Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

BVBAprecieri minore la bursa locală - lichiditatea se menţine la cote de avarie

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Aprecieri minore la bursa locală - lichiditatea se menţine la cote de avarie

Rulaj de 15 milioane de lei 

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat aprecieri modeste ale cotaţiilor în şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii, în condiţiile în care lichiditatea s-a situat la doar 15,17 milioane de lei, a patra şedinţă consecutivă în care rulajul pieţei a fost cu mult sub valoarea medie zilnică a anului, de circa 41 milioane de lei.

Doar trei titluri au înregistrat trans-feruri care au depăşit pragul de un milion de lei.

În plan extern, pieţele au înregistrat creşteri mai puternice, în general, decât aprecierile din piaţa noastră, în contextul în care China a indicat că ar fi dispusă să ajungă la o înţelegere comercială limitată cu Statele Unite.

Anca Păltineanu, analist de investiţii la Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii BVB au avut o evoluţie în general pozitivă, asemănătoarea cu cea de pe principalele burse europene, dar şi cu cea de pe bursele americane, care au crescut în prima parte a zilei. Indicele BET a câştigat 0,29% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între o scădere de 0,01% în cazul BET-NG şi o creştere de 0,29% pentru BET, BET-TR şi BETPlus. Valoarea totală a tranzacţiilor de pe piaţa reglementată a fost de 3,2 milioane de euro, cu mult sub media zilnică de 9,18 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Electrocontact (ECT), +6,38%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Digi Communications (DIGI), cu +1,33%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Condmag (COMI), cu -9,09%, având un volum ce depăşeşte media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Purcari Wineries (WINE), cu o scădere de 0,94%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Romgaz (SNG), care au încheiat ziua la preţul unitar de 37,1 lei, în creştere cu 0,27%, pe fondul unor tranzacţii în valoare de 4,03 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,405 lei, cu 0,84% peste referinţa din şedinţa anterioară, valoarea schimburilor cu acţiunile instituţiei bancare însumând 2,1 milioane de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 1,175 lei, în urcare cu 0,43%, în contextul unor tranzacţii de 1,46 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Transgaz (TGN), care au cumulat un rulaj de doar 0,84 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 366,5 lei/titlu, în condiţiile unui avans de 0,14%.

Prin piaţa "deal" a fost realizat un singur transfer, cu titlurile TLV, încheiat la preţul de 2,395 lei/acţiune, cu 0,42% peste referinţă. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 2,39 milioane de lei.

Indicele compozit BETPlus, ce include cei mai tranzacţionaţi 40 de emitenţi ai bursei noastre, s-a apreciat cu 0,29%, în timp ce indicii BET-XT şi BET-BK au avansat cu 0,24% şi 0,25%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Electrocontact" (ECT): +6,38%

2. "IAR Braşov" (IARV): +2,07%

3. "Casa de Bucovina-Club de Munte" (BCM): +1,89%

4. "Prebet" (PREB): +1,67%

5. "Digi Communications" (DIGI): +1,33%

--------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Condmag" (COMI): -9,09%

2. "Electroputere" (EPT): -4,17%

3. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -3,13%

4. "Altur" (ALT): -2,86%

5. "Cemacon" (CEON): -2,58%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Ziarul BURSA

29 ianuarie

Citeşte Ziarul BURSA din 29 ianuarie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS