CLAUDIU DOLTU, MFP:"Uniunea bancară nu trebuie să discrimineze între ţările UE"

E.V.
Macroeconomie / 15 septembrie 2012

"Uniunea bancară nu trebuie să discrimineze între ţările UE"

România este direct interesată ca viitoarea construcţie a sistemului unic de supraveghere bancară să ia în considerare drepturile şi obligaţiile tuturor ţărilor din Uniunea Europeană (UE) şi să nu discrimineze între băncile din ţările care nu sunt încă în zona euro şi cele din statele zonei euro, a declarat, vineri, Claudiu Doltu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), potrivit Agerpres.

Domnia sa a precizat: "În România funcţionează multe bănci din ţări care sunt acum în zona euro şi cetăţenii români vor fi direct interesaţi de posibilele schimbări. Astfel spus, suntem direct interesaţi ca această construcţie să ia în considerare drepturile şi obligaţiile tuturor ţărilor din UE, nu doar ale celor din zona euro".

În multe ţări din UE, dar şi la nivelul Comisiei Europene, soluţia unei uniuni bancare pentru spaţiul euro este considerată un răspuns necesar pentru reducerea incertitudinilor care întreţin turbulenţele din ultimii ani, potrivit domniei sale.

În principiu, uniunea bancară va avea patru piloni: supravegherea instituţiilor financiare, asigurarea depozitelor bancare, rezolvarea problemelor băncilor care falimentează şi a crizelor bancare sistemice şi asigurarea resurselor fiscale necesare.

Secretarul de stat a mai spus: "Este foarte probabil ca lucrurile să se mişte foarte repede în această direcţie. Suntem, de asemenea, interesaţi ca noua construcţie să nu discrimineze între băncile din ţările care nu sunt încă în zona euro şi băncile din ţările zonei euro".

Claudiu Doltu a participat, vineri, la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfăşurată la Nicosia, unde s-au purtat discuţii privind uniunea bancară.

Banca Centrală Europeană (BCE) urmează să supervizeze cele mai mari instituţii de credit europene de la mijlocul anului viitor.

Conform propunerilor Comisiei Europene, BCE va avea puterea de a autoriza şi retrage licenţele bancare, să aplice reglementările privind cerinţele de capital, să desfăşoare teste de stres şi verificări. De asemenea, BCE va putea superviza activele achiziţionate şi vândute de bănci şi va putea aplica sancţiuni în cazul nerespectării reglementărilor.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9471
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0130
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6906
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3715

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro