Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

BVBIndecizie la Bursă

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Indecizie la Bursă

Actualizare - Indicii, în scădere, după primele două ore şi jumătate de tranzacţionare

BET-FI, singurul coş de acţiuni în creştere

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) erau în depreciere după primele două ore şi jumătate de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare, singurul coş de acţiuni care se afla în creştere fiind BET-FI, al SIF-urile plus Fondul Proprietatea (FP), ce afişa un avans de numai 0,15%, la 39.166,62 puncte.

BET, reperul pieţei noastre de capital, era în declin cu 0,38%, până la 7.593,89 puncte, cel mai mare recul fiind înregistrat de indicele compozit BET Plus, ce avea o scădere de 0,44%, la 1.136,78 puncte.

Titlurile Banca Transilvania (TLV), cele mai lichide acţiuni de la bursa noastră, consemnau un declin de 1%, la 1,788 lei, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea afişau o scădere de 0,89%, până la 1,11 lei, iar acţiunile Romgaz (SNG) se tranzacţionau la 27,6 lei, preţ similar cu închiderea de ieri.

Cotaţia OMV Petrom (SNP) avea un recul de 0,34%, la 0,294 lei, în timp ce titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) urcau cu 0,85%, până la 11,86 lei.

Valoarea tranzacţiilor se ridica, după două ore şi jumătatea de la deschiderea şedinţei bursiere, la 12,56 milioane de lei, cu mult sub rulajul mediu zilnic al acestui an, de 61 milioane de lei.

---

Penultima zi de tranzacţionare a săptămânii s-a încheiat într-o notă mai degrabă indecisă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), indicele fanion BET afişând, la finele zilei, o creştere de doar 0,02%, la 7.622,75 puncte în timp ce pentru indicele compozit BET Plus aprecierea era de 0,06%, până la 1.141,76 puncte.

La nivel sectorial, indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,12%, la 577,89 puncte, indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,96%, până la 39.106,1 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,47%, la 1.452,95 puncte.

Este o evoluţie diferită faţă de cea a pieţelor din Europa care, la ora 18:30, afişau creşteri generalizate, indicele STOXX 600 fiind în urcare cu 1,86%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt consema un avans de 1,29%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, creşterea era de 2,12%.

Peste Atlantic aprecierile erau şi mai mari, Dow Jones Industrial Average fiind în urcare cu 5,44%, pentru S&P 500 avansul era de 4,91%, în timp ce indicele tehnologiei Nasdaq Composite cunoştea o creştere de 4,07%.

Departamentul Muncii din Statele Unite a anunţat, ieri, că numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a urcat săptămâna trecută la 3,28 milioane, de la 0,28 milioane în săptămână anterioară, pe măsură ce închiderile business-urilor pe scară largă, ca urmare a pandemiei de coronavirus, încep să-i simtă prezenţa.

Cu toate acestea, pieţele nu au reacţionat defavorabil, întrucât investitorii par să mizeze pe faptul că situaţia, fără precedent, va duce la stimulări suplimentare a economiei din partea autorităţilor, potrivit CNBC.

Miercuri, Senatul din SUA a aprobat, în unanimitate, un pachet de măsuri de două trilioane de dolari, pentru a atenua şocul produs de pandemia de coronavirus, iar liderii Uniunii Europene vor organiza un summit virtual pentru a discuta şi stabili cum vor răspunde crizei prin care trece continentul.

Referindu-se la evoluţia pieţei noastre, echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul zilnic al societăţii: "Evoluţie mixtă a indicilor BVB, valoarea tranzacţionată fiind de 8,26 milioane de euro, în scădere importantă faţă de şedinţa anterioară. Acţiunile din indicele BET au avut evoluţii mixte, cele mai mari creşteri fiind înregistrate de Conpet (COTE) +2,81% şi Nuclearelectrica (SNN) +2,38%. La polul opus, cele mai mari scăderi le-au înregistrat acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) -3,85% şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), -2,16%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), ce au cumulat un rulaj de 11,08 milioane de lei, preţul titlurilor fondului închis de investiţii stagnând la 1,12 lei.

Locul al doilea în clasamentul valorii tranzacţionate a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat ziua bursieră la preţul de 1,806 lei/acţiune, în creştere cu 0,56%, în condiţiile unor transferuri în sumă de 8,15 milioane lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au terminat şedinţa bursieră la preţul unitar de 11,76 lei, în scădere cu 0,34%, pe fondul unei valori tranzacţionate de 3,72 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile OMV Petrom (SNP), care au antrenat un rulaj 2,56 milioane de lei, ultima cotaţie a grupului petrolier fiind de 0,295 lei, similară cu cea din şedinţa anterioară.

Prin piaţa "deal" nu a fost înregistrată nicio tranzacţie.

Topul celor mai mari creşteri  

1. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +14,07%

2. "Aerostar" (ARS): +7,06%

3. "Artego" (ARTE): +4,41%

4. "Uamt" (UAM): +3,35%

5. "Conpet" (COTE): +2,81%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroaparataj" (ELJ): -13,94%

2. "Patria Bank" (PBK): -9,75%

3. "Romcarbon" (ROCE): -7,30%

4. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -4,86%

5. "Sphera Franchise Group" (SFG): -3,85%

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dacă tot comparați BVB cu cele din occident, spuneți și cât capital s-a injectat în BVB de Banca națională.

    1. Cred ca nimic.. zero... alta ar fi fost evoluția pieței.. sau mai bine zis involuția... cred ca scăderile ar fi fost mai puțin ample... da asta e.. poate macar de acuma înainte...

      prin statut BNR nu poate baga nici macar 1 leu in bursa

      nu mai scrie tampenii fara sa cunosti domeniul 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie