CINCI MILIARDE DE DOLARITraderul Vitol va majora finanţarea oferită companiilor petroliere de stat din Kazahstan

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

Companiile petroliere de stat din Kazahstan, în frunte cu KazMunayGas, proprietarul KMG International, vor obţine o finanţare de până la cinci miliarde de dolari de la Vitol, cel mai mare trader independent de petrol din lume, sub forma unor plăţi în avans pentru ţiţeiul ce urmează să fie produs de companiile kazahe, informează un articol publicat luni în Financial Times, citat de Agerpres.

Potrivit FT, aceste acorduri, vor consolida poziţia Vitol drept cel mai mare trader de petrol produs în Kazahstan, într-un moment în care producţia de ţiţei realizată în această ţară ar urma să crească.

Finanţarea de tip bani gheaţă pentru petrol, sau acorduri de tip pre-pay cum sunt cunoscute în domeniul petrolier, au devenit o componentă importantă în industria de trading după ce barilul de ţiţei a scăzut de la peste 100 de dolari în 2014 la aproape 50 de dolari în prezent.

O serie de mari companii de trading, precum Vitol sau rivalii Glencore şi Trafigura, au furnizat credite de miliarde de dolari către producători de petrol din Kazahstan, Rusia şi mai multe state semi-autonome precum Kurdistanul irakian, unde multe bănci refuză să acorde credite convenţionale.

În 2015, Vitol a încheiat primul său acord de tip pre-pay cu compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas, care a obţinut un credit de trei miliarde de dolari sub forma unor plăţi în avans pentru ţiţeiul ce urma să fie produs la câmpul petrolifer Tengiz.

Potrivit Financial Times, conform unui nou acord semnat luna trecută, Vitol a acceptat să majoreze cu un miliard de dolari un credit existent de un miliard de dolari cu KazMunayGas şi fondul suveran de investiţii din Kazahstan, acord care este legat de exporturile de petrol produs la câmpul petrolifer Kashagan. Cea mai recentă majorare cu un miliard de dolari a fost împărţită între 13 bănci, dar Vitol va rămâne responsabil de comercializarea ţiţeiului în ambele acorduri.

"Această tranzacţie strategică a permis KMG Kashagan să strângă surse alternative de lichiditate într-un moment crucial pentru companie", a declarat François-Xavier Reignier, directorul diviziei de materii prime de la Mitsubishi UFJ Financial Group.

KazMunayGas vrea să îşi reducă datoriile după trei ani de scădere a preţului petrolului şi de asemenea vrea să îşi finanţeze investiţiile în câmpurile petrolifere Kashagan, Tengiz şi Karachaganak.

Recent, vicepreşedintele pentru dezvoltare corporativă şi strategie al KMGI, Alexey Golovin, a declarat că firma chineză CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV până în luna octombrie.

KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie