CERT-RO avertizează asupra unui val de atacuri de tip sextortion via e-mail în România

G.U.
Miscellanea / 26 mai 2021

CERT-RO avertizează asupra unui val de atacuri de tip sextortion via e-mail în România

CERT-RO a înregistrat recent multiple notificări şi alerte privind un val de emailuri transmise din partea unor grupări infracţionale, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

"Destinatarii mesajelor de tip Sextortion Scam Email sunt anunţaţi, în mod fals, că dispozitivul pe care îl folosesc a fost infectat cu malware şi că infractori cibernetici au preluat controlul asupra acestuia", atenţionează reprezentanţii CERT-RO.

SEXTORTION SCAM EMAIL observat în România

''Utilizatorii sunt notificaţi fie că au fost filmaţi cu camera web a dispozitivului utilizat în ipostaze intime, fie vizitând site-uri cu conţinut pornografic, cu ameninţarea că o înregistrare video urmează a fi trimisă către toate contactele din agenda utilizatorului, pentru a afecta reputaţia potenţialei victime.

Infractorii cer o sumă de aproximativ 1.300 de dolari, în criptomonedă, într-un termen de 50 de ore.

Spre deosebire de cazuri anterioare, atacatorii nu oferă o "dovadă' pentru a demonstra controlul asupra dispozitivului compromis sau veridicitatea celor scrise. Prin această metodă se urmăreşte declanşarea unei reacţii de panică a posibilei victime cu scopul de a o determina să plătească suma cerută în cel mai scurt timp'', se menţionează în comunicat.

Potrivit CERT-RO, practic, infractorii cibernetici transmit astfel de mesaje în mod nediscriminatoriu şi automatizat, la un număr foarte mare de adrese de email, aşteptând ca unii dintre destinatari să reacţioneze la email şi să intre în dialog cu gruparea infracţională.

"Se mizează exclusiv pe faptul că unii utilizatori vor dori să îşi protejeze reputaţia şi vor plăti suma cerută, fără a cere o altă opinie din partea unei persoane avizate. Pentru a monetiza pe seama efortului depus, atacatorii nu au nevoie să convingă fiecare utilizator, ci doar un mic procent al acestora. Nu răspundeţi niciodată la email-uri de acest tip şi informaţi imediat experţii IT sau cyber din organizaţia dumneavoastră", au precizat specialiştii CERT-RO.

Pe lista recomandărilor pe care le fac experţii se află

- Nu răspundeţi niciodată la email-uri de acest tip, primite de la persoane necunoscute.

- Contactaţi departamentul IT al instituţiei/organizaţiei dumneavoastră, pentru a le cere sprijinul.

- Verificaţi sursa email-ului primit, de fiecare dată când vi se pare ceva suspect.

- Acordaţi o atenţie sporită corectitudinii gramaticale a textului din email - lipsa unor diacritice, greşeli de sintaxă şi o exprimare nenaturală, sunt semne că s-au folosit instrumente de traducere automată din altă limbă.

- În cazul în care aţi efectuat o astfel de plată şi acum realizaţi că totul a fost o păcăleală, vă recomandăm să notificaţi deopotrivă CERT-RO şi Poliţia Română (pentru a depune o plângere).

- Evitaţi sponsorizarea criminalităţii cibernetice!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro