Abonament gratuit

BVBZi de corecţii la bursa locală

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Zi de corecţii la bursa locală

Valoarea tranzacţiilor a fost de doar 3,8 milioane euro 

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de ieri de tranzacţionare uşor în teritoriul negativ, indicele sectorului energetic şi al utilităţilor BET-NG fiind singurul coş de acţiuni ce a marcat un avans în cea de-a doua zi bursieră a lunii septembrie.

Lichiditatea înregistrată în şedinţa de ieri a fost de doar 18,03 milioane de lei, puţin peste cea din ziua bursieră anterioară, dar sub media zilnică din acest an, ce a coborât la 41,62 milioane de lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 1,3%, a doua cea mai accentuată scădere a zilei din rândul componentelor BET, evoluţie venită după ce luni, cotaţia emitentului a atins un nou maximum istoric, de 1,15 lei/titlu.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au descris astfel evoluţia de ieri a pieţei: "Evoluţii preponderent descendente ale indicilor BVB. BET-NG este singurul indice care a urcat în şedinţa de astăzi (n.r. ieri), înregistrând un avans de 0,41%. Cea de a doua şedinţă din această lună a fost în tonul ultimelor două săptămâni, apatia fiind caracteris­tica principală. Valoarea tranzacţiilor a fost de doar 3,8 milioane euro, cel mai mare aport venind din partea tranzacţiilor cu acţiuni FP. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a fost cea a titlurilor Electrica (EL), cu o creştere de 0,89%. La polul opus, acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) au coborât cu 1,79%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de titlurile FP, care au înregistrat transferuri în valoare de 4,47 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 1,135 lei/unitate.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,35 lei/unitate, în scădere cu 0,21%, valoarea tranzacţionată însumând doar 2,95 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 34,2 lei/acţiune, în creştere cu 0,44%, pe fondul unei valori transferate de 1,77 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile Nuclearelectrica (SNN), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 12,82 lei/titlu, în urcare cu 0,16%, în contextul unui rulaj de 1,09 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost consemnată nici o tranzacţie.

Indicele BET-BK, reperul fondurilor de investiţii, a scăzut cu 0,29%, iar indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a coborât cu 0,75%, cel mai sever recul de ieri.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +2,15%

2. "Alumil" (ALU): +1,43%

3. "Electrica" (EL): +0,89%

4. "Patria Bank" (PBK): +0,88%

5. "Turbomecanica" (TBM): +0,63%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroputere" (EPT): -8,33%

2. "Prebet" (PREB): -2,91%

3. "Sphera Franchise Group" (SFG): -1,79%

4. "BRK Financial Group" (BRK): -1,72%

5. "Socep" (SOCP): -1,71%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS