BVBRulajul rămâne la niveluri reduse

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 aprilie

Rulajul rămâne la niveluri reduse

Creşteri pentru indici, pe contrasens cu dinamica pieţelor europene

Lichiditatea înregistrată în şedinţa de ieri a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost de numai 30,8 milioane de lei, atât sub cea din sesiunea anterioară, de 44 milioane de lei, cât şi sub media zilnică a anului, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu a avut loc nicio tranzacţie.

Contrar dinamicii pieţelor europene, care în mare parte erau în scădere la finalul şedinţei de tranzacţionare, indicii bursei noastre au avut creşteri pe linie. Indicele BET-BK, reperul de randament la fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un avans de 0,36%, la 2.373 puncte, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 0,38%, până la 50.742 puncte.

Andrei Păun, cercetător economist în cadrul TradeVille, ne-a transmis: "Indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o dinamică pozitivă, spre deosebire de principalele burse europene, care au avut o dinamică negativă. Indicele BET a câştigat 0,72% faţă de şedinţa anterioară, marcând prima creştere din această săptămână. Restul indicilor au variat între +0,01% pentru BETAeRO şi +0,94% în cazul BET-NG. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 6,24 milioane de euro, sub media zilnică de 24,5 milioane de euro, înregistrată de la începutul anului.

Pe segmentul principal, cel mai mare avans l-au înregistrat acţiunile Romcab Târgu Mureş (MCAB), +14,97%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Romgaz (SNG), +1,84%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni pentru acest simbol.

Cea mai mare scădere, pe piaţa reglementată, au înregistrat-o acţiunile COS Târgovişte (COS) cu -14,96%, cu un volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o acţiunile societăţii Purcari Wineries (WINE), -1,63%, pe fondul unui volum peste cel tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), ce au cumulat un rulaj de 5,14 milioane de lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua la preţul unitar de 17,1 lei, în creştere cu 1,66%.

Acţiunile Romgaz au crescut până la preţul de 41,6 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 4,85 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a acestui clasament s-au situat titlurile Banca Transilvania (TLV), ce au avut un recul de 0,2%, la 2,455 lei, în condiţiile unei lichidităţi de 4,02 milioane de lei.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,53%, la preţul de 0,4705 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 1,88 milioane de lei.

În piaţa "deals" nu a avut loc nicio tranzacţie.

Indicele compozit BETPlus s-a apreciat cu 0,71%, până la 1.899 puncte, în timp ce extins BET-XT, ce include cele mai lichide 30 de acţiuni de la BVB, a avut un avans de 0,65%, până la 1.104 puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Romcab" (MCAB): +14,97%

2. "Uztel" (UZT): +8,59%

3. "Zentiva" (SCD): +6,25%

4. "Cemacon" (CEON): +3,41%

5. "Chimcomplex" (CRC): +2,86%

Topul celor mai mari scăderi

1. "COS Târgovişte" (COS): -14,96%

2. "Electroaparataj" (ELJ): -14,29%

3. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -5,45%

4. "Turism Felix" (TUFE): -4,32%

5. "Biofarm" (BIO): -3,36%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro