Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

COMISIA EUROPEANĂ AVERTIZEAZĂ:Creşterea economică a României va încetini la 4,5% în 2018 şi la 4% în 2019

Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Creşterea economică a României va încetini la 4,5% în 2018 şi la 4% în 2019

CE: "Principalul motor al creşterii PIB a fost consumul privat, sprijinit de reducerile indirecte de taxe şi de majorarea salariilor" 

Creşterea noastră economică va încetini la 4,5% în 2018 şi la 4% în 2019, estimează Comisia Europeană (CE). Avansul economiei româneşti are la bază în principal consumul şi reducerile fiscale, arată previziunile economice intermediare din iarna anului 2018. Sursa citată menţionează, conform Agerpres: "PIB-ul României a accelerat în 2017 la un nivel estimat la 6,7%, un record post-criză. Principalul motor al creşterii a fost consumul privat, sprijinit de reducerile indirecte de taxe şi de majorarea salariilor, ambele în sectoarele public şi privat. După ce s-au contractat în 2016, investiţiile totale au început să crească din nou în 2017. Ritmul redresării rămâne totuşi lent, deoarece investiţiile publice au scăzut semnificativ pentru al doilea an consecutiv.

Boom-ul înregistrat în consumul privat a dus la o majorare a importurilor".

Creşterea consumului privat va fi mai temperată în acest an, deoarece inflaţia afectează mai mult veniturile reale disponibile, iar majorarea salariilor încetineşte. Cu toate acestea, consumul privat ar urma să continue să acţioneze ca principalul motor de creştere în 2018 şi în 2019, iar investiţiile să se întărească, sprijinite de implementarea proiectelor finanţate cu fonduri europene, consideră forul comunitar.

Acesta arată: "Condiţiile de pe piaţa forţei de muncă s-au îmbunătăţit, în linie cu expansiunea economiei. În 2017, rata şomajului a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii peste 20 de ani. Înăsprirea pieţei muncii, împreună cu o majorare de 16% a salariului minim în februarie 2017 şi cu majorarea salariilor în sectorul public, au dus la un avans mai rapid al creşterii salariilor. Per ansamblu, se estimează că în 2017 salariile medii nete au urcat cu aproximativ 13% în termeni reali. Salariile reale ar urma să continue să crească în 2018, deşi într-un ritm mai lent, în urma unei majorări suplimentare a salariilor în sectorul de stat şi a creşterii cu încă 9% a salariului minim net, care a intrat în vigoare în ianuarie".

După doi ani de scădere consecutivă a preţurilor de consum, inflaţia a revenit în teritoriu pozitiv în 2017, chiar dacă a fost afectată de reducerea TVA şi de preţul combustibilului. Inflaţia a început să accelereze în al doilea semestru al anului, în urma majorării preţurilor alimentelor şi energiei, BNR anunţând o rată anuală a inflaţiei de 3,32%, în decembrie 2017, şi un trend ascendent al acesteia, în prima parte a acestui an.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Cresterea economica are prea putina legatura cu bunastarea individuala la nivel de cetatean. Atata timp cat avem un guvern de super-penali, fufe, incompetenti si analfabeti, vom fi o tara de mana a treia.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. La un articol care preia afirmatii si constatari pozitive voi atasati (din ciuda probabil) cuvantul "avertizeaza " Obiectivitate ,nu gluma !

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Cate tari ar vrea sa aiba crestere anuala de "numai " 4 -4,5 % !?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Topul Naţional al Firmelor 2019
Energy Transition 2019
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS