BOGDAN MAIOREANU, ANALISTUL ETORO: "Investitorii români sunt în mare parte tineri şi investesc pe termen lung"

G.D.
Piaţa de Capital / 3 noiembrie 2022

"Investitorii români sunt în mare parte tineri şi investesc pe termen lung"

Când se gândesc la investitori, mulţi îşi imaginează o persoană care stă în faţa mai multor ecrane de calculator, se uită la grafice în timp ce cumpără şi vinde mai multe active financiare în fiecare zi, conform unui comunicat remis redacţiei. Însă realitatea este diferită. Majoritatea investitorilor îşi păstrează investiţiile timp de ani sau chiar decenii, cumpără şi vând doar din când în când.

De fapt, conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, mai puţin de 3% dintre investitorii români îşi menţin investiţiile pentru doar câteva zile. 60% dintre investitorii chestionaţi îşi păstrează investiţiile ani de zile şi chiar mai mult de un deceniu. Acest lucru nu este o surpriză, deoarece obiectivul principal al investiţiilor pentru 44% dintre români este pensionarea anticipată, iar pentru 40% posibilitatea de a avea fonduri suplimentare disponibile la pensie. Alte obiective importante ale investitorilor sunt depăşirea randamentelor conturilor de economii, posibilitatea de a bate inflaţia, de a oferi siguranţă pe termen lung sau de a obţine independenţa financiară.

Potrivit sursei citate, pieţele nu au fost foarte generoase cu investitorii în acest an, indicele BET din România înregistrând o pierdere de aproape 17%, în timp ce S&P 500 din SUA a scăzut cu aproape 22%, iar Nasdaq, unde sunt listate majoritatea companiilor de tehnologie, a pierdut aproape 34%. Faptul că majoritatea obiectivelor sunt pe termen lung le dă investitorilor încredere în portofoliile lor, 84% dintre investitorii români intervievaţi declarând că se simt încrezători în ceea ce priveşte investiţiile lor.

Structura portofoliului investitorilor arată că 60% deţin o formă de active cripto, 55% deţin acţiuni naţionale şi 50% deţin acţiuni internaţionale. Datorită creşterii dobânzilor, 49% deţin obligaţiuni interne şi 35% deţin obligaţiuni internaţionale. Platformele electronice şi aplicaţiile reprezintă modalitatea preferată de gestionare a investiţiilor pentru aproape 67% dintre respondenţii români. 57% folosesc o bancă în acest scop şi doar 25% apelează la un consilier profesionist. La nivel global, 63% investesc prin intermediul unei bănci, urmaţi de 48% care folosesc o platformă electronică.

Pandemia a creat o clasă de investitori individuali care dobândeşte rapid experienţă şi competenţe. Peste o treime (35%) dintre investitorii români fac parte din categoria celor care au început să investească în 2020 beneficiind de timpul liber generat de pandemie iar alţi 17% au început să investească în ultimele 12 luni. Acest lucru face ca 52% dintre investitorii români să aibă puţină experienţă în ceea ce priveşte pieţele în scadere şi să treacă acum prin prima lor piaţă bear. Forţaţi să înveţe relativ repede, investitorii români citează căutarea pe Google ca primă sursă de informare despre pieţe, urmată de Social Media (Youtube, Tiktok, Instagram, Facebook), mass-media - ziare, site-uri de ştiri online, reviste) şi abia pe locul patru recomandările personale venite de la prieteni şi familie. Ne deosebim astfel de media respondenţilor la nivel global care preferă prietenii şi familia ca principală sursă de informare.

Crearea unei averi bazată pe investiţii necesită timp, iar sondajul a arătat că 90% dintre investitorii români au în conturi mai puţin de 20.000 de euro, 60% dintre aceştia având mai puţin de 4.000 de euro. Cum 42% dintre investitori sunt tineri, sub 35 de ani, aceştia au un timp îndelungat în faţa lor pentru a investi şi a-şi îndeplini obiectivele, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. :)))

    Dacă ai până la 30de ani și ești investitor pe termen lung înseamnă că nu-ți fierbe sângele în vene, că te complaci, că nu vei învăța niciodată nimic! Cu un amendament: să fi investit în cripto în perioada de glorie și acum să aștepți ani să nu ai pierdere! Dacă toți banii sunt pe cripto joacă acum la pacanele!

    Și intr-un caz și în altul e vorba de ușor retard! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro