BVB ŞI RASDAQ - LA FINALUL ŞEDINŢEIDouă deal-uri au generat aproximativ 80% din lichiditatea bursei

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 septembrie 2014

Două deal-uri au generat aproximativ 80% din lichiditatea bursei

Două deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP) şi Electrica (EL) realizate în ultima oră de tranzacţii au crescut de cinci ori lichiditatea bursei de la Bucureşti în şedinţa de marţi, după ce la mijlocul zilei rulajul se situa la unul dintre cele mai scăzute niveluri din această vară.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, au închis în stagnare, după ce în prima jumătate a şedinţei s-au aflat uşor în teritoriu pozitiv. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Tranzacţiile au totalizat 65,76 milioane de lei (14,87 milioane de euro) până la finalul şedinţei, maximul a aproape două săptămâni, cu 55 de milioane de lei din mai multe deal-uri. Până la mijlocul zilei, rulajul a ajuns doar la uşor peste 1 milion de euro.

În sectorul energetic, indicele BET NG a stagnat, iar BET FI, format din SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,3%.

Acţiunile Fondul Proprietatea au avut cea mai ridicată lichiditate de pe bursă, cu 41,76 milioane de lei, din care 2,76 milioane de lei în piaţa principală şi 39 de milioane de lei dintr-un transfer de tip deal. Tranzacţia deal, cu acţiuni reprezentând 0,33% din capitalul Fondul Proprietatea, a fost derulată în jurul orei 17:00, cu o oră înainte de închiderea pieţei locale, la un preţ cu 0,2% mai mic faţă de ziua precedentă.

Titlurile Fondul Proprietatea au închis marţi în scădere cu 0,6%.

A doua acţiune în topul lichidităţii a fost Electrica, cu lichiditatea, de asemenea, susţinută de un deal. Schimburile cu titlurile distribuitorului de electricitate au totalizat 15,64 milioane de lei, cu 13,4 milioane de lei printr-un transfer deal. Pachetul de acţiuni transferat prin negociere directă între investitori reprezintă 0,32% din capitalul companiei.

Pe piaţa deal au mai avut loc doar alte două transferuri, o tranzacţie cu acţiuni OMV Petrom (SNP) în valoare de 1,43 milioane de lei şi un schimb cu titluri BRD - Groupe Societe Generale (BRD) în caloare de 1,2 milioane de lei, potrivit Mediafax.

Indicele extins BET XT a stagnat, iar BET BK a avansat cu 0,1%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb