BOGDAN MAIOREANU, ANALISTUL ETORO:  "Europa încearcă să protejeze consumatorii împotriva ameninţărilor cibernetice"

G.D.
Miscellanea / 19 septembrie 2022

"Europa încearcă să protejeze consumatorii împotriva ameninţărilor cibernetice"

Într-o lume din ce în ce mai digitală, criminalitatea cibernetică a devenit una dintre cele mai mari ameninţări la adresa societăţii actuale, conform unui comunicat remis redacţiei. O problemă serioasă pentru guverne, companii şi persoane fizice deopotrivă, criminalitatea informatică produce daune economice fără precedent în întreaga lume, iar costurile cresc într-un ritm exponenţial. Produsele hardware şi software sunt din ce în ce mai mult supuse unor atacuri cibernetice, a căror reuşită a dus la un cost anual global al criminalităţii cibernetice estimat la 5,5 trilioane de euro în 2021.

Potrivit sursei citate, pe lângă costurile suportate de companii, evenimentele geopolitice recente aduc în prim plan riscurile cibernetice la nivel de ţară. În contextul conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina, tot mai multe ţări din Uniunea Europeană încearcă să implementeze măsuri care să le protejeze de ameninţările cibernetice. Guvernul României a adoptat un proiect legislativ prin care interzice achiziţionarea şi utilizarea produselor şi serviciilor software antivirus create de companii din Federaţia Rusă.

Pentru a proteja mai bine publicul de atacurile cibernetice, Comisia Europeană tocmai a propus un nou set de norme care să fie aplicate dispozitivelor inteligente, cu scopul de a obliga producătorii de hardware conectat la internet să implementeze soluţii de securitate cibernetică mai bune. Această nouă iniţiativă va afecta produsele "inteligente", cum ar fi maşinile de spălat, jucăriile dar şi alte produse conectate la internet. Legea privind rezilienţa cibernetică încearcă să creeze condiţii pentru dezvoltarea de produse sigure având elemente digitale, asigurându-se că produsele hardware şi software sunt lansate pe piaţă cu mai puţine vulnerabilităţi şi că producătorii iau în serios securitatea pe tot parcursul ciclului de viaţă al unui produs. Un alt obiectiv al propunerii este de a crea condiţii care să permită utilizatorilor să în calcul securitatea cibernetică atunci când aleg şi utilizează produse ce contin elemente digitale.

O legislaţie similară, bazată pe codul de bună practică în materie de securitate din 2018, este în curs de aprobare în prezent în Parlamentul din Regatul Unit. Printre altele, aceasta va interzice producătorilor să utilizeze parole universale implicite (cum ar fi "password" sau "admin"), care sunt adesea predefinite în setările din fabrică ale unui dispozitiv şi sunt uşor de ghicit - ceea ce le face lipsite de sens din punct de vedere al securităţii.

Parcă pentru a ne arăta că nicio companie nu este ferită de atacuri cibernetice, Uber a ajuns recent în atenţia presei după ce compania a anunţat că investighează o breşă în sistemele sale informatice şi a alertat autorităţile. Potrivit New York Times, singurul hacker aflat în spatele breşei, ce susţine că are 18 ani, a declarat că a compromis sistemele Uber deoarece compania avea o securitate slabă. Atacatorul ar fi folosit ingineria socială pentru a compromite contul de Slack al unui angajat, convingându-l să-i dea o parolă care i-a permis accesul la sistemele Uber. Aceasta a devenit o tactică populară în atacurile cibernetice recente, subliniază sursa citată.

Pentru investitori, domeniul securităţii cibernetice s-ar putea dovedi o oportunitate, mai ales în contextul actual de incertitudine la nivel global. Companii precum Raytheon (RTX), Lockheed Martin (LMT), Norton Lifelock (NLOK), IBM (IBM) oferă soluţii de securitate cibernetică care le pun în valoare expertiza şi care încep să utilizeze big data şi inteligenţa artificială. Pentru a ajuta investitorii să capete o prezenţă diversificată în acest domeniu, eToro a lansat Portofoliul Inteligent de Securitate Cibernetică, menit să profite de oportunităţile pe care le aduc evoluţiile actuale din industrie.

Compania de consultanţă Gartner estimează că în 2022 cheltuielile utilizatorilor finali pe piaţa de securitate a informaţiilor şi de gestionare a riscurilor se vor majora până la 172,5 miliarde, având o creştere constantă de 12,2%. Piaţa va ajunge la 267,3 miliarde de dolari în 2026, cu o rată de creştere agregată în monedă constantă de 11,0%, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0237
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8519
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.7888

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb