CEA MAI MARE LISTARE DIN ULTIMUL DECENIU, ÎN CHINAChina Mobile a debutat la Bursa din Shanghai

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 ianuarie 2022

Yang Jie, preşedintele China Mobile

Yang Jie, preşedintele China Mobile

Acţiunile celui mai mare operator de reţele de telefonie mobilă din lume au urcat cu până la 10,4% în prima zi de tranzacţionare Compania a atras 8,8 miliarde de dolari prin oferta publică iniţială derulată luna trecută

China Mobile Ltd., cel mai mare operator de reţele de telefonie mobilă din lume - după numărul abonaţilor -, a lansat, la finele lunii decembrie a anului trecut, cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) din China, din ultimul deceniu, respectiv a doua ca mărime din lume, din 2021, potrivit cifrelor Reuters. Oferta, care a atras 56 de miliarde de yuani (8,8 miliarde de dolari) de la investitorii locali, a venit la aproape un an după eliminarea companiei de pe Bursa din New York (New York Stock Exchange - NYSE).

Acţiunile China Mobile au debutat ieri la Bursa de Valori din Shanghai, crescând cu până la 10,4% pe parcursul zilei. Acestea au deschis sesiunea bursieră cu un preţ de 63 de yuani, urcând la un maxim al zilei de 63,58 yuani, după care au încheiat sesiunea cu 57,58 yuani (în creştere cu 0,5%). Titlurile China Mobile sunt tranzacţionate sub codul 600941.

China Mobile a vândut 972,6 milioane de acţiuni noi

Compania de telefonie a vândut, la finele lunii decembrie, 972,6 milioane de acţiuni noi la un preţ de 57,58 yuani (aproximativ 9 dolari) fiecare, conform South China Morning Post. Preţul ofertei a fost cu 52% mai mare decât cotaţia din decembrie a titlurilor sale tranzacţionate la Bursa din Hong Kong. Aceste titluri au avut, ieri, un preţ de 49,60 dolari HK (+3,3% faţă de ziua anterioară), echivalentul a 40,55 yuani.

Oferta publică iniţială a China Mobile a fost administrată de CICC şi Citic.

China Mobile a fost forţată să părăsească Wall Street-ul în luna ianuarie 2021. Atunci, China Mobile, împreună cu alte două firme de telecomunicaţii de stat chineze - China Telecom şi China Unicom - au fost eliminate de pe piaţa din New York, după ce administraţia Trump a interzis investiţiile americane în companii care au legături cu armata chineză. În iunie 2021, preşedintele american Joe Biden a semnat un ordin executiv care a extins interdicţia. De atunci, China Telecom, a doua mare firmă de telecomunicaţii din ţara asiatică, s-a listat la Shanghai. Oferta sa publică de 7,3 miliarde de dolari a fost una dintre cele mai mari din lume, în 2021. China Unicom se tranzacţionează deja la Shanghai şi Hong Kong, în timp ce atât China Mobile, cât şi China Telecom sunt listate în Hong Kong.

China Mobile a informat că va folosi fondurile din IPO-ul de la Shanghai pentru a-şi susţine capacităţile 5G, precum şi infrastructura cloud şi proiectele de casă inteligentă. Compania are peste 950 de milioane de abonaţi şi conexiuni broadband în mai bine de 200 de milioane de locuinţe. Societatea deţine o cotă de 11,6% pe piaţa telefoniei mobile din China, respectiv de 17,8% pe cea a conexiunilor de date. Operatorul de telefonie vrea să-şi tripleze până în 2025 numărul staţiilor de bază 5G pe care le deţine, ceea ce ar însemna o creştere care ar acoperi mai mult de jumătate din populaţie. Obiectivul companiei este să construiască cel puţin 500.000 de staţii de bază 5G în 2022.

Societăţile chineze de telecomunicaţii au construit deja peste un milion de staţii de bază 5G în toată ţara, potrivit cifrelor publicate în septembrie 2021 de Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei din China.

Profitul China Mobile a crescut cu 6,9% în perioada ianuarie - septembrie 2021

China Mobile a raportat creşterea cu 6,9% a profitului său net în primele nouă luni din 2021, la 87,2 miliarde de yuani, avansul fiind alimentat de noii utilizatori 5G şi de măsurile de reducere a costurilor companiei. Veniturile operaţionale ale societăţii au sporit cu 12,9%, la 648,6 miliarde de yuani. Veniturile din serviciile de telecomunicaţii au crescut cu 9%, la 572,9 miliarde de yuani. În perioada iulie-septembrie 2021, compania a atras 10 milioane de utilizatori noi de telefonie, numărul abonaţilor săi ajungând la 956 de milioane.

Yang Jie, preşedintele China Mobile, declară că societatea pe care o conduce îşi va creşte în continuare veniturile şi profitul, va reduce cheltuielile, îşi va valorifica potenţialul şi va spori eficienţa sa.

Operatorul de telecomunicaţii a informat marţi că mandatul său de răscumpărare a cel mult 2,05 miliarde de acţiuni (10%) pe piaţa din Hong Kong ar putea începe în 7 februarie, planul în acest sens fiind aprobat pentru prima dată de acţionari în martie anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro