Bursa gazelor, abia peste doi-trei ani

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 14 august 2009

"Transgaz" trebuie să înfiinţeze operatorul de măsurare şi operatorul care va administra piaţa gazelor.

"Transgaz" trebuie să înfiinţeze operatorul de măsurare şi operatorul care va administra piaţa gazelor.

Oficialii ANRE (reglementatorul pieţei de energie) au declarat, recent, într-un interviu acordat ziarului BURSA, că doresc ca, într-un an de zile, să avem şi o "bursă" a gazelor. În acest scop, trebuie perfectate mecanismele de tranzacţionare şi cele de echilibrare, iar "Transgaz" trebuie să înfiinţeze operatorul de măsurare şi operatorul care va administra piaţa gazelor.

Ioan Rusu, directorul general al "Transgaz", ne-a declarat: "Un an de zile nu este un termen suficient pentru a avea o funcţională a gazelor. Într-adevăr, acum implementăm sistemul de măsurare SCADA pentru reţeaua naţională de transport şi avem şi un cod al reţelei, care disciplinează comportamentul operatorilor. Dar trebuie înfiinţat un comitet, împreună cu operatorii, pentru a stabili şi proba mecanismele de tranzacţionare. ANRE este cea care trebuie să stabilească aceste mecanisme şi să pornească dezbaterea asupra lor. Ca să avem o funcţională a gazelor, oarecum asemănătoare cu ce se întâmplă pe pieţele de energie administrate de OPCOM, va mai dura doi-trei ani". Domnia sa a subliniat că şi pregătirea "bursei" energiei electrice administrată acum de OPCOM a durat tot aproximativ doi-trei ani.

Potrivit datelor furnizate de "Transgaz", compania nu a primit, până acum, de la ANRE solicitarea de a analiza şi dezvolta modul de înfiinţare a pieţei de tranzacţionare a gazelor. Oficialii companiei ne-au precizat că, în urma aplicării Codului reţelei de transport a gazelor, începând cu 1 iulie, în funcţionarea pieţei au avut loc mai multe schimbări pozitive. În cadrul societăţilor prezente pe piaţa gazelor, au avut loc procese de organizare a structurilor necesare pentru adaptarea la cerinţele Codului reţelei şi a crescut gradul de acurateţe a nominalizărilor (n.r. cantităţile comandate de consumatori şi furnizori pentru anumite perioade de timp). Astfel, a fost transferată, parţial, responsabilitatea privind echilibrarea sistemului de la "Transgaz" la utilizatori, care plătesc penalizări usturătoare dacă fac comenzi mai mari sau mai mici faţă de consumul real.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

26 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9476
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2587
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6280
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8750
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.8735

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro