CÎŢU:"Cam toate resursele din PNRR au legătură cumva cu dezvoltarea comunităţilor pe model Smart City"

J.P.
Politică / 14 iulie 2021

"Cam toate resursele din PNRR au legătură cumva cu dezvoltarea comunităţilor pe model Smart City"

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că mare parte din resursele din PNRR au legătură cu dezvoltarea comunităţilor într-un model nou de 'Smart City', punctând că planurile de dezvoltare ale oraşelor în perioada următoare vor defini modul în care se va dezvolta România, conform Agerpres.

Premierul a participat, miercuri, la workshop-ul online - "Smart City: Micromobilitatea, o necesitate pentru dezvoltarea sustenabilă a oraşelor".

"Micromobilitatea este un concept nou şi vine în completarea digitalizării, a ceea ce deja administraţia centrală încearcă să facă, dar cumva trebuie să le unim, pentru că, de obicei, decizia în ceea priveşte soluţiile pentru a rezolva aglomerarea urbană vine de la autorităţile locale şi, cumva, trebuie să le unim.(...) Aşa cum văd eu lucrurile, această dezbatere vine într-un moment bun, având în vedere şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Acolo sunt alocate resurse şi eu vă spun, cam toate resursele din acel plan de redresare şi rezilienţă au legătură cumva cu dezvoltarea comunităţilor într-un model nou, acest 'Smart City'. Avem resurse alocate pentru mobilitate, pentru digitalizarea oraşelor, pentru ecologizare şi aşa mai departe. (...) De modul în care vom dezvolta oraşele în perioada următoare sau planurile de dezvoltare ale oraşelor în perioada următoare vor defini cum dezvoltăm şi România, această societate, cum ne dezvoltăm urban, cum atragem resurse", a declarat Florin Cîţu.

Premierul a adăugat că, într-un anume fel, totul este legat de "acest mod nou de trăi într-un oraş în care să nu ai nici poluare, dar în acelaşi timp să ai acces la informaţie rapid şi să nu mai pierzi timpul".

"Până la urmă, avem două obiective, unul este, adevărat, reducerea poluării şi al doilea este de a câştiga timp. Pierdem foarte mult timp şi au fost şi calcule făcute în România, în ultimii ani, cât timp pierdem în fiecare zi în trafic şi cât se pierde din timpul naţional, pentru că oamenii stau în trafic, dimineaţa două ore, seara două ore, în drum spre sau de la locul de muncă. Şi prin micromobilitate, digitalizare, acest sistem modern de a trăi în oraş, reuşim să câştigăm timp. Timp pe care-l folosim pentru altceva, pentru a îmbunătăţi viaţa. Până la urmă, de fapt, toate acestea duc către un mod viaţă mai bun ", a afirmat Cîţu.

Premierul a punctat, în context, că pe termen scurt transferul către "o economie verde, micromobilitate" s-ar putea să nu fie "foarte ieftin".

"Va fi un cost iniţial, dar dacă ne uităm la beneficii, în partea cealaltă, eu zic că merită", a completat el.

Cîţu a vorbit, în context, şi despre proiectul Ministerului Mediului, "Vinerea Verde", reluând apelul către colegii din administraţia centrală de a folosi mijloace nepoluante sau mai puţin poluante pentru a se deplasa la locul de muncă.

"De cele mai multe ori vin pe jos, număr şi paşii, este cel mai ieftin mod de a merge la sală. Mergeam şi înainte pe jos foarte mult sau cu metroul, în Bucureşti este mult mai simplu să foloseşti aceste mijloace alternative de transport. De aceea 'Vinerea Verde' pentru mine a venit ca o mănuşă şi pot să spun că e 'Săptămâna Verde' de foarte multe ori pentru mine şi îi încurajez pe toţi colegii mei să facă acest lucru", a mai spus premierul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

19 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9447
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3575
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7586
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9367
Gram de aur (XAU)Gram de aur254.8024

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
spotmedia.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro