BVBOvidiu Dumitrescu (Tradeville): "Indicii au încheiat în teritoriu negativ, pe fondul unei volatilităţi importante pe pieţele europene"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 decembrie 2015

Ovidiu Dumitrescu (Tradeville): "Indicii au încheiat în teritoriu negativ, pe fondul unei volatilităţi importante pe pieţele europene"

Opt dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în ziua anterioară, de 25,02 milioane de lei (5,57 milioane de euro).

Raportul zilnic realizat de firma de borkeraj Prime Transaction arată: "Indicii bursieri au avut o evoluţie asemănătoare celei de ieri (marţi, n.r.), singurul care a închis ziua pe plus fiind şi de dată această BET-FI (...). BET-NG a scăzut din nou cel mai mult, -0,59%, chiar dacă acţiunile din componenta sa nu au avut scăderi mari. La fel a fost şi cazul BET, în scădere cu 0,48% după ce toate cele zece acţiuni care îl compun au scăzut, niciuna însă cu mai mult de 1%".

În ceea ce priveşte evoluţia titlurilor pe Bursă, raportul citat precizează: "O scădere mai mare a fost cea a acţiunilor Erste Bank (EBS), -2,36%, în timp ce la polul opus s-a situat SIF Banat-Crişana (SIF1), cu +1,12%".

Domnul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, ne-a declarat: "Marea majoritate a indicilor Bursei de Valori Bucureşti au încheiat ziua în teritoriu negativ, pe fondul unei volatilităţi importante pe pieţele europene şi în prima parte a sesiunii nord-americane.(...) Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţă reglementată a fost de 4,69 milioane euro, mult sub media de 7,92 milioane euro înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Mecanică Fină S.A. (MECE), cu +7,28%, pe fondul unui volum deosebit de mic, în timp ce din cadrul indicelui BET preţul titlurilor Fondul Proprietatea (FP) a avut cea mai bună evoluţie, în condiţiile în care volumele tranzacţionate au fost relativ scăzute faţă de media ultimei jumătăţi de an. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (ieri, n.r.) acţiunile Turbomecanica S.A. (TBM), cu -2.40%, pe fondul unor volume aflate semnificativ peste media din ultimele luni. Din cadrul indicelui BET cea mai mare scădere a zilei au marcat-o titlurile OMV-Petrom S.A. (SNP, -0,99%), volumele fiind peste media ultimelor 6 luni".

Topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Transgaz" (TGN), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 3,72 milioane de lei. Cotaţia TGN a scăzut cu 0,36%, la 279 lei/unitate.

Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) s-au depreciat cu 0,12%, la 0,819 lei/unitate, în urma unui rulaj de 2,77 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Banca Transilvania" (TLV) de 2,65 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,39 lei/unitate, în coborâre cu 0,42%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "SIF Banat-Crişana" (SIF1), cu un rulaj de 2,11 milioane de lei. Cotaţia SIF1 a urcat, ultimul preţ fiind de 1,624 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" a fost consemnată o tranzacţie de 1,64 milioane lei, cu titluri Fondul Proprietatea, în stagnare la preţul de 0,82 lei/acţiune.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 0,41%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,21%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 0,32%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat cu 0,21%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb