CNVM: "Asirom" nu a raportat regulat tranzacţiile cu firmele afiliate

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 mai 2004

Conform legii, companiile listate sînt obligate să raporteze tranzacţiile cu părţile afiliate mai mari de 50.000 de euro, în 24 de ore de la încheierea lor, altfel societatea poate fi expusă la sancţiuni

Ioan Niculae, patronul "Interagro", acţionarul majoritar al "Asirom", susţine că tranzacţiile au fost prezentate acţionarilor, în raportul anual al auditorului, depus la CNVM

Societatea ASIROM a ignorat pînă acum obligaţiile de raportare curentă pe piaţa Rasdaq, unde sînt listate acţiunile companiei, a tranzacţiilor de peste 50.000 de euro cu părţile afiliate, aşa cum prevede legislaţia pieţei de capital. Legea obligă societăţile listate să transmită rapoarte curente către Oficiul de Evidenţă a Valorilor Mobiliare (OEVM), în maxim 24 de ore de la încheierea acestor tranzacţii. "ASIROM nu a transmis la OEVM nici un raport curent întocmit conform prevederilor articolului 123 din OUG 28/2002, aprobată prin legea 525/2002, în perioada 2003-2004", susţine Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Tranzacţiile ASIROM cu părţile afiliate s-au ridicat anul trecut la 180 miliarde de lei, potrivit raportului de audit al societăţii, realizat de "PricewaterhouseCoopers".

Societatea de asigurare s-a limitat să prezinte tranzacţiile cu părţile afiliate numai în rapoartele anuale. Ioan Niculae, preşedintele grupului de firme Interagro ne-a declarat: "Tranzacţiile efectuate de ASIROM cu societăţile afiliate grupului Interagro, dar şi cu cele neafiliate, tranzacţii a căror valoare a depăşit suma de 50.000 de euro, au fost prezentate acţionarilor prin Rapoartele Anuale ale Consiliului de Administraţie, iar începînd cu anul 2002, prin rapoartele auditorului extern independent, depuse la CNVM. De altfel, în cadrul societăţii, s-a dispus măsuri suplimentare pentru aplicarea OUG 28/2002, aprobată prin legea 525/2002, în vederea asigurării transparenţei operaţiunilor efectuate, prin înaintarea către CNVM a tuturor rapoartelor impuse de lege şi de reglementările CNVM".

Ioan Niculae afirmă că ASIROM nu a mai garantat cu depozite colaterale credite angajate de Interagro, după ce Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a interzis, în 2002, garantarea creditelor cu depozite ale societăţilor de asigurări.

La sfîrşitul anului trecut, depozitele şi certificatele de trezorerie gajate de către ASIROM pentru credite angajate de Interagro se ridicau la aproape 360 miliarde de lei, faţă de 550 miliarde, la 31 decembrie 2002.

Tranzacţiile ASIROM cu părţile afiliate, derulate în 2003, care depăşesc 50.000 de euro, potrivit raportului auditorului "PricewaterhouseCoopers".

- prime subscrise de Interagro: 9,8 miliarde de lei

- prime subscrise de Rafinăria Astra Română: 9,8 miliarde de lei

- achiziţie de acţiuni ale Cerealcom de la Interagro: 70 miliarde de lei

- servicii prestate de Complex Carmen Venus - 5,5 miliarde de lei

- achiziţii de mijloace fixe de la Complex Carmen Venus - 10,2 miliarde de lei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro