Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

BVBLichiditate de 26 milioane de lei într-o zi cu aprecieri uşoare

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Lichiditate de 26 milioane de lei într-o zi cu aprecieri uşoare

Creştere de 0,6% pentru BET-NG, cel mai bun avans al zilei 

Săptămâna a debutat pozitiv la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), toţi cei nouă indici ai bursei locale marcând evoluţii pozitive în şedinţa de ieri. Aprecierile au fost totuşi modeste, în ton cu evoluţiile din majoritatea pieţelor bursiere din restul lumii.

Practic, BET a câştigat 40,72 de puncte în şedinţa de ieri, urcând cu 0,43% la 9.580,63 de puncte, şi se află la mai puţin de 20 de puncte de ultimul maximum, situat la 9.603,38 de puncte, prag atins în şedinţa din 27 septembrie şi depăşit temporar ieri în timpul primei jumătăţi a şedinţei de tranzacţionare.

Valoarea tuturor schimburilor realizate ieri la bursa noastră s-a ridicat la 25,89 milioane de lei, sub media zilnică înregistrată de la începutul anului, de 40,65 milioane de lei. Transferurile cu titlurile Romgaz (SNG) au dat mai mult de o treime din rulajul şedinţei de ieri, în timp ce prin piaţa "deal" nu a fost realizat niciun transfer.

În raportul zilnic al companiei, brokerii de la Prime Transaction au notat: "Toţi indicii au început săptămâna cu creşteri. Variaţiile au fost cuprinse între o apreciere de 0,09% pentru BET-FI şi un avans de 0,6% în cazul BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a fost de 5,4 milioane euro, din care 35% reprezintă transferurile cu acţiuni Romgaz. Din indicele BET, remarcăm evoluţia titlurilor Sphera Franchise Group (SFG) care au urcat astăzi (n.r. ieri) cu 3%. Creşteri importante au mai avut şi Nuclearelectrica (SNN), plus 1,47%, şi Electrica (EL), cu un avans de 1,36%. La polul opus, cea mai mare scădere a fost înregistrată de acţiunile MedLife (M), minus 1,49%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNG, care au încheiat ziua la preţul unitar de 38,05 lei, un nou maximum al ultimelor 15 luni, după o creştere de 0,26%, pe fondul unor tranzacţii în valoare de 9 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 14,26 lei, cu 0,71% peste referinţa din şedinţa anterioară, valoarea schimburilor cu acţiunile instituţiei bancare însumând 7,16 milioane de lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 0,417 lei, în urcare cu 0,97%, în contextul unor tranzacţii de 1,45 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au cumulat un rulaj de numai 1,3 milioane de lei, stagnând la 1,195 de lei/titlu, la mică distanţă de ultimul maximum istoric, de 1,2 lei.

Indicele compozit BETPlus, ce include cei mai tranzacţionaţi 40 de emitenţi ai bursei noastre, s-a apreciat cu 0,44%, în timp ce indicii BET-XT şi BET-BK au avansat cu 0,41% şi 0,43%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Sphera Franchise Group" (SFG): +3%

2. "TeraPlast" (TRP): +2,78%

3. "Altur" (ALT): +2,63%

4. "Electromagnetica" (ELMA): +2,47%

5. "Erste Bank" (EBS): +2,13%

Topul celor mai mari scăderi

1. "TMK-Artrom" (ART): -3,03%

2. "Casa de Bucovina-Club de Munte" (BCM): -2,38%

3. "Cemacon" (CEON): -2,26%

4. "MedLife" (M): -1,49%

5. "Artego" (ARTE): -1,41%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS