BVB şi RASDAQAcţiunile Electrica, la un nou maxim

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 septembrie 2014

Acţiunile Electrica, la un nou maxim

Bursa de la Bucureşti a închis miercuri în creştere, pe o lichiditate în media perioadei, susţinută în principal de acţiunile Fondul Proprietatea (FP) şi Electrica (EL), care au atins un nou maxim spre finalul şedinţei de tranzacţionare.

Indicele BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, au avansat cu 0,2%, după ce la mijlocul zilei s-au aflat pe plus cu 0,1%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni în valoare de 31,4 milioane de lei (7,1 milioane de euro), la jumătate faţă de ziua precedentă, când lichiditatea a fost susţinută puternic de mai multe deal-uri, dar în media înregistrată de la începutul lunii septembrie.

Titlurile Electrica au închis în urcare cu 0,8%, la 12,2 lei/acţiune, după ce au atins în tranzacţiile derulate pe parcursul şedinţei un maxim de 12,22 lei/acţiune, un nou preţ record. Schimburile au totalizat 8,3 milioane de lei, din care 1,52 milioane de lei printr-un transfer de tip deal.

Cea mai lichidă acţiune a zilei a fost Fondul Proprietatea, cu schimburi de 10,38 milioane de lei, reprezentând circa o treime din lichiditatea pieţei. Cotaţia companiei a avansat cu 0,4% faţă de sfârşitul şedinţei de marţi, potrivit Mediafax.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a crescut cu 0,4%, iar BET FI, format din SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a avansat cu 0,2%.

Lichiditate mai ridicată a mai înregistrat şi Romgaz (SNG), cu tranzacţii de 5,47 milioane de lei. Preţul acţiunilor producătorului de gaze naturale a urcat cu 0,3%.

Pe segmentul deal au fost derulate miercuri mai multe tranzacţii, însă valoarea acestora a fost cu mult sub ziua anterioară, când transferurile deal au totalizat 55 de milioane de lei.

Astfel, pe lângă deal-ul cu acţiuni Electrica, au fost transferate acţiuni Nuclearelectrica (SNN) de 1,25 milioane de lei, titluri Transelectrica (TEL) de 916.500 lei, Transgaz (TGN) de 845.100 lei, precum şi acţiuni OMV Petrom (SNP) de 576.000 lei.

Pe segmentul deal al pieţei Rasdaq a fost derulată o singură astfel de tranzacţie, vizând acţiunile companiei Spid SA Târgu Mureş, a cărei activitate este închirierea bunurilor imobiliare. Pachetul de acţiuni transferate pentru 436.400 lei, de 58.188 acţiuni, este identic cu cel deţinut la companie de SIF Transilvania (SIF3). Astfel, pachetul de 58.188 acţiuni al SIF Transilvania reprezintă 26,68% din capitalul Spid.

Acţionarul majoritar al Spid este compania Auto Tudor, din Cluj Napoca, cu aproape 60% din titluri.

Indicele extins BET XT a urcat cu 0,2%, iar BET BK a avansat cu 0,4%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb