Bulgaria începe să-şi diversifice aprovizionarea cu gaze

S.B.
Internaţional / 02 ianuarie

Bulgaria începe să-şi diversifice aprovizionarea cu gaze

Bulgaria a început să primească săptămâna aceasta gaze naturale azere din Marea Caspică, un pas important către diversificarea surselor de aprovizionare energetice, de care era până în prezent dependentă aproape complet de Rusia, informează Agerpres.

''Putem declara astăzi o diversificare totală'' a surselor de livrare şi de tranzit ale gazelor, a declarat vineri premierul bulgar Boiko Borisov.

Bulgaria construieşte la ora actuală în acest scop un gazoduct către Grecia, pentru a se racorda la proiectul TAP (Trans Adriatic Pipeline), prin care sunt transportate către vestul Europei gaze extrase din Marea Caspică.

Lucrările la acest gazoduct bulgar sunt însă în întârziere, astfel că primele livrări de gaze azere vor fi efectuate provizoriu timp de cel puţin 10 luni printr-un alt gazoduct, care de obicei era folosit pentru transportul gazelor ruseşti către Grecia.

Guvernul de la Sofia a semnat cu Azerbaidjanul un contract pe 25 de ani pentru achiziţia a un miliard de metri cubi de gaze pe an, ceea ce corespunde aproximativ unei treimi din consumul anual de gaze al Bulgariei.

Tot în cadrul strategiei de diversificare a surselor de aprovizionare, Bulgaria primeşte de anul trecut mici cantităţi de gaze lichefiate (GNL) din SUA, achiziţii planificate să crească începând din 2022 printr-un terminal aflat în construcţie în Grecia şi prin care se va aproviziona de asemenea cu GNL din Canada.

Deocamdată Bulgaria rămâne în mare măsură dependentă de Rusia, dar ea doreşte de asemenea să devină o ţară de tranzit pentru transportul gazelor. Gazoductul TurkStream a fost astfel prelungit pe teritoriul bulgar, pentru a furniza gaze ruseşti Europei Centrale ocolind Ucraina, ţară cu care Moscova se află în conflict deschis.

Răspunzând criticilor SUA, guvernul de la Sofia asigură că această infrastructură, pentru care s-au investit 1,1 miliarde de euro şi pe care doreşte să o numească 'Balkan Stream', nu este decât o extindere a reţelei sale de conducte naţionale.

''Balkan Stream funcţionează'', s-a limitat să afirme premierul Borisov, după ce conducta a fost inaugurată vineri şi în Serbia. Până la 16 miliarde de metri cubi de gaze urmează să fie transportate anual prin acest gazoduct, după finalizarea lui.

Washingtonul a avertizat că va impune sancţiuni companiilor asociate în proiectele gazoductelor TurkStream şi Nord Stream 2, susţinând că acestea vor spori dependenţa europenilor faţă de gazele ruseşti şi vor consolida astfel influenţa Moscovei, potrivit Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

19 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9261
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0937
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4797
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6851
Gram de aur (XAU)Gram de aur235.3486

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro