BVBIndicele BET-FI a atins un nou maxim istoric

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 mai 2004

Pe parcursul sesiunii bursiere de ieri a fost înregistrată o creştere cu 20% a valorii bursiere faţă de nivelul de miercuri, pe fondul aprecierii cursurilor la majoritatea simbolurilor tranzacţionate.

Toţi cei trei indici bursieri au crescut pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de ieri, cea mai bună evoluţie fiind înregistrată de BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci societăţi de investiţii. Nivelul acestuia a atins un nou maxim istoric, de 11.888,68 puncte, în creştere cu 2,58% faţă de sesiunea anterioară. Tranzacţiile cu titluri SIF au însumat 39,4 miliarde de lei reprezentînd jumătate din totalul bursier. Cele mai lichide au fost acţiunile SIF "Muntenia", acestea făcînd şi obiectul unei tranzacţii speciale, cu un pachet de 750.000 titluri, la preţul de 4.350 lei/acţiuni. Cursurile titlurilor SIF2 şi SIF5 au înregistrat noi maxime istorice, de 4.560 lei şi respectiv 4.690 lei/acţiune.

SNP "Petrom" Bucureşti

Lichiditatea acţiunile SNP s-a triplat ieri, comparativ cu nivelul înregistrat în şedinţa de miercuri, pe fondul aprecierii cursului. Cel mai mare pachet transferat pe parcursul sesiunii a numărat 837.500 acţiuni, preţul transferului fiind de 2.430 lei/acţiune. Grigore Chiş, director de tranzacţionare la "SSIF Broker" din Cluj Napoca, consideră că investitorii sînt interesaţi de titlurile SNP întrucît privatizarea companiei este pe ultima sută de metri. Grigore Chiş mai precizează că acţiunile SNP au fost tranzacţionate ieri la preţuri puţin mai mari decît valoarea activului net/acţiune.

SIF "Oltenia"

Cursul titlurilor SIF5 s-a înscris pe parcursul sesiunii bursiere de ieri pe un trend ascendent, pe fondul unei lichidităţi ridicate. Au fost transferate peste 2,2 milioane de acţiuni, în valoare totală de 10,3 miliarde de lei. Spre sfîrşitul şedinţei, preţul a atins nivelul maxim, de 4.690 lei/acţiune. Ultima tranzacţie cu acţiuni SIF5 a fost realizată la cursul de 4.660 lei/acţiune, cu 3,3% mai mare decît nivelul înregistrat la sfîrşitul şedinţei de tranzacţionare de miercuri.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Cursul acţiunilor RRC s-a înscris pe parcursul sesiunii bursiere de ieri pe un trend descrescător, ultima tranzacţie fiind realizată la preţul de 628 lei/acţiune, cu 2,2% mai mic decît preţul de închidere de miercuri. Valoarea totală a transferurilor efectuate cu acţiuni RRC a fost de 9,1 miliarde lei, în uşoară scădere faţă de miercuri, în timp ce volumul de tranzacţionare a crescut cu aproximativ 150.000 de titluri. Brokerii consideră că deprecierea preţului acţiunilor RRC a fost determinată de oferta mare comparativ cu cerearea pentru aceste titluri.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Preţul acţiunilor BRD a continuat şi ieri să crească, însă pe fondul diminuării lichidităţii. La jumătatea sesiunii preţul a înregistrat o scădere pînă la nivelul minim al zilei, de 24.600 lei/acţiune, după care trendul s-a inversat. Ultima tranzacţie a fost efectuată la preţul de 25.200 lei/acţiune, cu 2,4% mai mare decît preţul de închidere de miercuri. Adrian Barbu, trader la "Invest Trust" Craiova consideră că la baza interesului mare pe care îl manifestă investitorii pentru acţiunile BRD, stau rezultatele financiare înregistrate de bancă la sfîrşitul lunii martie 2004,rezultate care se situează peste prevederile bugetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro