COMISARUL EUROPEAN VERA JOUROVA:"Am lansat procedura de infringement împotriva Maltei şi Ciprului din cauza vânzării paşapoartelor de aur"

A.P.
Internaţional /

"Am lansat procedura de infringement împotriva Maltei şi Ciprului din cauza vânzării paşapoartelor de aur"

Comisarul european, Vera Jourova, a anunţat, marţi, într-o postare pe Twitter, că a decis lansarea procedurii de infringement împotriva Maltei şi Ciprului din cauza schemei de vânzare a aşa numitelor "paşapoarte de aur" cetăţenilor din afara UE, contra cost, care obţin astfel cetăţenia unui stat UE şi pot face afaceri pe între terioriul Uniunii Europene, potrivit g4media.

"Nu putem avea o verigă slabă în eforturile UE de a combate corupţia şi spălarea de bani. Paşapoartele UE nu pot fi de vânzare", a mai scris Jourova pe Twitter.

Postul de radio Deutsche Welle a scris recent că guvernul maltez îşi face reclamă online: în principiu, cine îşi cumpără un bun imobiliar şi investeşte 150.000 de euro în obligaţiuni de stat emise în Malta poate primi cetăţenia după 240 de zile. Candidaţii din Rusia, ţările arabe, Asia sau America de Sud nici măcar nu sunt obligaţi să locuiască pe teritoriul micului stat european.

Este suficient ca aceşti rezidenţi să viziteze măcar o dată insula şi proprietatea, pe care îşi iau angajamentul să nu o înstrăineze cel puţin cinci ani de zile. Avantajul paşaportului maltez este că posesorul unui asemenea document poate călători liber inclusiv în SUA.

În context, este pentru prima oară când Comisia Europeană analizează programele prin care unele ţări membre oferă cetăţenie sau viză de UE în schimbul unor sume de bani. Trei state europene - Malta, Cipru şi Bulgaria - acordă cetăţenie contra cost, iar 20 din cele 28 de ţări ale UE facilitează obţinerea permisului de şedere permanentă în schimbul unor investiţii a căror mărime variază de la o ţară la alta.

Conform unui studiu dat publicităţii în toamnă de către organizaţiile "Transparency International" şi "Global Witness", în ultimii 10 ani în UE au fost acordate contra cost aproximativ 100.000 de "vize de aur" şi 6000 de cetăţenii. Cele mai multe vize au fost eliberate în Spania, Cipru, Portugalia şi Marea Britanie. Se estimează că numai Ciprul ar fi câştigat 4,8 miliarde de euro din vânzarea de paşapoarte europene. Ţara ar fi atras astfel de investitori mai ales după criza financiară în urma căreia a fost grav afectată.

Comisia de la Bruxelles vorbeşte pentru prima oară de riscurile asociate eliberării cu generozitate a paşapoartelor şi vizelor "de aur". În condiţiile în care mulţi oameni de afaceri dubioşi din Rusia au şi cetăţenie cipriotă, "am vrea să ştim şi noi mai exact pe cine avem în Uniunea Europeană", a spus comisarul european Jurova.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
ADAMA
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Legal Accelerators

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie