BVB/MARCEL MURGOCI, ESTINVEST FOCŞANI: "Indicii bursieri au ţinut pasul cu tot ce s-a întâmplat pe pieţele externe"

George Forcoş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 iunie 2016

"Indicii bursieri au ţinut pasul cu tot ce s-a întâmplat pe pieţele externe"

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 55 milioane de lei (12,16 milioane euro), mai mare decât luni.

Domnul Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "Volumul de tranzacţionare se situează în apropierea valorii medii anuale din acest an, aproape 8,7 milioane de euro. Evoluţia indicilor bursieri a ţinut pasul cu tot ce s-a întâmplat pe pieţele externe, în sensul că a început o creştere de dimineaţă, care s-a consolidat pe parcursul zilei. S-a înregistrat, de asemenea, o creştere a indicilor bursieri de aproximativ 2%.

Au fost încheiate nouă «deal»-uri: două pe Romgaz în valoare toatală de 1,2 milioane de lei, patru pe Transelectrica în valoare de 5,5 milioane de lei şi trei pe Transgaz de 4,45 milioane lei, deci o valoare de aproximativ 11 milioane de lei. Asta înseamnă undeva la mai puţin de o treime din valoarea totală tranzacţionată. O piaţă destul de volatilă din acest punct de vedere, şi pe seama evoluţilor pieţelor externe din ziua curentă, iar piaţa noastră a urmat acest trend de creştere a indicilor bursieri. Aspectul cel mai important pe care l-am remarcat a fost creşterea generalizată a indicilor, a cotaţiilor acţiunilor emitenţilor".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 8,6 milioane de lei. Cotaţia TLV a urcat cu 0,96%, preţul de închidere fiind de 2,11 lei/unitate.

Titlurile "Romgaz" (SNG) au crescut cu 2,26%, la 24,9 lei/unitate, în urma unui rulaj de 7,18 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP) de 6,2 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,71 lei/unitate, în apreciere cu 4,41%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Transelectrica" (TEL), cu un rulaj de 2,6 milioane de lei. Cotaţia TEL s-a apreciat cu 2,22%, ultimul preţ fiind de 27,5 lei/unitate.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 2,74%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 2,68%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 3,43%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 2,77%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 3,13%.

Tranzacţii cu 43,34% din "Compania de Informatica Aplicată" Cluj Napoca

"Compania de Informatica Aplicată" (SOEL) a înregistrat schimburi semnificative, pe piaţa AeRO, lichiditatea emitentului însumând 8,9 milioane de lei.

În total, au fost schimbate 128.000 de acţiuni SOEL, reprezentând 43,34% din companie. Tranzacţiile au fost perfectate la preţul de 69,6 lei/unitate, în urcare cu 98,86% faţă de cotaţia de referinţă.

Anterior schimburilor de ieri, Skyline Soft SRL avea o deţinere de 60,99 % din SOEL, iar Assix Architecture, o participaţie de 32,55%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro