Clifford Chance: Activitatea de fuziuni şi achiziţii, sub influenţa tendinţelor de decarbonizare, digitalizare şi deglobalizare

F.D.
Miscellanea / 31 ianuarie

Clifford Chance: Activitatea de fuziuni şi achiziţii, sub influenţa tendinţelor de decarbonizare, digitalizare şi deglobalizare

Activitatea de fuziuni şi achiziţii se va intensifica în 2024, pe fondul unui climat macroeconomic care se stabilizează, iar finalizarea tranzacţiilor va fi influenţată de factori geopolitici, de noile tehnologii şi de răspunsul autorităţilor de reglementare, conform celui mai recent raport Clifford Chance Global M&A Trends 2024.

Cele mai dinamice sectoare vor fi Energia şi Serviciile medicale, pe măsură ce tranziţia energetică se intensifică, iar industria medicală - confruntată cu o scădere importantă a veniturilor în contextul expirării brevetelor pentru medicamente - se orientează spre creşterea anorganică. De asemenea, este de aşteptat ca Inteligenţa Artificială generativă să determine o transformare semnificativă în sectorul tehnologiei.

Tendinţe M&A la nivel global în 2024

1. Tranziţia energetică: Activitatea M&A este determinată de schimbarea politicilor guvernamentale

Politicile guvernamentale şi stimulentele fiscale conduc la creşterea investiţiilor în proiecte de energie curată şi decarbonizare în 2024. Chiar dacă Summitul COP 28 a ajuns la un consens privind renunţarea la combustibilii fosili, este de aşteptat să asistăm în continuare la consolidarea sectorului de Petrol şi Gaze, în acest an.

2. Tehnologie: AI, în centrul atenţiei M&A

Inteligenţa Artificială reprezintă marele progres tehnologic al epocii noastre. Pe măsură ce atenţia guvernelor şi a autorităţilor sporeşte, activitatea de fuziuni şi achiziţii de tehnologie va rămâne în vizorul activităţii de reglementare. Cadrul juridic fragmentat şi incertitudinea asociată inteligenţei artificiale vor influenţa strategiile de business, stimulând şi activitatea M&A.

3. Antitrust: termene de finalizare extinse şi control mai atent

În contextul în care procedurile de reglementare şi control devin tot mai complexe la nivel global, companiile trebuie să-şi planifice cu atenţie strategia M&A în linie cu politicile globale de control al fuziunilor, politicile de investiţii străine directe (ISD) şi reglementările europene privind subvenţiile străine (EU Foreign Subsidies Regulation), pentru a încheia tranzacţiile cât mai repede posibil. Tendinţa autorităţilor de reglementare cu puteri sporite de a acţiona independent sau de a avea opinii divergente adaugă un plus de imprevizibilitate şi risc în derularea procesului tranzacţional.

4. Lanţurile de aprovizionare: activitatea M&A este stimulată de nevoia de securizare a livrărilor

Factorii geopolitici, inclusiv potenţiala escaladare a sancţiunilor şi controalelor la export impuse Chinei şi posibilele contramăsuri din partea chineză, determină companiile să-şi reconfigureze lanţurile de aprovizionare. Multe companii adoptă strategii de regionalizare pentru a atenua aceste riscuri, iar obiectivul de a securiza lanţurile de aprovizionare va stimula în următorul an activitatea de fuziuni şi achiziţii în domenii precum industria auto, retail şi comerţ electronic sau servicii medicale. Sunt de aşteptat achiziţii pe verticală, alianţe strategice şi parteneriate care să asigure accesul la resursele limitate şi stabilitatea lanţurilor de aprovizionare.

5. Capitalul privat: deblocarea planului de tranzacţii

Tranzacţiile cu capital privat vor fi o componentă cheie în creşterea volumului şi valorii pieţei M&A din acest an. Stabilizarea ratelor dobânzilor şi a nivelului inflaţiei, combinată cu o creditare mai accesibilă generează încredere şi stabilesc premisele pentru o activitate mai intensă. Pe de altă parte, o atenţie sporită din partea a cumpărătorilor va pune presiune pe evaluări, randamente şi termene de finalizare a tranzacţiilor. Pe partea vânzătorilor, interesul de a asigura lichiditate şi de a returna capital investitorilor va impune o abordare pragmatică în procesul de vânzare.

La nivel local, oportunităţile de fuziuni şi achiziţii continuă să atragă tot mai mulţi investitori de calibru, iar industriile strategice rămân în centrul atenţiei.

"România se aliniază tendinţelor globale şi, în anumite sectoare, chiar impune un ritm mai alert decât pieţele dezvoltate", spune Nadia Badea, Partener Clifford Chance şi coordonator al practicii de M&A din România. "Industria energiei regenerabile a fost extrem de dinamică în ultimii ani şi, din semnalele pe care le primim din partea unor mari clienţi pe care îi asistăm la nivel internaţional, va continua să atragă investitori importanţi şi în acest an. Asistăm, totodată, la accelerarea tendinţelor de consolidare în industrii cheie precum Banking, Retail, Servicii medicale sau Tehnologie".

Loredana Ralea, Counsel în practica de M&A a Clifford Chance Badea, adaugă: "Ne aşteptăm ca, în acest an, piaţa de M&A din România să rămână la un nivel de performanţă similar celui din 2023. În ce priveşte însă durata de realizare a tranzacţiilor, acesta tinde să fie una mai extinsă, pe de o parte ca urmare a unei tendinţe de analiză mai detaliată a investiţiilor (due diligence) de către potenţialii investitori, dar şi datorită faptului că anumite industrii sau arii de analiză din procesul tranzacţional sunt supuse unui cadru de reglementare tot mai complex. În acest context, finalizarea cu succes a proiectelor M&A, în termene rezonabile, va depinde de modul în care părţile implicate reuşesc să planifice strategic fiecare tranzacţie, încă de la început".

Tranzacţiile de M&A asistate cu succes de echipa Clifford Chance Badea în 2023 includ:

Asistenţă acordată Enel Group la vânzarea activelor din România către Public Power Corporation (PPC), pentru aproximativ 1,24 miliarde Euro;

Asistenţă acordată fondului de private equity american J.C. Flowers & Co. în legătură cu vânzarea First Bank către grupul italian Intesa;

Asistenţă acordată grupului austriac Enery Power Holding în legătură cu achiziţia şi finanţarea parcului fotovoltaic din comuna Sărmaşag, judeţul Sălaj, cu o capacitate proiectată de 50 MW, preluat de la furnizorul independent de energie electrică Restart Energy One;

Asistenţă acordată Enel Green Power România la implementarea şi finalizarea achiziţiei parcului fotovoltaic Lumina de 63 MW (Călugăreni, judeţul Giurgiu), preluat de la grupul grec Mytilineos;

Asistenţă acordată Actis, fondul global de investiţii în infrastructură durabilă, pe aspecte de implementare a proiectelor de energie eoliană şi solară cu o capacitate de peste 2.000 MW achiziţionate în România.

APA NOVA
hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6687
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1404
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8125
Gram de aur (XAU)Gram de aur357.7647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb