CITR:  Legea privind procedurile de restructurare a intrat în vigoare

G.D.
Politică / 19 iulie 2022

Alina Popa, Head of Legal, CITR

Alina Popa, Head of Legal, CITR

Legea care transpune mecanismele de prevenţie în business introduse la nivel european prin Directiva nr. 2019/1023 a fost promulgată de Preşedintele României şi a fost publicată în Monitorul Oficial, conform unui comunicat remis redacţiei. Potrivit CITR, parte a Impetum Group, legea a intrat în vigoare în termenul prevăzut de Uniunea Europeană. Începând cu aceasta dată, mii de companii din România pot beneficia de restructurare prin această lege care implementează Directiva Comisiei Europene pentru salvarea afacerii şi a locurilor de muncă.

"Noul cadru de restructurare este o aliniere importantă pentru România la cerinţele Uniunii Europene şi ne bucurăm că legea a fost adoptată în termenul stabilit de aceasta şi la timp pentru a veni în sprijinul companiilor care vor avea nevoie de aceste soluţii în următoarea perioadă. La fel ca în cazul prevenţiei în business despre care noi vorbim cu fiecare ocazie şi prin care încurajăm antreprenorii să adreseze problemele încă din faza incipientă, şi în cazul acestei legi, dacă intervenim de la începutul momentelor de dificultate şi putem ajuta cât mai multe companii să îşi revină, vom crea un avantaj competitiv pentru întreaga economie românească, cel al rezilienţei şi antifragilităţii, a spus Paul- Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Potrivit sursei citate, legea 216/2022 privind restructurarea companiilor în dificultate vine în sprijinul întregului mediu de business. Pe de-o parte va sprijini antreprenorii şi companiile în primii cinci ani, cei mai dificili, având în vedere că 50% dintre cele create în UE nu supravieţuiesc în această perioadă, conform studiilor efectuate de Uniunea Europeană. Pe de altă parte investitorii vor beneficia de această iniţiativă în mai multe moduri. În primul rând, ratele de recuperare ar trebui să crească odată ce sunt instituite mecanismele de detectare a dificultăţilor financiare şi de restructurare într-un stadiu incipient al dificultăţilor. În al doilea rând, măsurile propuse vor reduce sarcina evaluării riscurilor atunci când iau în considerare investiţia într-o altă ţară a UE sau în mai multe state membre. Şi mai mult, reducerea duratei procedurilor va creşte predictibilitatea pentru investitori şi creditori.

"Cele două mecanisme de restructurare prevăzute în noua lege de echipa de proiect condusă de CITR răspund unor nevoi fundamentale ale mediului de business: sunt adaptate contextului economic, sunt simple şi eficiente, disponibile mult mai devreme şi cu mai puţină birocraţie decât în procedurile formale de insolvenţă. Antreprenorii vor putea să păstreze controlul asupra afacerii lor şi să beneficieze de un timp de respiro pentru a negocia cu succes un plan de restructurare. Acest lucru se poate dovedi a fi deosebit de valoros atunci când contextul economic este unul plin de incertitudini." a spus Alina Popa, Head of Legal, CITR.

Noua lege prevede două proceduri de restructurare, respectiv acordul de restructurare şi concordatul preventiv, ambele orientate spre salvarea companiei şi spre dezvoltarea businessurilor. Acordul de restructurare va fi elaborat de către specialistul în restructurare, apoi va fi negociat cu creditorii, votat de aceştia şi confirmat de judecătorul sindic. Concordatul preventiv presupune o cerere de deschidere a procedurii, cu efect imediat de suspendare a executărilor silite, apoi elaborarea unui plan de restructurare, negocierea şi votarea acestuia de către creditori, şi ulterior aprobarea lui de către judecătorului sindic. Pe tot parcursul procesului de restructurare, antreprenorul rămâne în controlul afacerii sale şi în plus se bucură de sprijinul specialistului în restructurare pentru crearea şi implementarea măsurilor propuse prin planul de restructurare, care pot fi dintre cele mai relevante şi variate.

Echipa care a redactat legea a fost formată din:

Av Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR şi Preşedinte UNPIR Cluj

Av Alina Popa - Head of legal CITR şi membru în Consiliul de Conducere al INPPI

Av Cristina Ienciu - Partener CITR şi Romania Country Coordinator, INSOL Europe

Jud. Dr. Mihaela Sărăcuţ

Jud. Dr. Flavius Moţu

Prof. Univ. Dr. Sergiu Golub

Av. Stan Tîrnoveanu, vicepreşedinte UNPIR, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb