Călătorii chinezi, un motor al turismului mondial blocat de coronavirus

Ziarul BURSA #Internaţional #Turism /

Călătorii chinezi, un motor al turismului mondial blocat de coronavirus

Epidemia cu coronavirus afectează industria turismului din întreaga lume. Tot mai multe state au introdus avertismente şi interdicţii de călătorii, iar unele companii aeriene au încetat operarea zborurilor spre China.

China continentală are 1,3 miliarde de locuitori şi reprezintă prima "sursă'' de turişti a lumii, cu aproape 150 de milioane de călătorii ale acestora în străinătate în anul 2018, în condiţiile în care doar 10% dintre chinezi au paşaport, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Pe fondul epidemiei de coronavirus, Guvernul chinez a suspendat voiajele organizate şi îşi sfătuieşte resortisanţii să evite să călătorească în străinătate. Însă, această situaţie riscă să aibă un impact economic semnificativ mai mare comparativ cu precedentele epidemii de SARS (din 2002-2003) şi gripă A (H1N1) din 2009, deoarece ponderea chinezilor în fluxurile turis-tice mondiale s-a triplat în ultimii zece ani.

Potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), în anul 2018 au fost înregistrate 149,7 milioane de călătorii în s-trăinătate ale cetăţenilor chinezi, în creştere cu 15% comparativ cu 2017. În decurs de zece ani, aceste plecări pentru vacanţe în afara Chinei aproape s-au triplat. În clasamentul mondial, turiştii chinezi îi devansează, ca volum, pe germani (108,5 milioane de plecări în 2018) şi pe americani (92,6 milioane).

Chinezii călătoresc în principal în regiunea Asia (Hong Kong, Macao, Taiwan, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Vietnam), iar, atunci când optea-ză pentru distanţele lungi, destinaţiile lor favorite sunt Europa, SUA şi Australia. În Europa, Franţa este prima ţară vizitată de chinezi, cu 2,2 milioane de turişti în 2018.

De asemenea, potrivit unui sondaj efectuat de asociaţia europeană ETC (European Travel Commission), 55% dintre chinezii care au călătorit în Europa au optat în principal pentru Franţa (37%), Germania (30%) şi Italia (22%).

"Majoritatea turiştilor chinezi care se deplasează în Franţa pentru prima dată fac acest lucru în cadrul grupurilor şi al sejururilor destinate descoperirii Europei", cu prilejul cărora vizitează trei sau patru ţări, susţine agenţia de turism franceză Atout France.

Pe lângă faptul că sunt cei mai numeroşi, turiştii chinezi sunt şi în topul celor mai cheltuitori turişti. Potrivit OMT, în 2012, resortisanţii chinezi i-au devansat pe americani şi germani, care până atunci erau cei mai cheltuitori turişti. În medie, în 2018, turiştii chinezi au cheltuit 1.850 de dolari/persoană, adică un total de 277,3 miliarde dolari, evaluează OMT. Numai în Franţa, turiştii chinezi au cheltuit o sumă totală de patru miliarde euro în 2018, potrivit cifrelor oficiale.

Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC) subliniază că impactul economic mondial al epidemiei de grupă A (H1N1), care a izbucnit în 2009, a fost estimat la 55 de miliarde de dolari. În cazul epidemiei de SARS din 2002-2003, pagubele au fost evaluate undeva între 30 şi 50 miliarde dolari. Atunci, China a suferit o reducere de 25% a Produsului Intern Brut generat de companiile care au legătură cu sectorul turismului şi, de asemenea, au fost pierdute aproximativ 2,8 milioane de locuri de muncă, susţine WTTC, un organism care regrupează marile companii din sectorul turistic mondial.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS