China a încheiat anul 2020 cu un surplus comercial record

S.B.
Internaţional /

China a încheiat anul 2020 cu un surplus comercial record

Exporturile Chinei au înregistrat o creştere peste aşteptări în luna decembrie, arată datele oficiale publicate joi de Administraţia vamală, în condiţiile în care perturbările provocate de pandemia de coronavirus în întreaga lume au alimentat cererea pentru produsele chineze, informează Agerpres.

În luna decembrie 2020, exporturile Chinei au crescut cu 18,1% în dolari comparativ cu aceeaşi lună a anului 2019, mai puţin decât avansul de 21,1% înregistrat în noiembrie dar peste estimările analiştilor care mizau pe un avans de 15%. De asemenea, importurile au crescut cu 6,5% în ritm anual, peste estimările analiştilor şi mai mult decât avansul de 4,5% înregistrat în noiembrie.

"Concluzia principală este că exporturile Chinei au rămas surprinzător de rezistente în pofida celui de-al doilea val de pandemie în marile economii", spune Michelle Lam, economist la Societe Generale SA în Hong Kong.

Excedentul balanţei comerciale a Chinei în luna decembrie 2020 a urcat la 78,17 miliarde de dolari, cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată pentru această lună şi peste estimările analiştilor, care mizau pe un surplus de 72,35 miliarde de dolari.

Pe ansamblul anului 2020, exporturile Chinei au crescut cu 3,6% în ritm anual iar importurile au scăzut cu 1,1%. În consecinţă, balanţa comercială a Chinei a înregistrat în 2020 un surplus de 535 miliarde de dolari, în creştere cu 27% comparativ cu 2019 şi totodată cea mai mare valoare de după 2015.

Exporturile chineze au profitat de apetitul global pentru echipamentele medicale şi tehnologie care permite lucrul de acasă, în contextul în care pandemia Covid-19 a afectat o mare parte a lumii. Cererea pentru produsele chineze este atât de are încât au apărut blocaje în porturi deoarece nu există un număr suficiente de containere maritime.

În aceste condiţii, analiştii se aşteaptă ca singura mare economie a lumii care a înregistrat o creştere economică pozitivă în 2020 să fie China. Potrivit celui mai recent raport privind perspectivele economice mondiale, publicat săptămâna trecută de Banca Mondială, economia chineză a înregistrat un avans de 2% în 2020, potrivit Agerpres.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro