele de referendumuri ilegale din această săptămână sunt o încălcare gravă a dreptului internaţional"

"Simulacrele de referendumuri ilegale" din această săptămână organizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina "sunt o încălcare gravă a dreptului internaţional" a declarat, astăzi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, informează Agerpres.

El a fost prezent la ceremonia de deschidere a noului an universitar la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.

În acest context, Aurescu a vorbit despre importanţa dreptului internaţional, inclusiv în contextul războiului din Ucraina, "un război brutal în vecinătatea noastră imediată".

"În acest context fără precedent în ultimele decenii, instrumentele dreptului internaţional joacă un rol vital în gestionarea acestor încălcări grave, prin prisma valorilor pe care ar trebui să le apărăm pentru că da, războiul Rusiei contra Ucrainei nu este doar un atac împotriva securităţii noastre europene sau euroatlantice, ci este un atac împotriva valorilor democratice, asupra fiecăreia dintre societăţile noastre democratice şi libere", a arătat el.

Şeful diplomaţiei române a subliniat că "simulacrele de referendumuri ilegale din această săptămână sunt o încălcare gravă a dreptului internaţional". El a arătat că prin organizarea lor Rusia a demonstrat încă o dată că acţionează contrar principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, mai ales suveranitatea şi integritatea teritorială, şi "contrar responsabilităţilor pe care le are ca membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, care este garantul menţinerii păcii şi securităţii internaţionale".

"Niciun câştig teritorial realizat prin încălcarea dreptului internaţional sau prin folosirea forţei nu poate fi recunoscut ca legal", a adăugat Bogdan Aurescu.

El a amintit seria de acţiuni recente iniţiate de România, între care depunerea la 13 septembrie a Declaraţiei de Intervenţie în procedurile iniţiate de Ucraina contra Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) şi depunerea la 16 septembrie la Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a cererii de intervenţie a României în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federaţiei Ruse.

"La provocări actuale şi viitoare, inclusiv cele mai stringente în acest moment, acţiunile de răspuns gestionate de juriştii români fac diferenţa reală de care România şi societatea internaţională au nevoie. Ne apărăm valorile, atât cele interne, cât şi cele internaţionale, prin folosirea inteligentă a instrumentelor de drept internaţional", a afirmat ministrul de Externe.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. De neînțeles,

  cum poate sa critice

  "rețetă americana", din balcani 

  1. De neinteles

   cum se insista asupra 

   evenimentelor din Balcani

   desi in Balcani nu s-a anexat nici un teritoriu 

   Ba da, occidentul prin armata

   americana a rupt a bucata de 

   tara de la sarbi,

   si au numit KOSOVO 

  Aurescule, ai condamnat atacurile teroriste asupra conductelor din infrastructura energetica a UE, cele detinute 50% de Germania? Nu ai condamnat? Sustii terorismul? Sau inca te mai gandesti? Sau stii ca au fost SUA si prietenii polaci?

  1. E rusofil si n-a putut sa acuze rusii pe fata

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro