Comerţul global, aproape de stagnare înainte de o nouă contracţie la sfârşitul anului

Călin Rechea
Internaţional / 28 decembrie 2020

Călin Rechea

Volumul schimburilor comerciale la nivel global şi-a temperat declinul anual şi în octombrie 2020, tot pe fondul unei noi temperări lunare, conform datelor din raportul World Trade Monitor, publicat de institutul olandez CPB (www.cpb.nl) (vezi graficul).

Comerţul global, aproape de stagnare înainte de o nouă contracţie la sfârşitul anului

Pe fondul unei creşteri lunare de 0,7%, cea mai redusă din ultimele cinci luni, după un avans de 2,7% în luna precedentă, contracţia anuală s-a temperat până la 1,1%, de la 1,3% în luna anterioară.

Cu excepţia unei creşteri anuale de 0,4% în decembrie 2019, volumul comerţului global a înregistrat scăderi anuale începând din iunie 2019.

După primele zece luni ale anului 2020, comerţul global a fost cu 0,6% sub nivelul de la sfârşitul anului trecut şi cu 2,8% sub recordul înregistrat în octombrie 2018.

În comunicatul de presă de la CPB se mai arată că "lunile noiembrie şi decembrie, în care s-a înregistrat o extindere rapidă a pandemiei, pot avea un impact negativ asupra comerţului global".

Volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor dezvoltate şi-a temperat declinul anual până la 1,9% de la 2,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,1%, iar volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente şi-a temperat creşterea anuală până la 0,3%, de la 1,4% în luna anterioară, în condiţiile unei stagnări lunare.

Indicele volumului schimburilor comerciale din zona euro şi-a temperat scăderea anuală până la 3,6% de la 4,3% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 1,4%, după un avans de 2,2% în luna precedentă, în condiţiile în care scăderea anuală a importurilor s-a temperat până la 3,5%, de la 4,8%, iar scăderea anuală a exporturilor s-a temperat până la 3,7%, de la 3,8%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,7%.

În condiţiile redresării schimburilor comerciale din zona euro s-a observat o scădere lunară la nivelul Europei Centrale şi de Est, de 0,4%, după patru creşteri consecutive, şi o temperare a scăderii anuale până la 2,4%, de la 2,8%.

Exporturile şi-au accelerat creşterea anuală până la 3,6%, de la 3,4% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 1,1%, iar importurile şi-au temperat scăderea anuală până la 9,1%, de la 9,8% în luna precedentă, pe fondul unui avans lunar de 0,5%.

La nivelul economiilor emergente din Asia, exclusiv China, scăderea anuală a schimburilor comerciale s-a accelerat semnificativ, până la 5,7%, de la 2%, în condiţiile unui declin lunar 1,9%. Volumul exporturilor a scăzut cu o rată anuală de 0,6%, după o creştere de 5,5% în luna anterioară, în condiţiile unei scăderi lunare de 1,9%, iar volumul importurilor şi-a accelerat scăderea anuală până la 10,4%, de la 8,6%, pe fondul unei scăderi lunare de 1,9%.

Schimburile comerciale ale Chinei şi-au accelerat creşterea anuală şi în octombrie 2020, până la 10,1%, de la 9,5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,6%, după o creştere de 2,4% în luna anterioară.

Dinamica lunară pozitivă a fost determinată exclusiv de evoluţia exporturilor, care au crescut cu 4,8% faţă de luna anterioară, în timp ce importurile au scăzut cu 1,5%. Volumul exporturilor şi-a accelerat creşterea anuală până la 14,85, de la 8,9%, iar volumul importurilor şi-a temperat creşterea anuală până la 5,7% de la 10,1%.

Volumul schimburilor comerciale ale Japoniei şi-a temperat semnificativ declinul anual, pe fondul unei noi creşteri lunare puternice. Volumul schimburilor comerciale a scăzut cu o rată anuală de 3,2%, după un declin de 8,4% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 4,1%, cea mai mare din ultimele opt luni. Volumul exporturilor şi-a temperat scăderea anuală până la 0,2%, de la 5,3% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 4,5%, iar importurile şi-au temperat scăderea anuală până la 6%, de la 11,2%, pe fondul unui avans lunar de 3,7%.

Redresarea a continuat şi la nivelul schimburilor comerciale ale Statelor Unite, pe fondul celui mai ridicat avans din ultimele patru luni. Volumul schimburilor comerciale şi-a temperat declinul anual până la 1,3%, de la 4,3%, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,5%, după un avans de 1,2% în luna anterioară.

Exporturile şi-au temperat scăderea anuală până la 5,8%, de la 7,8% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,7%, iar importurile au crescut cu o rată anuală de 3%, după o scădere de 1%, pe fondul unei creşteri lunare de 2,4%.

Tendinţa pozitivă s-a întrerupt în Statele Unite în noiembrie 2020, conform celor mai recente date privind indicele transporturilor de la Cass Information Systems (CIS). În condiţiile unei scăderi lunare de 2,2%, cea mai mare din ultimele opt luni, după un avans de 0,3% în luna anterioară, creştere anuală s-a accelerat până la 2,7%, de la 2,4% în luna precedentă, pe fondul unui efect de bază favorabil.

Exporturile au avut un rol determinant pentru declinul schimburilor comerciale din America Latină. Scăderea lunară de 1,8% a avut loc pe fondul unei scăderi a exporturilor de 2,5% şi a unei scăderi a importurilor de 0,9%. În aceste condiţii, scăderea anuală a volumului schimburilor comerciale din America Latină s-a accelerat până la 5,7%, de la 3,6%, pe fondul unei scăderi anuale de 0,9% a exporturilor şi a unei scăderi anuale de 10,9% a importurilor.

Tot datele institutului olandez CPB mai arată o scădere anuală de 0,6% a producţiei industriale globale în octombrie 2020, după un declin de 1,4% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 0,7%.

Producţia industrială din zona euro şi-a temperat declinul anual până la 3,3%, de la 6% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,1%, iar producţia industrială din Europa Centrală şi de Est şi-a accelerat declinul anual până la 3,8%, de la 2,2%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,9%.

În timp ce producţia industrială din China şi-a accelerat creşterea anuală până la 6,9%, de la 6,7%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%, producţia industrială din SUA şi-a temperat declinul anual până la 5%, de la 6,3%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,9%.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

16 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9243
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1120
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4730
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6647
Gram de aur (XAU)Gram de aur233.8266

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro