Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

BVBScăderi pe linie pentru indicii Bursei

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Scăderi pe linie pentru indicii Bursei

TMK Europe a cumpărat 7,08 milioane de acţiuni ART, în oferta publică derulată între 3 şi 20 ianuarie, echivalentul a 84% din pachetul ţintit  

Transferuri "deal" cu 6,5% din Purcari Wineries

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat scăderi ale cotaţiilor în şedinţa de ieri, evoluţie în ton cea din pieţele internaţionale, care se află sub presiunea îngrijorărilor răspândirii coronavirusului provenit din China şi a impactului său asupra economiei în ansamblu.

În schimb, valoarea tranzacţiilor a crescut simţitor, la 126,61 milioane lei, cu mult peste nivelul mediu zilnic al anului anterior, de 40 milioane lei, îndeosebi pe fondul unor operaţiuni derulate în afara pieţei "regular".

TMK Europe GmbH, acţionarul majoritar al TMK - Artrom (ART), a reuşit să achiziţioneze, în oferta publică derulată între 3 şi 20 ianuarie, 7,08 milioane de acţiuni ART, echivalentul a 83,88% din cele aproape 8,45 milioane de titluri pentru care a fost derulată operaţiunea de piaţă.

Achiziţiile au fost realizate la preţul unitar de 6,008 lei, ceea ce ridică valoarea totală de pachetului de acţiuni la 42,52 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" au fost înregis-trate trei tranzacţii cu acţiunile Purcari Wineries (WINE) în valoare totală de 28,88 milioane lei.

Cele 1,3 milioane de titluri, ce au fost transferate la preţul unitar de 23 lei, similar cu referinţa din piaţa "regular", reprezintă 6,5% din capitalul producătorului de vinuri din Republica Moldova.

În raportul zilnic al săptămânii, brokerii de la Prime Transaction, au notat: "Săptămâna a început cu scăderi în linie ale tututor indicilor BVB. Cea mai mare depreciere a înregis-trat-o indicele BET-NG cu -1,44%, iar cel mai mic recul a fost consemnat de BET-FI, -0,92%.

Valoarea tranzacţionată a fost dublă faţă de şedinţa anterioară, ridicându-se la suma de 26,48 milioane de euro. O contribuţie importantă la această creştere a venit din partea transferurilor «deal» cu acţiuni WINE. De asemenea, titlurile WINE au fost singurele din cadrul indicelui BET care au închis în teritoriul pozitiv, +0,87%. Scăderi semnificative de peste 2% au înregistrat acţiunile OMV Petrom (SNP) -3,12% şi BRD - Groupe Societe Generale -2,2%. Trendul Bursei de la Bucureşti îl urmează pe cel din pieţele internaţionale, care înregistrează scăderi semnificative pe fondul temerilor legate de extinderea rapidă a coronavirusului din China".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au cumulat un rulaj de 12,52 milioane lei, titlurile FP încheind şedinţa bursieră în stag-nare, la preţul de 1,305 lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 0,57%, până la preţul de 2,615 lei, valoarea tranzacţionată cu titlurile instituţiei de credit din Cluj ridicându-se la 11,16 milioane lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii de ieri de la bursa noastră se găsesc titlurile BRD, care au angrenat un rulaj de 5,49 milioane lei, cotaţia băncii încheind şedinţa de tranzacţionare la preţul de 16 lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au avut o lichiditate de 4,76 milioane de lei, cotaţia titlurilor producătorului de gaze naturale scăzând cu 0,67%, la 36,9 lei.

Indicele BET, al celor mai tranzacţionate şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 1,12%, în timp ce indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 1,06%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 1,17%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a avut un recul de 0,94%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Ves Sighişoara" (VESY): +7,83%

2. "Romcarbon" (ROCE): +4,53%

3. "Aerostar" (ARS): +3,70%

4. "Transilvania Broker" (TBK): +1,38%

5. "Rompetrol Well Services" (PTR): +1,06%

--------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Mecanică Fină" (MECE): -9,09%

2. "Electroaparataj" (ELJ): -5,45%

3. "Prebet" (PREB): -4,55%

4. "OMV Petrom" (SNP): -3,12%

5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -3,03%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Business Card
BTPay
Gala 'Women in Economy 2020'
Benihana
Leap
Hotel Marshal Garden

ENGLISH SECTION

more articles

Anvergura
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS