CAZUL NAVALNÎI:CEDO condamnă din nou Rusia pentru "tratamente degradante"

J.P.
Internaţional / 11 noiembrie 2020

CEDO condamnă din nou Rusia pentru "tratamente degradante"

Moscova este din nou condamnată la CEDO pentru "tratamente degradante" aplicate lui Aleksei Navalnîi, relatează Hotnews.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat din nou marţi Rusia pentru "tratamente degradante" aplicate lui Aleksei Navalnîi, opozantul numărul unu al preşedintelui rus Vladimir Putin, scrie cotidianul belgian Le Soir.

Victimă, la sfârşitul lui august, a unei otrăviri a cărei responsabilitate el i-o atribuie Kremlinului, Aleksei Navalnîi şi un alt opozant, Vadim Gunko, au sesizat CEDO după ce au fost maltrataţi când au fost reţinuţi în timpul unei manifestaţii, pe 6 mai 2012, la Moscova. Ei intenţionau atunci să denunţe fraude electorale comise, după părerea lor, la scrutinul prezidenţial din martie 2012 din Rusia.

Încălcarea Convenţiei europene a drepturilor omului

Cei doi au fost apoi deţinuţi timp de o noapte la postul de poliţie, apoi condamnaţi administrativ pentru refuzul de a se conforma somaţiilor legale ale poliţiei, potrivit CEDO.

Curtea cu sediul la Strasbourg a considerat în unanimitate că Rusia a încălcat dispoziţiile Convenţiei europene a drepturilor omului privind interzicerea tratamentelor inumane sau degradante, dreptul la libertate şi siguranţă, la un proces echitabil, ca şi libertatea de reuniune.

Curtea precizează că s-a bazat pe un video al reţinerii opozantului, postat pe internet şi arătând că poliţiştii au "răsucit braţul lui Navalnîi şi l-au făcut să strige", estimând că aceste "manevre de reţinere" "nu erau strict necesare" de vreme ce el nu opunea "rezistenţă vizibilă".

Potrivit deciziei CEDO, Rusia va trebui să-i plătească 8.500 de euro lui Aleksei Navalnîi şi 7.500 lui Vadim Gunko pentru prejudiciu moral.

CEDO a dat numeroase decizii care condamnă Rusia pentru hărţuirea suferită de Aleksei Navalnîi, avocat de profesie şi militant anticorupţie, în special în noiembrie 2018 când formaţiunea sa supremă, Marea cameră, a recunoscut în prezenţa opozantului caracterul "politic" al multiplelor arestări al căror obiect a fost.

Rusia a mai fost condamnată de CEDO

În octombrie, CEDO a condamnat deja Rusia pentru piedici puse libertăţii de reuniune şi tratamente degradante aplicate manifestanţilor la aceeaşi manifestaţie din 6 mai 2012.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost creată la Strasbourg în 1959 de statele membre ale Consiliului Europei. Ea are misiunea de a studia şi statua în legătură cu încălcările Convenţiei europene a drepturilor omului care îi sunt raportate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. E clar că Novichok-ul ăla e apă de ploaie...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro