Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

Bursa din Tel Aviv lansează propria ofertă publică iniţială

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional /

Bursa din Tel Aviv lansează propria ofertă publică iniţială

TASE vrea să vândă 31,7 milioane de acţiuni, la un preţ de 7 şekeli fiecare 

Bursa de Valori din Tel Aviv (Tel Aviv Stock Exchange - TASE) a lansat propria ofertă publică iniţială (IPO), în cadrul căreia vinde circa 30% din acţiunile sale, tranzacţie ce evaluează operatorul bursier la 700 de milioane de şekeli (198 de milioa­ne de dolari), potrivit Reuters.

TASE are în plan să vândă 31,7 milioane de titluri, la un preţ de 7 şekeli fiecare.

Volumul titlurilor înstrăinate se va apropia de 32%, în condiţiile în care deţinerile acţionarilor TASE vor fi reduse după IPO-ul ce va fi administrat de firma globală de servicii financiare Jefferies.

Anul trecut, TASE a înstrăinat o participaţie de circa 20% către fondul de investiţii Manikay Partners şi aproximativ 19% către alţi patru investitori străini. Vânzarea, anunţată în aprilie 2018, a dat o valoare de 551 milioane de şekeli Bursei din Israel.

Conform afacerii de anul trecut, Manikay a preluat 19,99% din TASE, iar 18,8% a ajuns la Sunsuper PTY Ltd, Moelis Australia Asset Management Ltd, Dalton Investments LLC şi Novo Nordisk Foundation, societăţi care provin din SUA, Danemarca şi Australia. Aceşti patru investitori controlează, fiecare, câte 4,69% din TASE. Deţinerea totală a investitorilor străini este însă mai mare, de 51,7% din TASE, în condiţiile în care 32,9% din această participaţie este controlată prin administratorul de fonduri Moshe Tery.

TASE a obţinut un profit de 5,4 milioane de şekeli în primul trimes­tru din 2019, faţă de 8,1 milioane de şekeli în acelaşi interval din 2018. Declinul a fost generat de reducerea veniturilor, respectiv creşterea cheltuielilor pieţei. Veniturile TASE au scăzut cu 2% în primele trei luni din anul curent, la 64,6 milioane de şekeli, din cauza reducerii volumelor tranzacţionate.

Operatorul de piaţă va distribui, anul viitor, 30-50% din profitul pe anul curent, ca dividend.

La începutul anului trecut, TASE anunţa că intenţionează să se listeze la Tel Aviv, în 2019. Directorul executiv al pieţei, Ittai Ben-Zeev, declara atunci, citat de Reuters, că TASE vrea să cumpere acţiunile deţinute de membrii săi - bănci comerciale şi de investiţii - în cadrul unei oferte care să îi dea bursei o valoare de 150 de milioane de dolari. În 2017, Parlamentul din Israel a aprobat un amendament la Legea valorilor mobiliare, care permite schimbări în acţionariatul Tel Aviv Stock Exchange.

.............

Luna aceasta, israelhayom.com scria că Israelul şi New York Stock Exchange (NYSE) au lansat negocierile pentru înfiinţarea unei pieţe secundare destinate acţiunilor companiilor high-tech israeliene. Israelul are un sector tehnologic "plin de viaţă", însă majoritatea start-up-urilor şi companiilor mai vechi optează pentru surse private de finanţare, în loc să apeleze la Bursa din Tel Aviv, ale cărei reglementări sunt considerate prea stricte pentru firmele mai mici. TASE şi autoritatea pieţei de capital din Israel au încercat multă vreme să atragă firmele tehnologice pe piaţă, dar cu prea puţin succes.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Gala Anis
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS